Είσαι πολυάσχολη μαμά; Χαλάρωσε κι απόλαυσέ το!

Είσαι πολυάσχολη μαμά; Χαλάρωσε κι απόλαυσέ το!

Είσαι πολυάσχολη μαμά που το εικοσιτετράωρο δεν φτάνει να κάνεις ούτε τα μισά από αυτά που πρέπει; Μήπως είσαι από εκείνες τις μαμάδες που όλα περνάνε από τα χέρια σου και δεν αφήνεις τίποτα στην τύχη; Ή μήπως ανήκεις στην κατηγορία της εργαζόμενης, μαμάς, νοικοκυράς, συζύγου, φίλης, αδελφής, που είσαι πάντα εκεί να λύνεις όσα προβλήματα και αν προκύπτουν;

Κάθε μαμά της εποχής μας είναι ο άνθρωπος που φροντίζει σχεδόν για όλα και η καθημερινότητά της, εκτός από μικρές επιτυχίες και απολαύσεις, κουβαλάει κούραση, άγχος και μπόλικες ευθύνες που πρέπει να διευθετηθούν. Δεν είναι εύκολο να απαρνηθούμε τις ευθύνες μας και να αφήσουμε τη ζωή μας να κυλάει από μόνη της, οπότε η επιλογή είναι μονόδρομος. Χαλαρώνουμε και απολαμβάνουμε αυτό που χτίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε! Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μικρές βοήθειες για να διευκολύνουν το δύσκολο αλλά υπέροχο ρόλο που αναλάβαμε: να βάλουμε το λιθαράκι μας για έναν κόσμο ομορφότερο, μέσα από τα παιδιά μας.

Βρείτε τις ισορροπίες σας

Μπορεί συχνά να νιώθουμε ανήμπορες ή σαστισμένες μπροστά στο βουνό των υποχρεώσεων που μας περιμένει, αλλά το άγχος δεν είναι καλός σύμμαχος. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε προτεραιότητες και να κινούμαστε σύμφωνα με αυτές. Εάν σας βοηθάει, μπορείτε να γράψετε σε ένα χαρτί τις δουλειές που έχετε να κάνετε, και να τις αριθμήσετε βάζοντας πρώτα τις πιο σημαντικές. Το μπαλέτο της μικρής, για παράδειγμα, δεν μπορεί ούτε να αναβληθεί, ούτε να αλλάξει ώρα. Αντίθετα, το βραδινό μπορεί μια μέρα και να παραλειφθεί. Ένα ελαφρύ γεύμα με γάλα και κορν φλέικς είναι μια λύση εύκολη και νόστιμη.

Μην ξεχάσετε να βάλετε στη λίστα σας την ώρα που θα παίξετε με το παιδί σας, το βραδινό του παραμύθι ή όποια άλλη συνήθεια έχετε μαζί, αλλά και λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Μπορεί να μοιάζει πολυτέλεια μέσα σε όλες τις υποχρεώσεις που σας περιμένουν, αλλά δεν είναι! Μόνο βάζοντας τον εαυτό σας και τις ανάγκες του ανάμεσα στις προτεραιότητές σας θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τα πάντα μη νηφαλιότητα και ψυχική ηρεμία. Μπορεί τα παιδιά και η οικογένεια να είναι ό,τι πιο σημαντικό στη ζωή μας, αλλά εάν η μαμά δεν είναι καλά, τίποτα δεν πάει καλά…  

Εκμεταλλευθείτε οτιδήποτε μπορεί να κάνει τη ζωή σας ευκολότερη

Δεν είναι ντροπή να ζητάμε βοήθεια, ακόμα κι αν αυτή η βοήθεια προέρχεται από… μικροσυσκευές! Κάντε τη ζωή σας ευκολότερη και εξοικονομήστε χρόνο χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, μία καλή ηλεκτρική σκούπα ή έναν φούρνο μικροκυμάτων. Ο χρόνος, στην περίπτωσή μας, είναι πολυτιμότερος και από το χρήμα, αφού μας εξασφαλίζει περισσότερη ενασχόληση με τα παιδιά και, φυσικά, ποιότητα ζωής. Εκμεταλλευθείτε, λοιπόν, την τεχνολογία και φροντίστε να προμηθευτείτε οτιδήποτε σας διευκολύνει.

Κανείς δεν είναι τέλειος. Ούτε καν εσείς…

Χαμηλώστε τις προσδοκίες σας και θέστε για τον εαυτό σας στόχους που μπορείτε να πραγματοποιήσετε. Δεν είναι εφικτό να είναι κάθε μέρα το σπίτι πεντακάθαρο, τα παιδιά φροντισμένα και χαρούμενα, το φαγητό σημερινό, ο σύζυγος ικανοποιημένος κι εσείς ξεκούραστη και χαμογελαστή. Δεν είστε ο superman κι ούτε θα γίνετε ποτέ.

Θέστε, λοιπόν, στόχους εφικτούς και πραγματοποιήσιμους για να μπορείτε να τους επιτυγχάνετε. Έτσι, θα έχετε κάνει τον προγραμματισμό σας και θα έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Μόλις αποδεχτείτε πως το μην είστε τέλεια είναι ό,τι πιο τέλειο είστε, τότε όλα θα πάρουν τον δρόμο τους, χωρίς να απογοητεύεστε από τον εαυτό σας και χωρίς να αγχώνεστε για όσα δεν γίνεται (εκ των πραγμάτων) να καταφέρετε.

Βγείτε με φίλους!

Ίσως να το έχετε διαβάσει και άλλες φορές και να έχετε χαμογελάσει μελαγχολικά. Το να βγαίνει μία μαμά με τους φίλους της μοιάζει, συχνά, με έργο επιστημονικής φαντασίας αφού όταν είναι ξεκούραστη έχει δουλειές, κι όταν δεν έχει δουλειές είναι κουρασμένη. Κι όμως, όπως θεωρείτε σημαντικούς τους φίλους των παιδιών σας, έτσι χρειάζεται να δώσετε χρόνο και στους φίλους τους δικούς σας. Εξάλλου, οι φίλοι μας προϋπήρχαν της οικογενείας μας και ήταν πάντα δίπλα μας όχι μόνο στα άσχημα, αλλά και στα καλά. Κι αλήθεια, πόσο μας λείπει να βρεθούμε με φίλους όπως παλιά, να παίξουμε επιτραπέζια και να γελάσουμε;

Απολαμβάνετε τη «διαδρομή», ακόμα κι όταν είναι δύσκολη

Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι έλεγε ο ποιητής. Στην περίπτωσή μας, βέβαια, είναι σημαντικό να βρούμε την Ιθάκη, αφού το μεγάλωμα των παιδιών μας είναι σοβαρή υπόθεση. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όσο περισσότερο απολαμβάνουμε το ταξίδι μας με σύνεση και ισορροπία, τόσο καλύτεροι γονείς γινόμαστε. Τα παιδιά δεν θα κάνουν όλα αυτά που θα τους πούμε κουνώντας τους το δάχτυλο, αλλά όλα εκείνα που θα δουν από εμάς κι έπειτα θα τα μιμηθούν. Όσο πιο χαμογελαστές είμαστε, λοιπόν, τόσο πιο αισιόδοξα παιδιά θα μεγαλώσουμε.

v