Ψυχολόγος: Πολύτιμη βοήθεια και όχι ταμπού

Ψυχολόγος: Πολύτιμη βοήθεια και όχι ταμπού

Άγχος, φοβίες, μοναξιά, αίσθηση του ανικανοποίητου, προβλήματα γάμου, διαζύγιο, θάνατος, προβλήματα υγείας, κρίσεις πανικού. Μερικοί, μόνο, από τους λόγους που ωθούν όλους μας να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να επισκεφθούμε έναν ψυχολόγο.

Κάποιοι το πραγματοποιούν, ενώ κάποιοι είναι πιο επιφυλακτικοί και το ξανασκέφτονται. Ίσως δεν είναι σίγουροι για το εάν θα βοηθηθούν. Ίσως να ντρέπονται ή να φοβούνται. Το να επισκεφθούμε έναν ειδικό, όμως, δεν είναι ντροπή αλλά ανάληψη των ευθυνών μας. Είναι η μεγάλη απόφαση να είμαστε ευτυχισμένοι.  Κι αν υπάρχουν λόγοι που σας σταματάνε, ξανασκεφτείτε τους.

Κι αν με περάσουν για τρελό;

Δεν είστε τρελός! Για την ακρίβεια, το να επιθυμεί κάποιος να «βουτήξει» στον εαυτό του, να αναγνωρίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, να ξεπεράσει τις δυσκολίες του και να γίνει καλύτερος άνθρωπος είναι δείγμα λογικής που μακάρι να διαθέταμε όλοι! Κανείς δεν θα σας θεωρήσει τρελό απλά και μόνο επειδή θα επιλέξατε να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο. Ακόμα, όμως, κι αν βρεθεί κάποιος να το κάνει, η δουλειά που θα έχετε κάνει με τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας θα είναι αρκετή για να χαμογελάσετε και να τον… προσπεράσετε.

Ντρέπομαι να μιλήσω σε κάποιον ξένο

Είναι λογικό να νιώσετε αμηχανία όταν θα σταθείτε μπροστά από έναν εντελώς άγνωστό σας άνθρωπο για να του εκμυστηρευτείτε τις πιο κρυφές σας σκέψεις. Ίσως νιώσετε πως θα σας κρίνει ή θα σας κοιτάξει απαξιωτικά. Μπορεί να φοβάστε μήπως σας κοροϊδέψει ή μήπως δεν σας καταλάβει. Πρέπει, ωστόσο να γνωρίζετε ότι στον ψυχολόγο σας θα πείτε μόνο όσα θέλετε και όταν θέλετε! Κανείς δεν θα σας αναγκάσει να αποκαλύψετε τα μυστικά σας εάν πρώτα δεν νιώσετε ασφαλής. Ο ψυχολόγος κάθεται απέναντί σας, όχι για να σας κρίνει αλλά για να σας βοηθήσει. Κι αυτό είναι πολύτιμο!



Τι θα σκεφτούν οι φίλοι μου;

Η αλήθεια είναι πως η αξία της φιλίας είναι, ίσως, η σημαντικότερη στη ζωή όλων. Οι φίλοι μας είναι η οικογένεια που διαλέξαμε και, χαριτολογώντας, παίρνουν το ρόλο του «προσωπικού μας ψυχολόγου». Η πραγματικότητα, όμως, είναι λίγο διαφορετική. Ο ψυχολόγος έχει την επιστημονική κατάρτιση να βοηθήσει την ψυχή μας που νοσεί. Στόχος του είναι να μας βοηθήσει να σταθούμε στα πόδια μας και να προχωρήσουμε στη ζωή μας.

Θα με περάσουν για αδύναμο

Η δύναμη και η αδυναμία είναι έννοιες σχετικές και, μάλλον, παρεξηγημένες. Σκεφτείτε πως βρίσκεστε μπροστά σε ένα τροχαίο.

Μία κοπέλα είναι βαριά χτυπημένη και εσείς ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να τη βοηθήσει. Η μία σας επιλογή είναι να προσπαθήσετε να τη βάλετε στο αυτοκίνητό σας με κίνδυνο να της προκαλέσετε από άγνοια κάποια επιπλέον βλάβη, και να την μεταφέρετε στο νοσοκομείο ακόμα κι αν δεν έχετε τη δυνατότητα να της παρέχετε τις πρώτες βοήθειες. Εναλλακτικά, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο ΕΚΑΒ και την τροχαία, και να αναλάβουν οι ειδικοί τη διάσωσή της.

Σε ποια από τις δύο περιπτώσεις επιδεικνύετε περισσότερη δύναμη και σύνεση;

Ντρέπομαι να παραδεχτώ πως δυσκολεύομαι

Με το να μην παραδέχεστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, δεν σημαίνει πως τις λύνετε ή τις εξαφανίζετε. Παραμένουν εκεί άλυτες και σας δυσκολεύουν ασυνείδητα δημιουργώντας στρες, ανήσυχο ύπνο, κρίσεις πανικού, κτλ. Όταν θα πάρετε απόφαση να παραδεχτείτε τις δυσκολίες σας, η ντροπή θα εξαφανιστεί και θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα για την επίλυσή τους. 

Εάν νιώθετε πραγματικά την ανάγκη να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο, συναισθήματα όπως η ντροπή ή η αμηχανία είναι τα τελευταία που θα πρέπει να σας απασχολούν Δώστε στον εαυτό σας μια ευκαιρία να λάβει την κατάλληλη βοήθεια για να νιώσετε καλύτερα.

v