«Εμβολιάστε τα παιδιά σας»: Μια μαμά που έχασε την κόρη της από ιλαρά συμβουλεύει

«Εμβολιάστε τα παιδιά σας»: Μια μαμά που έχασε την κόρη της από ιλαρά συμβουλεύει

Mια  μητέρα από τη Σερβία, η Dragana Petrovic συντετριμμένη από τον θάνατο της δίχρονης κόρης της από ιλαρά, μοιράζεται την ιστορία της στο Facebook και παρακαλεί τους γονείς που φέρνουν αντιρρήσεις και ενδοιασμούς στον εμβολιασμό των παιδιών να ξανασκεφτούν την απόφασή τους.

Η κόρη της Petrovic, Nadja, όταν ήταν ενός έτους διαγνώστηκε από αυτοάνοσο πολυενδοκρινικό σύνδρομο τύπου 1 και εξαιτίας αυτής της διάγνωσης δεν μπορούσε να εμβολιαστεί με το MMM, εμβόλιο που χορηγείται σε ασθένειες όπως η παρωτίτιδα (γνωστή και ως «μαγουλάδες») η ιλαρά και η ερυθρά. Σε περίπτωση επιδημίας ήθελαν να πιστεύουν ότι η συλλογική ανοσία θα την προστάτευε.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση της σελίδας του Facebook  “Light for Riley”,«ένα αυξανόμενο κίνημα κατά του εμβολιασμού στη Σερβία» είχε οδηγήσει σε «ένα ξέσπασμα ιλαράς με χιλιάδες περιστατικά».

Εκείνο τον καιρό ένα αγοράκι που είχε προσβληθεί από ιλαρά νοσηλευόταν στο ίδιο δωμάτιο με τη μικρή Nadja και παρά τις προσπάθειες του νοσοκομείου να προστατέψει τη μικρή, τελικά δεν τα κατάφεραν.

Η μητέρα γράφει στο ποστ της: «Εκέινη τη στιγμή ο κόσμος μου γκρεμίστηκε, γιατί ήξερα ότι θα κολλήσει και ας είχα φρούδες ελπίδες ότι θα γλίτωνε.» Κάποιες μέρες αργότερα το κορίτσι ανέβασε υψηλό πυρετό. «Ήξερα αμέσως τι ήταν. Φώναξα έκλαψα και ευχόμουν να μην ήταν ιλαρά. Την ίδια μέρα το απόγευμα η Nadja δεν ξύπνησε ξανά…δεν έτρωγε, δεν έπινε νερό, δεν ξυπνούσε και δεν ανταποκρινόταν… Κάθε μέρα χειροτέρευε, η ανάγκη για οξυγόνο ήταν μεγάλη και τότε μάθαμε ότι είχε προσβληθεί από ιλαρά.»

Το κορίτσι απεβίωσε, όταν σταμάτησε η καρδιά του στις 4 Απριλίου 2018.

Σκοπός του ποστ της Petrovic είναι να ενημερώσει «τους γονείς που έχουν ενδοιασμούς για τον εμβολιασμό των παιδιών. Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα προστατευτεί από κολλητικές ασθένειες.»
 

v