Life & Style Magazine

Μυστικά καθαριότητας από επαγγελματίες καθαριστές

Ξέρετε ποια σφουγγαρίστρα είναι η καταλληλότερη για εσωτερικούς χώρους και με ποιον τρόπο πρέπει να σφουγγαρίζετε για να μην αφήνετε ίχνος βρωμιάς στο πάτωμα του σπιτιού; Έχετε μια λίστα με όσα καθαριστικά «εργαλεία» δεν πρέπει με τίποτα να λείπουν απ’ το σπίτι σας; Ας μην μακρυγορούμε: οι επαγγελματίες καθαριστές και καθαρίστριες έχουν πολλά χιλιόμετρα εμπειρίας στο ζήτημα και δίνουν τα φώτα τους.

Μυστικά καθαριότητας από επαγγελματίες καθαριστές

Η σωστή σειρά των δουλειών

Προκειμένου να γίνουν οι δουλειές σωστά και γρήγορα χρειάζεται πρόγραμμα, λένε οι επαγγελματίες του κλάδου. Η σωστή σειρά είναι η ακόλουθη:

Πρώτο το «συμμάζεμα»: βάλτε το κάθε αντικείμενο στη θέση του, τακτοποιήστε ρούχα, πετάξτε σκουπίδια κι αδειάστε όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιφάνειες που πρόκειται να καθαριστούν. Μια καλή ιδέα είναι να κάνετε μια βόλτα στο σπίτι με δυο σακούλες: μία για σκουπίδια και μία για άπλυτα. Έτσι θα γλιτώσετε αρκετό πήγαιν’ έλα.

Δεύτερο το ξεσκόνισμα -από πάνω προς τα κάτω: το ξεσκόνισμα πρέπει πάντα να γίνεται πριν το σκούπισμα ούτως ώστε να μην διασκορπίζεται όλη η σκόνη στο καθαρό πάτωμα. Πρέπει επίσης, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, να ξεκινάτε το ξεσκόνισμα από ψηλά (πάνω ράφια βιβλιοθήκης, ανεμιστήρας οροφής κ.λπ.) και να συνεχίζετε στα χαμηλότερα σημεία.

Τρίτο και τελευταίο στάδιο είναι το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα.

Έξτρα τιπ: οι ειδικοί συμβουλεύουν να έχετε ένα συγκεκριμένο σύστημα κατά νου όταν τακτοποιείτε και καθαρίζετε, για να μην… τρέχετε προς πάσα κατεύθυνση πανικόβλητη. Για παράδειγμα: τακτοποιήστε ένα δωμάτιο κυκλικά ή οργανώνοντας τις δουλειές από πάνω προς τα κάτω.

Καθαριστικά: πρέπει να είναι και κατάλληλα και… καθαρά

*Φωτογραφία: globalnews99.com

Το κατάλληλο καθαριστικό: Το δεύτερο πράγμα στο οποίο συμφωνούν οι απανταχού καθαριστές είναι η σημασία του σωστού εξοπλισμού. Για το ξεσκόνισμα προτείνουν πανιά μικροϊνών -σαν αυτά που χρησιμοποιούν στο στέγνωμα των αυτοκινήτων- και όχι φτερό, ενώ επιμένουν ότι κάθε καθαριστικό πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για τη δουλειά για την οποία προορίζεται.

Τα απαραίτητα εργαλεία: Πανάκια μικροϊνών για το ξεσκόνισμα, μια καλή βούρτσα για τρίψιμο (χαλιών, υφασμάτων κ.λπ.), μια τουλάχιστον πλαστική λεκάνη ή κουβά, πλαστικά γάντια (που, εκτός του ότι θα προστατεύσουν τα χέρια σας, θα σας βοηθήσουν να σιχαίνεστε λιγότερο και να κάνετε τις δουλειές γρηγορότερα), μια οδοντόβουρτσα για να τρίβετε τα δύσκολα σημεία (όπως αρμούς) και, φυσικά, σκούπα ηλεκτρική και μη, και μια καλή σφουγγαρίστρα.

