Αυτές είναι οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή των βρεφών

Αυτές είναι οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή των βρεφών

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες για τη διατροφή των βρεφών μέχρι και ενός έτους, με τις οποίες καλούνται οι επαγγελματίες Υγείας (παιδίατροι, γενικοί γιατροί, διαιτολόγοι, επισκέπτες υγείας) να συμβουλεύουν τους γονείς και τους φροντιστές για τον τρόπο εισαγωγής των στερεών τροφών στα βρέφη.

Τα δύο πρώτα έτη της ζωής είναι κρίσιμα για την υγεία και την ομαλή σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, η οποία εξαρτάται σημαντικά και από την επαρκή και ισορροπημένη διατροφή τους. Στην αντίθετη περίπτωση, αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης οξέων νοσημάτων, ενώ βρίσκει πρόσφορο έδαφος η εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας τα επόμενα χρόνια. Αναλυτικότερα, το σχετικό έγγραφο κάνει λόγο για τον θηλασμό και την εισαγωγή στερεών τροφών, ενώ συστήνει τις διατροφικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετούνται κατά τον πρώτο έτος των βρεφών.

Θηλασμός

Ένας από τους στόχους που θέτει η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας με το ψήφισμα 65.6, είναι η αύξηση του αποκλειστικού θηλασμού σε βρέφη μέχρι έξι μηνών. Το ζητούμενο είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί τουλάχιστον στο 50% μέχρι το 2025.

Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από το στόχο, μια και το ποσοστό των  βρεφών που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα μέχρι τον έκτο μήνα της ζωής τους, είναι σχεδόν μηδενικό. Η εισαγωγή στερεών και ημιστερεών τροφών στη διατροφή τους αρχίζει ήδη από τον 3ο μήνα, ενώ μέχρι το τέλος του 5ου μήνα, το 41% των βρεφών έχουν ήδη λάβει χυμό φρούτων ή στερεές και ημιστερεές τροφές. Ωστόσο, τα ποσοστά μητρικού θηλασμού κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο, αγγίζουν το 66%, γεγονός εξαιρετικά ευοίωνο.

Γενικές συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών

Οι παρακάτω συστάσεις ισχύουν τόσο για τα θηλάζοντα, όσο και για τα μη θηλάζοντα βρέφη.

  • Συστήνεται αρχικά η εισαγωγή μικρής ποσότητας συνδυασμού τροφών με σταδιακή αύξηση της ποικιλίας, ποσότητας και συχνότητας κατανάλωσης των τροφών, ακολουθώντας τα σημάδια πείνας και κορεσμού του βρέφους.
  • Η εισαγωγή ποικιλίας τροφίμων με διαφορετικές γεύσεις και αρώματα εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και την ευκολότερη αποδοχή τροφίμων στη συνέχεια.
  • H κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι συνιστάται να αποφεύγεται κατά τον 1ο χρόνο της ζωής.
  • Tα φρούτα θα πρέπει να χορηγούνται σε κομμάτια ή αλεσμένα (ανάλογα με την ηλικία του βρέφους) και όχι ως χυμοί (φρέσκοι ή τυποποιημένοι), οι οποίοι πρέπει να αποφεύγονται κατά το 1ο έτος της ζωής.
  • Συστήνεται η κατανάλωση σπιτικών βρεφικών τροφών, που προετοιμάζονται σωστά, με φρέσκα και υγιεινά υλικά.
  •  Τα λαχανικά και τα φρούτα συστήνεται να είναι εποχιακά και τοπικά παραγόμενα.
  • Η χρήση των βρεφικών τροφών εμπορίου γίνεται αποκλειστικά μετά τον 6ο μήνα, συνιστάται δε να είναι περιστασιακή.
  • Παράλληλα με την εισαγωγή των στερεών τροφών, θα πρέπει να ξεκινήσει η προσφορά νερού.
  • Οι αλεσμένες τροφές σταδιακά αντικαθίστανται από ψιλοκομμένες και εν συνεχεία από μικρά κομμάτια που το βρέφος θα μπορεί να πιάσει και με τα χέρια του και να καταναλώσει μόνο του.
  • Μέχρι τον 10ο μήνα ζωής, συνιστάται να έχει σταματήσει η πολτοποίηση των τροφών.

Τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται τον 1ο χρόνο της ζωής

 Πηγές: iatronet.gr, moh.gov.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v