Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος: Πόσο σημαντικό είναι το γάλα στη διατροφή του παιδιού

Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος: Πόσο σημαντικό είναι το γάλα στη διατροφή του παιδιού

Γάλα: πολλά ακούγονται και γράφονται για μια από τις σημαντικότερες τροφές, ειδικά για την ανάπτυξη των παιδιών. Πλούσιο σε βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο και μέταλλα, το γάλα και ακόμα περισσότερο το γάλα που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τα παιδιά, χαρίζει στους μικρούς μας φίλους, μεταξύ άλλων, γερά κόκαλα και δόντια και μια πολύ καλή βάση για μια ενήλικη ζωή. Επομένως, στην ερώτηση «πρέπει το παιδί μου να πίνει γάλα;», η απάντηση είναι ναι.

Κατ΄αρχάς, το γάλα είναι η επιλογή της ίδιας της φύσης, η οποία το ορίζει σαν την  αποκλειστική και την καλύτερη τροφή για το βρέφος τουλάχιστον μέχρι τους 6 πρώτους μήνες. Το μητρικό γάλα είναι μια πλήρης τροφή. Περιέχει ό,τι ακριβώς χρειάζεται το βρέφος. Μετά τους 6 μήνες, η διατροφή των παιδιών ενισχύεται και με άλλα τρόφιμα, αλλά το γάλα παραμένει πάντα η βάση της διατροφής του.

Η Nestlé, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ροφημάτων παγκοσμίως γνωρίζει καλά τις ανάγκες των παιδιών και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος την 1η Ιουνίου, μας ενημερώνει για τους  πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους τα παιδιά μας θα πρέπει να πίνουν ένα γάλα, ειδικά σχεδιασμένο γι’ αυτά!

Γάλα και ανάπτυξη

Η σωστή διατροφή από τα πρώτα ηλικιακά στάδια ενός παιδιού είναι πολύ σημαντική:

α) γιατί εξασφαλίζει την σωστή ανάπτυξη του παιδιού αλλά και

β) γιατί  θέτει τα θεμέλια μιας υγιούς ενήλικης ζωής.

Οι ανάγκες των παιδιών - προσχολικής και σχολικής ηλικίας – σε θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαιτέρως αυξημένες και μεταβάλλονται συνεχώς. Για τον λόγο αυτό, χρειάζονται τροφές υψηλής διατροφικής αξίας, οι οποίες εξασφαλίζουν ότι λαμβάνουν όλα εκείνα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους.

Ένα εμπλουτισμένο γάλα, όπως τα παιδικά γάλατα της Nestlé: Junior 1+, 2+ και sChool μπορεί να συμβάλει καλύτερα στην κάλυψη των αναγκών του παιδιού καθώς είναι ειδικά μελετημένο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μικρών μας φίλων σε κάθε στάδιο, ενώ περιέχει σίδηρο, βιταμίνες και μέταλλα που καλύπτουν σημαντικό μέρος των ημερήσιων αναγκών τους σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Γιατί να προτιμήσω ένα εμπλουτισμένο γάλα;

Ένα εμπλουτισμένο γάλα ειδικά σχεδιασμένο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού,  μπορεί να περιέχει χαμηλή ποσότητα πρωτεΐνης. Αυτό είναι σημαντικό γιατί  υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης από τη βρεφική ηλικία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα εκδήλωσης παιδικής παχυσαρκίας.

 

Επιπλέον, τα ειδικά σχεδιασμένα παιδικά γάλατα έχουν αντικαταστήσει τα κορεσμένα ζωϊκά λιπαρά με απαραίτητα ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά φυτικής προέλευσης, όπως για παράδειγμα το λινολεϊκό οξύ. 

Επίσης, ο οργανισμός του παιδιού έχει ανάγκη από σημαντικά μεταλλικά στοιχεία, όπως ο σίδηρος που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς και στην ομαλή πνευματική ανάπτυξη.  Ένα μη εμπλουτισμένο γάλα δεν περιέχει σίδηρο, ενώ ένα ειδικά σχεδιασμένο παιδικό γάλα περιέχει σίδηρο σε κατάλληλα ποσότητα και σε ειδικά απορροφήσιμη μορφή από τον οργανισμό.



Τέλος, ένα ειδικά σχεδιασμένο παιδικό γάλα εκτός από τα βασικά και απαραίτητα συστατικά όπως ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο κ.ά., περιέχει και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C που συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου, η βιταμίνη D για την απορρόφηση του ασβεστίου, και το φυλλικό οξύ για την καλή άμυνα του οργανισμού.  

Και πόσο γάλα πρέπει να πίνει το παιδί μου;

Δύο- τρία ποτήρια εμπλουτισμένου γάλατος Nestlé την ημέρα, μαζί πάντοτε με μια ισορροπημένη διατροφή, προσφέρουν στα παιδιά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.

Στον παρακάτω διατροφικό οδηγό αναφέρονται αναλυτικά οι ανάγκες των παιδιών σε θρεπτικά συστατικά ανά ηλικιακό group:

*Το παρόν άρθρο χορηγείται από τη Nestlé Ελλάς. 

v