Η καθαριότητά τους: Μεγάλη σημασία έχει, εκτός απ’ το να οργανώσετε το… οπλοστάσιό σας, να το διατηρείτε και καθαρό. Φροντίστε, λοιπόν, να πλένετε πανάκια, σφουγγάρια και βετέξ (αφήνοντάς τα να μουλιάσουν σε νερό με λίγη χλωρίνη, για παράδειγμα) και αντικαθιστώντας τα συχνά. Εδώ μπορείτε αναλυτικά να δείτε πώς θα καθαρίσετε τα καθαριστικά σας.

Το σκούπισμα το σωστό…

Οι επαγγελματίες έχουν, η αλήθεια είναι, σούπερ ηλεκτρικές σκούπες-πολυεργαλεία που οι περισσότεροι δεν έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε, έχουν όμως και ορισμένα σημαντικά tips για το σωστό σκούπισμα:

-Το σκούπισμα πρέπει να γίνεται με μικρή ταχύτητα.

-Οι κινήσεις του βραχίονα της σκούπας πρέπει να είναι μικρές.

-Μην ξεκινάτε το σκούπισμα από ένα τυχαίο και κεντρικό σημείο του δωματίου, αλλά απ’ το μακρινότερο συνεχίζοντας σιγά-σιγά προς το πιο κοντινό στην πόρτα.

-Μην σκουπίζετε με μία μόνο κατεύθυνση: για να σκουπίσετε καλά κάθε σημείο που μπορεί να έχει εισχωρήσει η σκόνη, μπορείτε να σκουπίσετε πρώτα τον χώρο οριζόντια και μετά κάθετα.

-Προσοχή στις ρυθμίσεις: χρησιμοποιήστε τα αξεσουάρ που αγοράσατε μαζί με τη σκούπα και θα δείτε ότι το σκούπισμα σε γωνίες, χαλιά ή μαξιλάρια είναι απείρως ευκολότερο.

…και το σφουγγάρισμα το σωστό

*Φωτογραφία: openstroi.ru

-Η καλύτερη επιλογή σφουγγαρίστρας για πατώματα και λοιπές επιφάνειες εντός σπιτιού είναι η σφουγγαρίστρα μικροϊνών κι όχι η βαμβακερή.

-Ξεκινήστε απ’ το πιο μακρινό σημείο και συνεχίστε προς την πόρτα.

-Είναι προτιμότερο να αφήνετε τον κουβά σε σταθερό σημείο -δίπλα στην πόρτα, για παράδειγμα- και όχι να τον σέρνετε μαζί σας, προκειμένου να αποφύγετε πιτσιλιές και βρωμιές.

-Μην χρησιμοποιείτε πολύ νερό και πολύ απορρυπαντικό και φροντίστε να στύβετε πολύ καλά τη σφουγγαρίστρα.

-Μην σφουγγαρίζετε με κινήσεις μπρος-πίσω το πάτωμά σας. Αντ’ αυτού, προτιμήστε να σφουγγαρίζετε σχηματίζοντας ένα «S», για να αιχμαλωτίσετε περισσότερη βρωμιά.

Οι δουλειές που πρέπει να γίνονται καθημερινά

Μερικές δουλειές, ναι, μπορείς να τις αφήσεις για αύριο. Μερικές άλλες όμως είναι βραχνάς μεν, απαραίτητες δε. Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκουν:

-καθαριότητα μπάνιου (απολύμανση στις επιφάνειες και σφουγγάρισμα)

-καθαριότητα νεροχύτη (τα μικρόβια συσσωρεύονται επικίνδυνα γρήγορα)

-επιφάνειες και πάτωμα κουζίνας, πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά.

  • Δείτε επίσης
v