6 συμβουλές για την σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής

6 συμβουλές για την σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής

Η σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής μπορεί να μας προφυλάξει από ερεθισμούς, λοιμώξεις και άλλα προβλήματα που ενδεχομένως να μας οδηγήσουν στον γυναικολόγο. Εκτός από το πλύσιμο, λοιπόν, τι άλλο πρέπει να προσέξουμε για τη σωστή φροντίδα της και ποιες καθημερινές συνήθειες πρέπει να αλλάξουμε;

*Φωτογραφία: healthline.com

Να κάνω μπάνιο ενώ έχω περίοδο;

Πολλές γυναίκες αποφεύγουν το μπάνιο κατά τη διάρκεια της περιόδου γιατί φοβούνται ότι μπορεί να «χαλάσει» ο κύκλος τους. Όμως, το πλύσιμο είναι απαραίτητο τόσο για την καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής όσο και για την μη μετάδοση των μικροβίων και την ανάπτυξη λοιμώξεων. Αν ανησυχείτε ή δεν αισθάνεστε άνετα να κάθεστε στη μπανιέρα με τις... ώρες, τις δύσκολες μέρες του μήνα, περιορίστε την παραμονή σας στο ντους μόνο σε όσο χρόνο χρειάζεστε για να πλυθείτε και όχι να χαλαρώσετε!

Τα σωστά εσώρουχα

 Κάποιες φορές είναι δύσκολο να αντισταθείς στα εσώρουχα που σ’ αρέσουν όμως πρώτα πρέπει να κοιτάμε την ποιότητα και το υλικό τους και μετά την εμφάνισή τους. Τα συνθετικά υφάσματα δεν αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει και ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων. Αντίθετα τα βαμβακερά εσώρουχα είναι φιλικά στην επιδερμίδα γι’ αυτό και αποτελούν την πιο ασφαλή και υγιεινή επιλογή για την ευαίσθητη περιοχή. Αποφύγετε επίσης τα στενά εσώρουχα και προτιμήστε τα άνετα που δεν σας πιέζουν. Το ίδιο ισχύει και για τα πολύ στενά παντελόνια και τζιν.

*Φωτογραφία: hips.hearstapps.com

Φοράτε καθημερινά σερβιετάκια;

Κάποιες γυναίκες φορούν καθημερινά σερβιετάκια. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να τα αλλάζετε συχνά, ανά λίγες ώρες έτσι ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευση βακτηρίων πάνω τους. Αποφύγετε επίσης τα αρωματισμένα σερβιετάκια γιατί το άρωμα μπορεί να επιβαρύνει την ευαίσθητη περιοχή. Αν έχετε φαγούρα ή ερεθισμούς που μπορεί να προέρχονται από την χρήση τους, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για να σας πει ενδείκνυται ή όχι να συνεχίσετε να τα φοράτε.

Το σκούπισμα

Οι ειδικοί το τονίζουν: μην σκουπίζεστε με φορά από πίσω προς τα εμπρός γιατί τα μικρόβια από το περίνεο και τον πρωκτό μπορεί να μεταναστεύσουν στον κόλπο. Σκουπίζετε ξεχωριστά και προσεκτικά τις δύο περιοχές.

Προσοχή στο ξύρισμα

Αν ξυρίζεστε στην επίμαχη περιοχή, θα πρέπει να το κάνετε πολύ προσεκτικά γιατί οι εκδορές αυξάνουν τους ερεθισμούς και τον κίνδυνο μόλυνσης. Η κατάλληλη ώρα για να το κάνετε είναι φυσικά το ντους γιατί το νερό ανοίγει τους πόρους και κάνει τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη. Η σωστή κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσετε είναι η κατεύθυνση της τρίχας. Με τον τρόπο αυτό και θα αποφύγετε τραυματισμούς και δεν θα πονέσετε. Αν έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο προϊόν ξυρίσματος, βεβαιωθείτε ότι το έχετε ξεπλύνει πολύ καλά για να μην μείνουν υπολείμματα στην περιοχή του κόλπου.

*Φωτογραφία: image2.tin247.com

Τι να προσέξετε στο πλύσιμο

Για το πλύσιμο της περιοχής προτιμήστε είτε το κλασικό πράσινο σαπούνι είτε ειδικά ήπια σαπούνια μαζί με χλιαρό νερό, που δεν επηρεάζουν το PH της περιοχής. Επιπλέον, μην το… παρακάνετε με τις κολπικές πλύσεις γιατί η κατάχρηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα- μία φορά την ημέρα όσο κάνετε ντους είναι αρκετή. Φροντίστε επίσης να στεγνώνετε πολύ καλά την περιοχή μετά το πλύσιμο γιατί η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v