7 σημάδια που δείχνουν ότι οι φίλοι σας είναι τοξικοί

7 σημάδια που δείχνουν ότι οι φίλοι σας είναι τοξικοί

Ο θυμόσοφος λαός ισχυρίζεται ότι η φιλία είναι ιερή και πράγματι, στη ζωή μας έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που ανταποκρίνονται σε αυτή τη φράση. Υπάρχουν, όμως κι αυτοί που διέψευσαν τις προσδοκίες, μας πρόδωσαν κι έφυγαν από τη ζωή μας. Τι συμβαίνει ωστόσο με τους φίλους-αποσκευές;

Καταλαβαίνετε ποιους εννοούμε! Εκείνους που κουβαλάμε μια ζωή και αντί να περνάμε όμορφα μαζί τους, μας κάνουν να νιώθουμε «λίγοι». Μήπως ήρθε η ώρα να αξιολογήσουμε συγκεκριμένες τοξικές συμπεριφορές και να πούμε αντίο σε αυτά τα άτομα;

Σε συγκρίνει διαρκώς με άλλους φίλους

Είναι το είδος φίλης που απολαμβάνει να σας συγκρίνει τόσο με την ίδια, όσο και με τον κοινωνικό της περίγυρο. Προκειμένου να αποδείξει πόσο καλά τα έχει καταφέρει σε κοινωνικό επίπεδο, σας συγκρίνει αδιάκοπα με φίλες και γνωστές. Σας μιλάει για τους ενδιαφέροντες ανθρώπους στη ζωή της και πόσα πολλά της προσφέρουν, κάνοντάς σας να νιώθετε ασήμαντη και «λίγη».

Δεν δείχνει ενδιαφέρον για τα προσωπικά σου θέματα

Όταν βρίσκεστε από κοντά ή μιλάτε στο τηλέφωνο, δεν θα χάσει ευκαιρία να σας ενημερώσει για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή της. Συνήθως με χιουμοριστική διάθεση και παθιασμένο ύφος θα σας πει και την παραμικρή λεπτομέρεια της καθημερινότητάς της και θα περνάτε ωραία, μέχρι τη στιγμή που θα προσπαθήσετε να πείτε κάτι που αφορά εσάς. Είτε είναι σημαντικό, είτε όχι, το ενδιαφέρον της συζήτησης χάνεται, η προσοχή στρέφεται προς το κινητό ή ακόμα χειρότερα θα «θυμηθεί» κάτι που αφορά εκείνη, αγνοώντας τους προβληματισμούς ή και τη χαρά σας. Θα μπορούσαμε- και θέλουμε- να την χαρακτηρίσουμε εγωκεντρική, γιατί το μόνο που την απασχολεί είναι ο εαυτός της, όλοι οι υπόλοιποι είναι θεατές στο «δικό» της έργο.

Σε βομβαρδίζει με αρνητικά σχόλια

Όλοι έχουμε ανάγκη στη ζωή μας έναν φίλο, ο οποίος να μας μιλάει έξω από τα δόντια και να μας λέει την αλήθεια-ακόμη κι αν αυτή πονάει. Αυτό που σίγουρα δεν θέλουμε, όμως, είναι ο άνθρωπος που όταν ανοίγει το στόμα του, στάζει φαρμάκι. Συνήθως, κρύβεται πίσω από το ότι «εγώ στα λέω επειδή είμαι φίλη σου», ωστόσο γίνεται επικριτική, χλευάζοντας οποιαδήποτε επιλογή δεν τη βρίσκει σύμφωνη. Είναι η επιτομή του αρνητισμού και δεν θα διστάσει να σε μειώσει μπροστά στους άλλους και μετά να σου πει ότι δεν το έκανε επίτηδες. Μακριά μας!

