Ο ευτυχισμένος γάμος… παχαίνει

Ο ευτυχισμένος γάμος… παχαίνει

«Ο έρωτας περνάει απ’ το στομάχι» λέει ο σοφός λαός και τα κιλά που αφήνει πίσω του, συνήθως μένουν! Από την προσωπική μας εμπειρία είχαμε καταλάβει ότι στη σχέση και τον γάμο παχαίνουμε, όμως τώρα οι επιστήμη έρχεται να μας πει ότι αυτό σημαίνει πως μάλλον είμαστε ευτυχισμένοι στον γάμο μας.

Οι παντρεμένοι όντως παχαίνουν

Αρχικά, ας εξετάσουμε τα αριθμητικά στοιχεία. Σύμφωνα με έρευνες, μια παντρεμένη γυναίκα παίρνει κατά μέσο όρο 12 κιλά τα πρώτα 5-6 χρόνια του έγγαμου βίου σε αντίθεση με μία γυναίκα που είναι σε σχέση χωρίς να έχει παντρευτεί η οποία παίρνει περίπου 6-7 κιλά. Για τους άντρες, τα νούμερα είναι σχεδόν ίδια αφού η συγκατοίκηση με τη σύντροφό τους τους προσθέτει 13 κιλά μέσα σε 2 χρόνια. Η αύξηση των κιλών είναι αναπόφευκτη όσο περνούν τα χρόνια και σίγουρα εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως ο μεταβολισμός και η ηλικία και όχι μόνο από τον γάμο.

Εκτός, όμως, από τις… ανοδικές τάσεις στη ζυγαριά, αποδεικνύεται πως τα παντρεμένα ζευγάρια καπνίζουν λιγότερο και καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ γιατί ο τρόπος ζωής τους γίνεται πιο υγιεινός μετά τον γάμο. 

Τι σημαίνει αυτό;

Η πρώτη έρευνα πυροδότησε κι άλλη έρευνα που εξέτασε τι τελικά σημαίνουν αυτά τα ευρήματα. Στην καινούρια μελέτη, συμμετείχαν ζευγάρια που μετρούσαν τουλάχιστον 4 χρόνια έγγαμου βίου. Αυτή τη φορά δόθηκε έμφαση στη συναισθηματική υγεία των συντρόφων και στα επίπεδα του άγχους τους. Αποδείχθηκε ότι τα ζευγάρια που ήταν ευτυχισμένα στον γάμο τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν κάποια κιλά παραπάνω ενώ τα ζευγάρια που δεν δήλωναν ευτυχισμένα είχαν λιγότερες πιθανότητες να δουν τους δείκτες της ζυγαριάς να ανεβαίνουν. 

Γιατί, όμως γίνεται αυτό; Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παντρεμένα ζευγάρια νιώθουν άνετα με την εμφάνισή τους και δεν θέλουν να αλλάξουν. Αντίθετα, όσοι νιώθουν δυστυχισμένοι στον γάμο τους δεν παχαίνουν λόγω… άγχους και μάλλον λόγω απώλειας όρεξης, προσθέτουμε εμείς. 

*Φωτογραφία: independent.co.uk

Επιπλέον, η αύξηση του βάρους φαίνεται ότι είναι μεταδοτική. Οι σύντροφοι υιοθετούν ο ένας τις συνήθειες του άλλου αφού περνούν πολύ χρόνο μαζί και έτσι… παχαίνουν και μαζί. Αντίθετα, τα δυστυχισμένα ζευγάρια δεν αφιερώνουν χρόνο στη σχέση τους, οι σύντροφοι είναι απόμακροι μεταξύ τους και έτσι δεν επηρεάζουν ο ένας τις διατροφικές συνήθειες του άλλου. 

Φυσικά ακόμα κι αν οι επιστήμονες μιλάνε με στοιχεία, δεν σημαίνει πως για να είσαι σε έναν ευτυχισμένο γάμο πρέπει να πάρεις κιλά. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τις συνήθειές μας, να υιοθετούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να επηρεάζουμε θετικά τον σύντροφό μας. Λίγα κιλά παραπάνω δεν καθορίζουν το αν είμαστε ευτυχισμένοι ή όχι, όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε!

Πηγή: brightside.me

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v