Τα 5 πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας

Τα 5 πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ομορφιές που κρύβει η χώρας μας. Η  φύση έχει μεγαλουργήσει κι ο άνθρωπος φρόντισε να κάνει προσβάσιμα ακόμη και τα πιο απόκοσμα μέρη, όπως τα σπήλαια. Χρωματιστοί σταλακτίτες, υπόγειες λίμνες, δαιδαλώδεις διάδρομοι μαγεύουν μικρούς και μεγάλους εξερευνητές και σίγουρα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις εκδρομές σας.

Το Σπήλαιο Καψιά

Τιμές: 4 ευρώ για τους ενήλικες και 2 ευρώ για τα παιδιά άνω των 6 ετών. Για τα μικρότερης ηλικίας, η είσοδος είναι δωρεάν.

Ωράριο λειτουργίας: 9.00-15.00 καθημερινές και σαββατοκύριακα

Διεύθυνση: Τρίπολης Πύργου, Καψιά 221 00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 694241 1384

Λίγα λόγια...

Το Σπήλαιο Καψιά βρίσκεται 15 χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολη, κάτω από το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου. Θα το ακούσετε κι ως «Καταβόθρες του Καψιά», καθώς έχει ένα περίπλοκο σύστημα από φυσικές καταβόθρες. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα και εντυπωσιακά σπήλαια της χώρας και  έχει τραβήξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Διαθέτει δαιδαλώδεις διαδρόμους και θαυμάσια συμπλέγματα σταλακτίτων και σταλαγμίτων που ξεπερνούν το 1 μέτρο! Στην αίθουσα των «Θαυμασίων» οι επισκέπτες θα θαυμάσουν τη μαγεία της φύσης με τα κόκκινους, πρασινογάλαζους και κίτρινους λίθους και τους κατάλευκους σταλακτίτες.

Τι πρέπει να έχετε στα υπόψιν

  • Όπως σε όλα τα σπήλαια, θα χρειαστεί να είστε ντυμένοι κατάλληλα, καθώς η υγρασία κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Fun fact

Στο εσωτερικό εκτός από ανθρώπινα οστά και κρανία εντοπίστηκαν και πήλινα λυχνάρια του 4ου και 5ου αιώνα μ.Χ.

Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων



Τιμές εισιτηρίων: 7 ευρώ το άτομο και 3.5 ευρώ το μαθητικό-φοιτητικό εισιτήριο

Ωράριο λειτουργίας: 9.00-17.00 όλη την εβδομάδα και τις αργίες

Διεύθυνση:  Σπηλαίου 19, Πέραμα Ιωαννίνων

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26510 81521, 26510 81650, 26510 86202

Λίγα λόγια…

Το Σπήλαιο Περάματος απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και είναι το πρώτο σε όλη την Ελλάδα που αξιοποιήθηκε τουριστικά. Είναι ευρέως γνωστό για το μέγεθός του. Η ανακάλυψή του έγινε τυχαία κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου από τους κατοίκους της περιοχής, που κρύβονταν στα κοιλώματα του λόφου Γκορίτσα για να προστατευτούν από τους εναέριους βομβαρδισμούς. Αργότερα, έγιναν εκτεταμένες εξερευνήσεις στο εσωτερικό του και αποκαλύφθηκαν εκτεταμένοι θάλαμοι, τεράστιοι διάδρομοι στολισμένοι από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται καθώς το μέρος θυμίζει περισσότερο παλάτι. Για αυτόν τον λόγο και αφιερώθηκε στο θεϊκό ζεύγος Πλούτωνα και Περσεφόνη.

Τι πρέπει να έχετε στα υπόψιν

  • Η θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου κυμαίνεται γύρω στους 18 βαθμούς κελσίου, ενώ η υγρασία φτάνει το 100%, γι’ αυτό μην παραλείψετε να έχετε μαζί σας μπουφάν.
  • Το σπήλαιο έχει αρκετά σκαλιά και πολλά χαμηλά περάσματα, οπότε φροντίστε να φοράτε αθλητικά παπούτσια.

Fun fact

Στο συγκεκριμένο σπήλαιο βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1956 απολιθωμένα οστά και δόντια της σπηλαίας άρκτου.(Ursus Spelaeus)

Σπήλαιο Παιανίας

Φωτογραφία:limobus.gr

Τιμές εισιτηρίων: 2 ευρώ για τους ενήλικες μόνο για τον Οκτώβρη και 1 ευρώ από τον Νοέμβρη

Ωράριο λειτουργίας: 8.30-14.30 όλη την εβδομάδα

Διεύθυνση: Παιανία, Πρόποδες Υμηττού

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2106642108

Λίγα λόγια…

Το Σπήλαιο Παιανίας ή αλλιώς «το Κουτούκι» βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του Υμηττού, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας και σε υψόμετρο 510 μέτρων  πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αποτελείται από μια αίθουσα που χωρίζεται σε πολλούς θαλάμους, οι οποίοι είναι στολισμένοι με σταλακτίτες και σταλαγμίτες και θυμίζουν έργα τέχνης. Κοιτάζοντας τον εσωτερικό διάκοσμο μπορούμε να φανταστούμε τα στολίδια της φύσης να ενσαρκώνουν τις μορφές της φαντασίας μας και ξαφνικά μπροστά μας  βρίσκεται το «αλογάκι», ακόμα και το…«άγαλμα της ελευθερίας». Εκτός του ότι είναι κοντά στο κέντρο της Αθήνας, μεγάλου ατού του χώρου είναι ότι οι επισκέπτες ακολουθούν μια βατή κυκλική διαδρομή 350 μέτρων εντός του σπηλαίου, μια που εξυπηρετεί όλες τις ηλικίες, καθώς δεν είναι πολύ μεγάλη.

