Οι 10 πιο συχνοί φόβοι των νέων μαμάδων

Οι 10 πιο συχνοί φόβοι των νέων μαμάδων

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο όχι μόνο για να σκεφτείτε το μέλλον σας με το μωρό, αλλά και για να αγχωθείτε αν... θα τα καταφέρετε. Οι προβληματισμοί είναι φυσιολογικοί, αλλά δεν χρειάζεται να τους αφήσετε να κυριαρχήσουν. Δείτε πώς θα γίνετε πιο αισιόδοξες, εκλογικεύοντας τις 10 πιο συνηθισμένες ανησυχίες πως όταν γίνετε μαμά…

..θα γίνετε σαν την μαμά σας

Όταν φτάνει η στιγμή να αποκτήσουμε δικό μας μωρό, αναπόφευκτα σκεφτόμαστε το πώς μας ανάθρεψε η δική μας μαμά. Κι ακόμα κι αν ο τρόπος δεν είναι αυτός που θα θέλαμε, σίγουρα κάποια στιγμή θα θυμηθούμε (και θα παραδεχτούμε ή θα απορρίψουμε) πράγματα που μας δίδαξε. Η μητέρα, είναι, άλλωστε το πρώτο και το ισχυρότερο πρότυπο γονιού. Το «κλειδί» για να γίνουμε οι γονείς που εμείς θέλουμε να είμαστε, και να μην ακολουθούμε τυφλά τα βήματα που μάθαμε, είναι η συνειδητοποίηση. Σκεφτείτε όλα αυτά που μάθατε από τη μητέρα σας και αποφασίστε ποια από αυτά θέλετε να μιμηθείτε και ποια να αποφύγετε.

...θα χάσετε τον εαυτό σας

Η μετάβαση από την ανεξαρτησία στη μητρότητα απαιτεί από εσάς να καταφέρετε να διατηρήσετε όλα αυτά που είναι σημαντικά για τη ζωή σας και να αφήσετε πίσω ιδέες και αντιλήψεις που πιθανώς δεν σας εκφράζουν πια. Η εξέλιξη αυτή στην προσωπικότητά σας δεν σημαίνει ότι θα χάσετε τον εαυτό σας. Σίγουρα θα αλλάξετε, όμως όχι τόσο ώστε να μην αναγνωρίζετε πια τον εαυτό σας.

...η σχέση σας δεν θα είναι ποτέ πια όπως πριν

Αυτό εμπεριέχει μεγάλη δόση αλήθειας, με την έννοια ότι ο ερχομός του μωρού στο σπίτι θα ταράξει τη δυναμική της οικογένειας. Αυτό, όμως, δεν είναι απαραίτητα κακό. Ούτε σημαίνει ότι θα χάσετε όλα τα καλά που προσφέρει η σχέση σας. Το γεγονός ότι θα είστε και οι δύο γονείς ενός μωρού, δημιουργεί αυτόματα ένα νέο πεδίο δράσης. Στην αρχή θα είναι δύσκολα, ωστόσο σταδιακά, μέσα από τις δυσκολίες, και εφόσον η σχέση σας έχει γερά θεμέλια, θα δεθείτε περισσότερο από ποτέ.

...θα αποτύχετε

Η εγκυμοσύνη είναι σαν μία συνταγή που την δοκιμάζετε για πρώτη φορά. «Μαγειρεύετε» ένα μωράκι μέσα στην κοιλιά σας, αλλά δεν μπορείτε να γνωρίζετε τι ακριβώς θα «βγάλετε», μέχρι να το βγάλετε, αλλά και μέχρι να μεγαλώσει τόσο ώστε να μπορεί να εκφράζεται. Στο μεταξύ έρχεστε αντιμέτωπες με έναν σωρό αμφιβολίες και αβεβαιότητες. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άβολα, αλλά μπορεί και να σας γεμίζει ενθουσιασμό. Αν πάντως ανησυχείτε, να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι αυτό για το οποίο ανησυχείτε είναι μάλλον απίθανο να συμβεί (αλλά κι αν συμβεί, η ανησυχία που νιώθετε είναι πιθανώς χειρότερη από την πραγματικότητα).

...δεν θα σας φτάνουν τα χρήματα

Τα παιδιά κοστίζουν και η οικονομική κρίση δείχνει να μην πλησιάζει στο τέλος. Αναμφίβολα η οικονομική σας κατάσταση θα παίξει ρόλο στην απόφασή σας για παιδί. Όμως, η φοβία ότι δεν θα μπορείτε να παρέχετε στο παιδί σας τα απαραίτητα, μπορεί να πάρει μυθικές διαστάσεις αν εσείς την αφήσετε να βγουν εκτός ελέγχου. Ίσως να μην καταφέρετε να δώσετε ποτέ στο παιδί σας όσα θέλετε (ή όσα εκείνο θέλει), όμως αυτό δεν είναι κακό. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια με οικονομικές δυσκολίες, κερδίζουν εφόδια που παιδιά από εύπορες οικογένειες φαίνεται να αγνοούν. Τα μετρημένα λεφτά είναι ένας τρόπος να μπαίνουν όρια και να διδάσκουν τα παιδιά όχι μόνο την αξία του χρήματος, αλλά και πώς να το διαχειρίζονται και πώς να βάζουν προτεραιότητες στη ζωή τους.

