Κοντινοί προορισμοί για χριστουγεννιάτικες αποδράσεις

Κοντινοί προορισμοί για χριστουγεννιάτικες αποδράσεις

Τα Χριστούγεννα ενόψει, και οι τελευταίες αποδράσεις του έτους είναι ήδη προς… προγραμματισμό! Οι κοντινοί προορισμοί με την οικογένεια είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη ρουτίνα σας, και κυρίως με τη συνοδεία του χειμωνιάτικου καιρού που τα κάνει όλα πιο λευκά και ρομαντικά!

Νεμέα, η «Τοσκάνη» της Ελλάδας
1,5 ώρα από την Αθήνα

Αυτή η ημιορεινή πόλη, χτισμένη σε υψόμετρο 370 μέτρων, δεν ονομάστηκε τυχαία «Τοσκάνη της Ελλάδας» αφού αποτελεί την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της χώρας. Στη Νεμέα παράγονται τα ομώνυμα κρασιά Ανωτέρας Ποιότητας, όπως τα ονομαστά κρασιά Σεμέλη. Οι διεθνείς διακρίσεις και η ανάπτυξη του οινοτουρισμού, έχουν κάνει την Νεμέα έναν από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Το τοπίο είναι τουλάχιστον «μεθυστικό», με τους αμπελώνες να απλώνονται σ’ ολόκληρη την πόλη σαν καταπράσινο σεντόνι. Το κέντρο της σας υποδέχεται με γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, στολισμένα ξύλινα βαρέλια και παραδοσιακά μαγαζιά. Μια πόλη που έχει να σας διηγηθεί πολλές ιστορίες μέσα από τις μυρωδιές και τις υπέροχες γεύσεις της.

Και για την ιστορία, η Νεμέα πήρε το όνομά της από την  ομώνυμη Νύμφη, κόρη του Ασωπού ποταμού που διασχίζει και ποτίζει ακόμη και σήμερα τον κάμπο και τον αμπελώνα της.

Τι να επισκεφθείτε

Nαός του Διός 

Ο περίφημος ναός του Διός με τους επιβλητικούς κίονες ύψους 10 μέτρων, είναι αναμφίβολα το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής. Χτισμένος το 4ο αιώνα π.Χ., έχει μήκος 44,5 μέτρα και πλάτος περίπου 22 μέτρα. Λίγο πιο μακριά βρίσκεται το στάδιο, το οποίο έχει χτιστεί στο καλύτερο σημείο της κοιλάδας με θέα που σου κόβει την ανάσα!

Αρχαιολογικό μουσείο

Στο αρχαιολογικό μουσείο της Νεμέας θα δείτε εκθέματα που χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και την παλαιοχριστιανική περίοδο. Νομίσματα, αγγεία, ανάγλυφα, μαρμάρινες στήλες, κεραμικά και τμήματα σπιτιών θα σας δώσουν μια πληρέστερη εικόνα του αρχαιολογικού χώρου μέσα στα χρόνια. Τα πιο διάσημα ευρήματα του μουσείου είναι το Χρυσό δαχτυλίδι με την τελετουργική παράσταση του ιερού χορού τριών γυναικών και οι Πέντε χρυσοί ρόδακες. Και τα δύο είναι από το χωριό Αηδόνια και χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. Σ’ αυτό το μικρό χωριό, ανασκάφηκαν μεταξύ 1978 - 1980 μυκηναϊκοί τάφοι που ανήκαν στη μυκηναϊκή πόλη Αραιθυρέη, την οποία ο Όμηρος αποκαλεί "ερατεινή", δηλαδή θελκτική.



Κτήμα Semeli

Μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας για τους ταξιδιώτες και τους φίλους του κρασιού από όλη την υφήλιο! Η υποδοχή περιλαμβάνει την δοκιμή των περίφημων κρασιών, ενώ ακολουθεί ξενάγηση στον χώρο παραγωγής από τους αμπελώνες μέχρι τα επιβλητικά κελάρια όπου το κρασί «ωριμάζει». Για να ολοκληρώσετε τη γευστική σας εμπειρία, προγραμματίστε το γεύμα σας στο εστιατόριο του Κτήματος, αφού έχετε κάνει πρώτα κράτηση και δοκιμάστε ντόπιες γεύσεις, συνοδευόμενες από τα κρασιά του κτήματος.  Η ζεστασιά του οίνου και του τζακιού, μαζί με τον κάμπο της Νεμέας που απλώνεται  έξω από το παράθυρο, αν μην τι άλλο θα… ευφράνουν την ψυχή σας!

*Tips: Δοκιμάστε όσα πιο πολλά ομώνυμα κρασιά αντέχετε!  

