Γιατί τα πολύ μικρά παιδιά φέρονται εγωιστικά

Γιατί τα πολύ μικρά παιδιά φέρονται εγωιστικά

Έχετε νιώσει ποτέ πως το δίχρονο ή τρίχρονο παιδί σας δεν ενδιαφέρεται για κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό του; Εάν το έχετε νιώσει, μην ντραπείτε να το πείτε… Είναι κάτι συνηθισμένο και υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό.

*Φωτογραφία: rogers-newsandbus.akamaized.net

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, σε αυτές τις ηλικίες το παιδί δεν έχει αναπτύξει την ενσυναίσθηση. Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να μπει στη θέση του άλλου και να καταλαβαίνει πώς αισθάνεται.

Η ενσυναίσθηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, προέρχεται από την σύνδεση κάποιων εγκεφαλικών ινών, η οποία ωριμάζει μετά τα τέσσερα έτη. 

Η περιοχή στο πίσω μέρος του κροταφικού λοβού που είναι υπεύθυνη για την συμπόνια και την κατανόηση των άλλων, αλλά και η περιοχή στον μετωπιαίο λοβό που βοηθά τους ανθρώπους να αντιλαμβάνονται όχι μόνο τον δικό τους μικρόκοσμο αλλά και τον ευρύτερο πραγματικό κόσμο, δεν έχουν προλάβει να συνδεθούν μέχρι την ηλικία των τεσσάρων.

Όταν έρχεται εκείνη η «μαγική» στιγμή της σύνδεσης, που τα παιδιά αναπτύσσουν την «Θεωρία του Νου», συνειδητοποιούν πως οι δικές τους πεποιθήσεις και αντιλήψεις είναι διαφορετικές από αυτές των υπολοίπων.

Για παράδειγμα, ένας τρίχρονος που βρίσκει ένα κουτί γεμάτο με μολύβια, πιστεύει πως κάθε παιδί θα περίμενε να βρει μολύβια μέσα σε ένα παρόμοιο κουτί.

Εάν, λοιπόν, και το δικό σας παιδί μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται ποτέ τις ανάγκες σας και τα θέλω σας, κάντε υπομονή μέχρι να κλείσει τα τέσσερα!

Πηγή: parents.com

v