5 διασκεδαστικές δραστηριότητες για μωρά από 6-12 μηνών

5 διασκεδαστικές δραστηριότητες  για μωρά από 6-12 μηνών

Μπορεί το μικρό σας να είναι ακόμα μωρό, αλλά οι σωματικές, διανοητικές και κοινωνικές αλλαγές που παρατηρείτε σε αυτό μέρα με τη μέρα, είναι αξιοσημείωτες. Το παρακολουθείτε να προσπαθεί να επικοινωνήσει, να περπατήσει, να συνδεθεί με τον κόσμο γύρω του, καθώς και να τον ανακαλύψει! Η ηλικία από 6 έως 12 μηνών είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών μας, αφού μέσα σ’ αυτό το διάστημα γίνονται από μωρά… παιδιά! 

Κι εσείς, είστε πάντα δίπλα του και θέλετε να ενθαρρύνετε την προσπάθειά του. Με αυτά τα απλά παιχνίδια θα το βοηθήσετε να αναπτυχθεί γρήγορα και σωστά.

Φωτό: www.parents.com

«Κου κου τσα»
Μαθησιακά οφέλη: Παρατηρητικότητα / Κατανόηση αντίθετων εννοιών

Παλιό, αλλά διαχρονικό! Κρύψτε το πρόσωπό του με ένα σεντόνι ή ένα πανάκι λέγοντας «κου κου», και αποκαλύψτε το στη συλλαβή «τσα». Ένα παιχνίδι που κάνει όλα τα μωρά του κόσμου να ξεκαρδίζονται και να διασκεδάζουν. Εκτός από ψυχαγωγία, όμως, το συγκεκριμένο παιχνιδάκι βοηθάει τα μωράκια μας να αντιληφθούν καλύτερα τις αντίθετες έννοιες όπως το φανερό – κρυφό.

«Κρυμμένος θησαυρός»
Μαθησιακά οφέλη: Παρατηρητικότητα / Κινητικές δεξιότητες

Κρύψτε διάφορα αντικείμενα όπως το βιβλίο του ή το αγαπημένο του κουκλάκι κάτω από μία κουβέρτα και ενθαρρύνετέ το να το βρει. Ρωτήστε το «πού είναι το βιβλίο;» και παρακολουθήστε τις κινήσεις του. Την πρώτη φορά, φροντίστε να μην είναι εντελώς κρυμμένος ο… θησαυρός. Μετά, κι αφού εξοικειωθεί με τη διαδικασία, ανεβάστε τα επίπεδα δυσκολίας και διασκεδάστε μαθαίνοντας! Με αυτό το παιχνίδι, εκτός από την παρατηρητικότητά του, αρχίζει να κινείται περισσότερο ενώ ψάχνει, προσπαθώντας να βρει νέους τρόπους μετακίνησης όπως το μπουσούλημα. Εξάλλου, όλα θέμα κινήτρου είναι!

«Πούντο, πούντο»
Μαθησιακά οφέλη: Ψυχαγωγία / Παρατηρητικότητα / Κριτική σκέψη

Χρησιμοποιήστε τρία πλαστικά κύπελα και ένα μικρό αντικείμενο. Κρύψτε το αντικείμενο με ένα κυπαελάκι, ανακατέψτε ελάχιστα και ενθαρρύνετε το παιδί σας να το βρει.  Στην προσπάθειά του να μαντέψει σωστά, οξύνι την παρατηριτικότητά του και την σκέψη του. Συνδυάζει την κίνηση με το αποτέλεσμα και, σταδιακά, αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως κάθε δράση έχει και μια αντίδραση. Στην αρχή ίσως δυσκολευτεί αλλά, με την επανάληψη, θα συνηθίσει και θα σας ξαφνιάσει.

Ξύλινα παζλ για την ηλικία του
Μαθησιακά οφέλη: Παρατηρητικότητα / Κριτική σκέψη

Τα παζλ είναι μια καλή επιλογή για όλες τις ηλικίες. Βοηθάνε τα μωράκια μας να συντονίζουν τα χέρια τους, να παρατηρούν, να συνδυάζουν και να κρίνουν. Διαλέξτε ένα όμορφο παιδικό παζλ με έντονα χρώματα ή τον αγαπημένο του ήρωα και περάστε μαζί ένα διασκεδαστικό απόγευμα.

 «Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ»
Μαθησιακά οφέλη: Ρυθμός / Συντονισμός κινήσεων

Παίξτε παλαμάκια, τραγουδήστε και χορέψτε! Μάθετε στο μωρό σας να συντονίζει τα χεράκια του και τα ποδαράκια του χτυπώντας, απλά, παλαμάκια με κάποιο ρυθμό. Το τραγούδι σας θα το ενθουσιάσει ενώ θα το εισάγεται στον κόσμο του ρυθμού και της μουσικής. Πιστέψτε μας, τίποτα δεν θα το διασκεδάσει περισσότερο ενώ θα προσπαθεί να σας μιμηθεί!

 

v