Μόνο εσείς επιμένετε να βρίσκεστε

Προσπαθείτε να βρείτε χρόνο να συναντηθείτε κι όταν τα καταφέρνετε να κλείσετε ένα ραντεβού, θα σας γειώσει. Θα ξεχάσει ότι είχατε κανονίσει μαζί ή θα το ακυρώσει τελευταία στιγμή. Αντίθετα όταν πρόκειται για προσωπικό της θέμα θα φέρει τα πάνω-κάτω, προκειμένου να συναντηθείτε και να αναλάβεις χρέη ψυχολόγου. Όταν τη χρειάζεσαι δεν είναι ποτέ εκεί, ενώ όταν εσύ είσαι απασχολημένη γίνεται έξαλλη με την αδιαφορία σου.

Στους καυγάδες φταις μόνο εσύ

Κάθε σχέση έχει τα πάνω της και τα κάτω της και όλες λειτουργούν αμφίδρομα, εκτός από τη συγκεκριμένη. Πνίγεται σε μια κουταλιά νερό, δραματοποιεί κάθε σας διαφωνία κι εκεί που πρέπει να δουλεύετε μαζί για να βρείτε λύσεις και να λύσετε παρεξηγήσεις, εκείνη λοξοδρομεί και σας δείχνει με το δάχτυλο του δικαστή λέγοντάς σας ότι εσείς φταίτε. Σε κάθε καυγά φροντίζει να τονίζει όλα σας τα ελαττώματα και προσπαθεί να προκαλέσει τη συμπόνια σας θυματοποιώντας τον εαυτό της.

Το μετά συνοδεύεται από μούτρα και νεύρα

Κι ενώ σχεδόν κάθε διαφωνία λήγει με εσάς στον πάγκο του ηττημένου, μετά συμπεριφέρεται θιγμένη και με άκρως απαράδεκτο τρόπο: χάνεται και δεν απαντάει στα τηλέφωνα κι όταν εμφανίζεται, μιλάει κοφτά και νευρικά, με αποτέλεσμα να νιώθετε άσχημα και να προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε, ακόμη κι αν δεν υπάρχει λόγος. Λειτουργεί χειριστικά, σαν να προσπαθεί να σας τιμωρήσει και δεν θα φοβηθεί να χρησιμοποιήσει και προσωπικά σας ζητήματα, προκειμένου να το καταφέρει.

Τα δικά της «θέλω» πάνω απ’ όλα

Θα βγείτε στην καφετέρια που της αρέσει, στην περιοχή που θέλει και τα πάντα πρέπει να ακολουθούν το δικό της πρόγραμμα, έτσι όπως το έχει σκεφτεί. Κι αλίμονο αν θελήσετε να προτείνετε οτιδήποτε! Εκεί θα αρχίσουν οι δικαιολογίες, τα «ίσως κάποια άλλη φορά» και φυσικά, κατηγορίες του τύπου: ότι δεν τη σκέφτεστε. Στην περίπτωση που θελήσετε να πραγματοποιήσετε ένα δικό σας «θέλω» θα υπάρξουν γκρίνιες, μούτρα και μια ακατάπαυστη μουρμούρα που στο τέλος θα σας βγάλει…ξινή την έξοδο. Τι θα συμβεί αν παραπονεθείτε; Θα σας αποσβολώσει λέγοντάς σας ένα «Τόσα χρόνια έτσι είμαι. Τι σε πείραξε τώρα;»

Ο Μενέλαος Λουντέμης είχε πει μια λαϊκή, αλλά αρκετά αληθινή κουβέντα:«Η φιλία κρατάει μονάχα μια μέρα. Κάθε μέρα πρέπει να της αλλάζεις βρακί.»Κάθε φιλική σχέση χρειάζεται φροντίδα. Και σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να συμμετέχουν και οι δύο πλευρές. Η ζωή είναι πολύ μικρή για κακούς φίλους, μην αναλώνεστε σε σχέσεις που σας κάνουν κακό.

Φωτογραφίες: brightside.me

v