Τι πρέπει να έχετε στα υπόψιν

  • Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπηλαίου αγγίζει τους 17 βαθμού κελσίου.
  • Χρειάζεται να πούμε ένα μεγάλο «μπράβο» στον ξεναγό/φύλακα, που είναι κατατοπιστικός, ενθουσιώδης κι αντιμετωπίζει με ευγένεια τους επισκέπτες, απαντώντας με σαφήνεια στις απορίες τους.
  • Η πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται από μια τεχνητή σήραγγα 17 μέτρων προς διευκόλυνση των επισκεπτών.

Fun Fact

Η ανακάλυψη του σπηλαίου οφείλεται σε μία…κατσίκα, η οποία χάθηκε από το κοπάδι της και έπεσε στο σπήλαιο από ύψος 38 μέτρων. Ο βοσκός που την έσωσε ήταν ο πρώτος που αντίκρυσε το μέρος.

Το Σπήλαιο των Λιμνών

Τιμές: 9 ευρώ για τους ενήλικες και 4.5 ευρώ για τα παιδιά ηλικία 6-18 ετών

Ωράριο λειτουργίας: 9.00-16.30 όλη την εβδομάδα

Διεύθυνση: επί του επαρχιακού δρόμου  Πατρών–Καλαβρύτων–Κλειτορίας–Τριπόλεως

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2692031001

Λίγα λόγια…

Το σπήλαιο των λιμνών είναι ένα απαράμιλλης ομορφιάς δημιούργημα της φύσης κι αφήνει άφωνους τους επισκέπτες του με τους δαιδαλώδεις διαδρόμους και τις γεμάτες μυστικισμό στοές του. Η πρώτη του εξερεύνηση έγινε το 1964 από τους κατοίκους των Καστριών και ολοκληρώθηκε μόλις σ' έναν χρόνο. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι οι διαδοχικές κλιμακωτές λίμνες, οι οποίες εκτείνονται σε τρεις ορόφους. Τα τοιχώματα του σπηλαίου είναι διακοσμημένα με σταλακτιτικά συμπλέγματα. Η περιήγηση γίνεται πάνω σε ένα ασφαλή διάδρομο, στο τέλος του οποίου ξεπροβάλλει το «Κάστρο», ένας θαυμάσιος σχηματισμός στο δάπεδο που θυμίζει φρούριο.

Τι πρέπει να έχετε στα υπόψιν

  • Η μέγιστη θερμοκρασία ανέρχεται στους 17.5 βαθμούς κελσίου, ενώ η ελάχιστη στους 12,33 βαθμούς. Η υγρασία που υπάρχει είναι σε υψηλά επίπεδα, γι ‘αυτό και το προσωπικό συστήνει να φοράτε κατάλληλα-ζεστά ρούχα.
  • Η είσοδος επιτρέπεται ακόμη και σε μωρά, όμως η χρήση καροτσιού δεν ενδείκνυται, οπότε αν αποφασίσετε να το επισκεφτείτε, να ξέρετε ότι θα έχετε το μωρό στην αγκαλιά.
  • Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου  προς το παρόν ανέρχεται στα 500 μέτρα.

Fun fact

Στον κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου, ζώων συμπεριλαμβανομένου και… ιπποπόταμου!

Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη

Τιμές: 7 ευρώ για τους ενήλικες και 4 ευρώ για παιδιά 7-18 ετών

Ωράριο λειτουργίας: 10.30-17.00 καθημερινές και Σάββατα, 10.30-17.30 Κυριακές

Διεύθυνση: ανάμεσα στα χωριό Πηγές και το χωριό Αγγίτης

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2522060460

Λίγα λόγια...

Το σπήλαιο πηγών Αγγίτη βρίσκεται 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Δράμας και είναι το μόνο εκμεταλλεύσιμο ποτάμιο σπήλαιο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η μοναδικότητα του έγκειται στο ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης. Παρόλο που πρόκειται για ένα τεράστιο σπήλαιο, είναι επισκέψιμο  σε μήκος 500 μέτρων. Ο πλούσιος διάκοσμος περιλαμβάνει λευκούς και κόκκινους σταλακτίτες ποικίλλων μορφών. Ο θάλαμος που εντυπωσιάζει είναι ο λεγόμενος θάλαμος «παραλίας». Το μονοπάτι είναι χτισμένο πάνω σε μια γέφυρα ακριβώς πάνω από τον ποταμό που οι επισκέπτες επιτρέπεται να διασχίσουν.

Τι πρέπει να έχετε στα υπόψιν

  • Η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 17 βαθμούς Κελσίου κι είναι σταθερή όλο τον χρόνο. Τα επίπεδα της υγρασίας είναι υψηλά, γι’ αυτό φροντίστε να είστε ντυμένοι κατάλληλα.
  • Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά όλων των ηλικιών.
  • Στην είσοδο του σπηλαίου υπάρχει υδροτροχός, διαμέτρου 8 μέτρων που κάλυπτε την παροχή νερού και τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής.

Fun fact

Το σπήλαιο ονομάζεται και Μααρά, που στα αραβικά σημαίνει «μικρό σπήλαιο» και στα εβραϊκά «νερό από το βουνό».

 

v