Η 2,5 ετών κόρη μου πειράζει και χτυπάει σε κάθε ευκαιρία την μικρή της αδερφή. Τι μπορώ να κάνω;

Η 2,5 ετών κόρη μου πειράζει και χτυπάει σε κάθε ευκαιρία την μικρή της αδερφή. Τι μπορώ να κάνω;
Ερώτηση:
Η 2,5 χρονών κόρη μου συνεχίζει να ζηλεύει και να χτυπάει την 6 μηνών αδελφούλα της. Της έχω μιλήσει ήρεμα ότι δεν είναι σωστό, την παίρνω αγκαλιά και της το εξηγώ, σε άλλη περίοδο την έχω μαλώσει , την έχω βάλει τιμωρία! Θέλει να παίρνει αγκαλίτσα την μπέμπα, τα βάζω να κάθονται μαζί, μερικές φορές της δίνει παιχνίδια να παίξει η μπέμπα, όμως σε ανύποπτο χρόνο την χτυπάει, ή της τσιμπάει το χεράκι και το ποδαράκι. Ακόμα και αν παίζουμε μαζί και οι παππούδες έχουν την μπέμπα, θα αφήσει το παιχνίδι για να καταφέρει να πειράξει την μπέμπα. Προσπαθούμε να δίνουμε περισσότερο προσοχή στην ίδια παρά στο μωρό, να παίζουμε μαζί. Δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να κάνω ή τι κάνω λάθος; Ανυπομονώ να μάθω την συμβουλή σας. Σας ευχαριστώ πολύ! 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να χαίρεστε την όμορφη οικογένεια σας!

Ο ερχομός της μικρότερης κόρης σας έφερε νέα δεδομένα στην οικογένεια στα οποία  χρειάστηκε να προσαρμοστείτε. Πρώτα απ’ όλα, εσείς προσπαθείτε να κατανοήσετε πως θα είστε μητέρα δυο ταχυτήτων, ώστε να μοιράζεστε και με τις δύο κόρες σας χρόνο και εμπειρίες. Η μεγαλύτερη κόρη σας, από την άλλη, προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της στον νέο της ρόλο ως αδερφή, πλέον, ενός βρέφους.

 Για να καταλάβετε την κόρη σας σκεφθείτε ότι εσείς, που είστε ενήλικη και έχετε ήδη την εμπειρία της μητρότητας, δυσκολεύεστε και αναρωτιέστε πώς να χειριστείτε την νέα κατάσταση. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί 2,5 ετών να κατανοήσει τα νέα δεδομένα και να σχετιστεί με έναν άλλο τρόπο.

Έχετε ήδη προσεγγίσει πολύ όμορφα το θέμα, οπότε συνεχίστε έτσι. Η κόρη σας εκφράζει τη δυσκολία της και είναι ανώφελο να την τιμωρείτε. Να της μιλάτε με κάθε αφορμή και να την ρωτάτε τι είναι αυτό που χρειάζεται. Να είστε τρυφεροί μαζί της. Αυτό που θέλει είναι να επιβεβαιώσει ότι δεν σας χάνει.

 Λόγω του μωρού, το εκφράζει με έναν τρόπο που αντιστοιχεί σε μικρότερη ηλικία, δηλαδή «επιθετικά», διότι αισθάνεται ότι το μωρό σας είναι ο λόγος που σας στερείται. Έχοντας αυτό κατά νου, και χωρίς ενοχές ότι εσείς έχετε κάνει κάτι λάθος, να την ακούτε και να της προσφέρετε απλόχερα την αγάπη σας. Εάν είστε συνεπείς ως προς αυτό, σύντομα θα ησυχάσει.

 Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v