Γιατί είναι σημαντικό να τρώνε τα παιδιά στο σχολείο

Γιατί είναι σημαντικό να τρώνε τα παιδιά στο σχολείο

Σκεφτείτε για λίγο το πρόγραμμα των παιδιών: ξυπνούν περίπου στις 7- 7.30 το πρωί, στην καλύτερη περίπτωση τρώνε ένα γρήγορο πρωινό και στην χειρότερη φεύγουν νηστικά απ’ το σπίτι γιατί ετοιμάζονται βιαστικά για το σχολείο. Εκεί, θα περάσουν τη μισή μέρα τους μέχρι να γυρίσουν σπίτι και μετά θα συνεχίσουν για το φροντιστήριο και τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους. Για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις μιας δύσκολης μέρας, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τρώνε επαρκώς στο διάλειμμα. Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντικό να μην παραλείπουν το κολατσιό ή το γεύμα τους όσο είναι στο σχολείο;

*Φωτογραφία: funender.com

Έχουν περισσότερη ενέργεια όλη τη μέρα

Ακούγεται αυτονόητο αν πούμε ότι το φαγητό λειτουργεί σαν καύσιμο για το σώμα μας, αφού ο οργανισμός μετατρέπει τις τροφές που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Η γλυκόζη, για παράδειγμα, που περιέχεται στους υδατάνθρακες είναι μία από τις πιο σημαντικές πηγές ενέργειας του ανθρώπινου σώματος που μας δίνει δύναμη σωματικά και πνευματικά. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά τα οποία, εκτός του ότι βρίσκονται στην ανάπτυξη, πρέπει να ανταποκριθούν στο φορτωμένο πρόγραμμά τους. Μόνο τρώγοντας ένα καλό πρωινό, ένα κολατσιό στο σχολείο και το κυρίως γεύμα όταν επιστρέφουν σπίτι, θα έχουν την ενέργεια που χρειάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Υποκύπτουν λιγότερο σε ανθυγιεινά σνακ

Τα πολλά γλυκά και τα σνακ σίγουρα δεν κάνουν καλό στα παιδιά και ξέρουμε ότι δεν θέλουν και πολύ για να υποκύψουν στη θέα της αγαπημένης τους σοκολάτας ή μιας συσκευασίας πατατάκια. Τρώγοντας, όμως, σωστά στο σχολείο, οι πιθανότητες να καταναλώσουν πολλά ανθυγιεινά σνακ μπορεί να μην εξαφανίζονται εντελώς αλλά σίγουρα μειώνονται- και όσο περνάει ο καιρός, λιγοστεύουν όλο και περισσότερο. Η λογική είναι απλή: καταναλώνοντας μικρά γεύματα ανά κάποιες ώρες και ανάμεσα στα κυρίως γεύματα, τα παιδιά δεν νιώθουν το αίσθημα της πείνας και έτσι αφήνουν στην άκρη τα σνακ που μέχρι πρότινος τους ξετρέλαιναν.

*Φωτογραφία: sintages-jotis.gr

Για να είστε σίγουρη ότι το παιδί δεν θα σας επιστρέψει γεμάτο το ταπεράκι του, προσπαθήστε να πειραματίζεστε με διαφορετικές αλμυρές συνταγές στις οποίες δεν θα μπορεί να αντισταθεί. Και επειδή ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να σκέφτεστε τι φαγητό θα του δώσετε κάθε μέρα για το σχολείο, μπορείτε να οργανώσετε από την Κυριακή το μενού του για το σχολείο. Φυσικά, λίγες φορές τον μήνα μπορείτε να επιτρέψετε ένα γλυκό για κολατσιό έτσι ώστε και το παιδί να μην μένει... παραπονεμένο- ένα κομμάτι από σπιτικό κέικ που θα φτιάξετε εσείς, για παράδειγμα, είναι μια πολύ καλή λύση. Έτσι θα ξέρετε τι τρώει το παιδί και δεν θα προβληματίζεστε για την προέλευση των υλικών ή την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνει, αφού όλα θα είναι φτιαγμένα από τα χεράκια σας,

Η αποδοτικότητά τους αυξάνεται

Ο σοφός λαός λέει «νηστικό αρκούδι, δε χορεύει» και καταφέρνει μέσα σε 4 λέξεις να πει ό,τι θέλουμε να πούμε εμείς σε μία παράγραφο. Όταν ένα παιδί τρώει καλά και σωστά και στο σχολείο, συγκεντρώνεται πιο εύκολα την ώρα του μαθήματος και διαβάζει με μεγαλύτερη προσοχή με αποτέλεσμα η αποδοτικότητά του να αυξάνεται. Εκτός αυτού, όλοι ξέρουμε ότι προσέχοντας την ώρα της παράδοσης, παιδιά και γονείς γλιτώνουν αρκετό χρόνο διαβάσματος στο σπίτι!

Συνηθίζουν σε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής

Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για τον ύπνο των παιδιών αλλά και για τη διατροφή τους. Όσο πιο νωρίς μπουν στη διαδικασία να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες, τόσο πιο εύκολα θα τις υιοθετήσουν μεγαλώνοντας, όταν φτάσουν στην εφηβεία και στη συνέχεια όταν γίνουν ενήλικες. 

v