...θα γίνετε κακοί γονείς

Ζούμε σε μία εποχή γονικής παράκρουσης. Οι «ειδικοί» προωθούν τεχνικές του πώς να γίνουμε καλοί γονείς όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε, και έτσι εύκολα ανησυχούμε αν θα καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτά τα ιδανικά. Αλλά ποιος ξέρει τι είναι ιδανικό; Όλοι έχουν μία άποψη και η μόνη που πραγματικά μετρά, είναι η δική σας. Θα απογοητεύσετε τον εαυτό σας ως γονείς; Εκατοντάδες φορές. Αλλά αυτό δεν σας κάνει κακούς γονείς. Σας κάνει απλώς ανθρώπους. Το να είστε καλοί άνθρωποι είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα στο να γίνετε καλοί γονείς.

...δεν θα σας αρέσει να είστε μητέρα

Οι νέες μαμάδες συχνά πανικοβάλλονται τις πρώτες εβδομάδες, τους πρώτους μήνες ή και τα πρώτα χρόνια της μητρότητας… «Πού έμπλεξα;», αναρωτιούνται. Όμως, το να μην σας αρέσει να είστε μαμά σε ένα μωρό, δεν σημαίνει ότι δεν σας αρέσει να είστε μαμά γενικότερα. Τα παιδιά αλλάζουν συνεχώς και η εμπειρία της μητρότητας μεταβάλλεται μαζί τους. Είναι δεδομένο ότι θα περάσετε φάσεις που θα θυμάστε με λιγότερο ή περισσότερο θετικά συναισθήματα. Αν, λοιπόν, βρίσκετε βαρετή την περίοδο που το παιδί σας είναι μωρό, μην ανησυχείτε. Θα τελειώσει πριν ακόμα το καταλάβετε.

...δεν θα απολαμβάνετε πια το σεξ

Η γέννα και ο θηλασμός δίνουν νέο νόημα στα μέρη του σώματος που μέχρι πρότινος συνδέονταν αποκλειστικά με το σεξ. Επιπλέον, ο συνεχής φόβος ότι το κλάμα του μωρού θα σας διακόψει, δεν σας αφήνει να χαλαρώσετε, ενώ η συνεχής σωματική επαφή με το παιδί, μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία για σεξ. Ωστόσο, (το ξαναλέμε) οι μέρες που το μωρό είναι πολύ μωρό, περνούν πολύ γρήγορα. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να ξανανιώσετε θελκτικές, όμως σταδιακά θα συμβεί. Αρκεί να είστε και οι δύο ανοιχτοί και έτοιμοι για… νέες περιπέτειες στο κρεβάτι!

...η καριέρα σας θα πατώσει

Οι εποχές απαιτούν να είστε εργασιομανείς, αν θέλετε να εξελιχθείτε στην καριέρα σας. Όταν, όμως, στο τοπίο εμφανίζονται τα παιδιά, δεν είναι πλέον εύκολο να μένετε μέχρι αργά στο γραφείο ή να παραβρίσκεστε σε κάθε meeting και σε κάθε επαγγελματική υποχρέωση. Από την άλλη μεριά, καθώς η εργασία είναι αυτή που προσφέρει οικονομική σταθερότητα στην οικογένεια, θα προσπαθείτε να είστε υπεύθυνες επαγγελματίες. Πράγματι, είναι πιθανό, τον πρώτο καιρό με το μωρό, η καριέρα σας να μείνει πίσω. Αυτό, συνήθως, αλλάζει όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και αρχίζουν το σχολείο. Τότε, μπορείτε να αφιερωθείτε περισσότερο στην καριέρα σας.

...θα εγκλωβιστείτε

Από τη στιγμή που θα διασχίσετε τη γέφυρα που οδηγεί στη μητρότητα, δεν υπάρχει επιστροφή. Θα υποβάλλεστε για πάντα σε διαφορετικούς κανόνες, θα είστε ακόμα πιο τρωτές και θα έχετε πολύ περισσότερο άγχος. Η νέα σας πραγματικότητα θα είναι τόσο έντονη που η μέχρι πρότινος σχετικά ανέμελη ζωή σας θα μοιάζει με τηλεοπτική σειρά που κάποτε απολαμβάνατε στην τηλεόραση. Αυτό μπορεί να ακούγεται καταθλιπτικό τώρα, αλλά σύντομα ούτε καν θα το σκέφτεστε. Αυτό που ακούτε συχνά τους γονείς να λένε ότι δε θα μπορούσαν να φανταστούν την ζωή τους χωρίς τα παιδιά τους... δεν υπάρχει μεγαλύτερη αλήθεια.

Πηγή: Babble.com

v