Ναύπλιο ή Aνάπλι
2 ώρες από την Αθήνα

Η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Ελλάδας, εκεί που έζησε ο Καποδίστριας και ο ‘Άγγελος Τερζάκης, εκεί που συντάχθηκε το Σύνταγμα της Ελλάδος και φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αυτός ο μαγευτικός τόπος με την τεράστια ιστορία, θυμίζει σκηνικό από ενετικό παραμύθι. Το Ναύπλιο, ένας από τους ομορφότερους προορισμός της Πελοποννήσου αλλά και ολόκληρης της χώρας, είναι πάντα φιλόξενος, ονειρικός και αριστοκρατικός. Τα γραφικά μονοπάτια, τα διατηρημένα νεοκλασικά, τα μουσεία και τα μνημεία της πόλης αξίζουν πάντα κάθε μας επίσκεψη!

Τι να επισκεφθείτε

Πλατεία Συντάγματος

Μία από τις πιο γοητευτικές ιστορίες της Ευρώπης που κρατάει την ομορφιά και τη ζωντάνια της όλες τις εποχές του χρόνου, μέρα και νύχτα. Το Βουλευτικό, το κτήριο που φιλοξένησε την πρώτη Ελληνική κυβέρνηση του Καποδίστρια καθώς και ο μεγάλος πλάτανος στο κέντρο της πλατείας δημιουργούν στον περιπατητή συναισθήματα δέους και εντυπωσιασμού.

Παλαμήδι

Αν και χειμώνας, δεν είναι δυνατόν να μην αναφερθεί το Παλαμήδι…. Το εμβληματικό κάστρο του Ναυπλίου, με τα 999 σκαλιά και τον μύθο που θέλει το χιλιοστό να το έριξε το άλογο του Κολοκοτρώνη, είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Το κάστρο χτίστηκε το 1714 και τα περιβόητα σκαλιά, τα οποία δεν είναι 999 αλλά 857 όπως λένε οι ντόπιοι, αξίζει να τα ανεβείτε… Η θέα θα σας αποζημιώσει!  

Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου

Το διώροφο κτήριο στο κέντρο του Ναυπλίου, φιλοξενεί εκθέματα που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή, μέχρι και την Εποχή του Χαλκού. Το αρχαιολογικό μουσείο του Ναυπλίου είναι επίσης διάσημο και αξίζει να το επισκεφθείτε.

*Tips: Δοκιμάστε το παραδοσιακό αργολικό πιάτο Γκόκες

Δημητσάνα
2,5 ώρες από την Αθήνα

Ορεινή Αρκαδία, φαράγγι του Λούσιου, Μαίναλος και ατμόσφαιρα που σου επιβάλλεται. Ναι, καλά μαντέψατε! Αναφερόμαστε στην Δημητσάνα, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδος και δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς. Ένα χωριό με αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική, εντυπωσιακά μοναστήρια, πέτρινα πυργόσπιτα, λιθόστρωτα καλντερίμια, επιβλητικά αρχοντικά και άλλα πολλά που μόνο εάν το επισκεφθείς, μπορείς να τα νιώσεις. Ένας προορισμός μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, τον οποίον συνιστούμε ανεπιφύλακτα!

Τι να επισκεφθείτε

Φαράγγι Λούσιου

Ένα ρομαντικό και πανέμορφο μνημείο της Πελοποννήσου και ήδη συνδεδεμένο με τον εναλλακτικό τουρισμό. Εκτός από το φυσικό κάλος που σου κόβει την ανάσα, προσφέρεται για πεζοπορία, ράφτινγκ και καγιάκ. Είτε είστε των σπορ είτε όχι, το φαράγγι του Λούσιου δεν θα σας απογοητεύσει!

Η Αρχαία Γόρτυνα

Κι ενώ ακολουθείτε το Λούσιο, κάποια στιγμή θα δείτε τα ερείπια της Αρχαίας Γόρτυνας, που ήταν χτισμένη στη δεξιά του όχθη. Η πόλη άκμασε από την Αρχαϊκή μέχρι και την Ελληνιστική εποχή, ενώ σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει ανάμεσα στα απομεινάρια της πόλης, του ναού του Ασκληπιού και τα ιαματικά λουτρά.  

Μουσείο Υδροκίνησης

Λίγο έξω από την Δημητσάνα, θα δείτε το Μουσείο Υδροκίνησης, το οποίο σας προσκαλεί σε έναν περίπατο στη φύση για να δείτε τις βασικές τεχνικές που χρησιμοποιούσαν το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων.

*Tips: Δοκιμάστε ζυγούρι βραστό

v