Πότε επιστρέφει η περίοδος μετά τον τοκετό και τι να περιμένετε τους πρώτους μήνες

Πότε επιστρέφει η περίοδος μετά τον τοκετό και τι να περιμένετε τους πρώτους μήνες

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και για εννέα ολόκληρους μήνες, οι σερβιέτες και οι άβολες στιγμές γίνονται μία ανάμνηση. Τα θέματα που μας απασχολούν είναι πολύ σημαντικότερα, αφού έχουν να κάνουν με την εγκυμοσύνη, την γέννα ή την προετοιμασία για τις πρώτες μέρες στο σπίτι με το μωρό.

Οι μήνες περνούν, όμως, γρήγορα και μετά τη γέννα και την προσαρμογή στην νέα μας οικογενειακή κατάσταση, επανέρχονται στο προσκήνιο θέματα πιο προσωπικά όπως το σώμα μας, η σχέση με τον σύντροφό μας και η περίοδός μας!

 

Υπάρχουν τόσα πολλά σενάρια για την πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό, που κάποιες φορές σαστίζουμε κι ανησυχούμε. Με τη βοήθεια του γυναικολόγου Μαιευτήρα – Γυναικολόγο και ειδικό στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση Θεοδόση Αρκουλή, λοιπόν, συγκεντρώσαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να μην μείνει καμία απορία αναπάντητη!  

Λόχεια – η πρώτη αιμορραγία μετά τον τοκετό

Αμέσως μετά τον τοκετό, παρατηρείται αιμορραγία η οποία, όμως, δεν είναι περίοδος. Είναι τα λεγόμενα «λόχεια» - μια κολπική αιμόρια που καθαρίζει την ενδομητρική κοιλότητα. Το αίμα αυτό έχει αρχικά έντονο κόκκινο χρώμα, στη συνέχεια γίνεται πιο σκούρο κόκκινο, μετά καφέ και τελικά παίρνει ένα ανοιχτό καφετί χρώμα. Τα λόχεια μπορεί να συνεχιστούν έως και για 6 εβδομάδες για τις γυναίκες που είχαν φυσιολογικό τοκετό και μικρότερη διάρκεια για εκείνες που γέννησαν με καισαρική τομή.

Τις πρώτες 48 ώρες, ενδέχεται να παρατηρήσετε θρόμβους αίματος (μεγάλα, δηλαδή, κομμάτια από πηχτό αίμα). Εάν δείτε πως οι θρόμβοι συνεχίζονται και μετά την δεύτερη μέρα, θα ήταν καλό να το πείτε στον γιατρό  ή την μαία που σας παρακολουθεί - έτσι κι αλλιώς, οι λεώνες παραμένουν για 3 ημέρες στο μαιευτήριο.

 Πότε θα επιστρέψει η φυσιολογική περίοδος;

Το πότε θα επιστρέψει η φυσιολογική περίοδος μετά τη γέννα, σχετίζεται, καταρχάς, με τον θηλασμό.

  • Ο γενικός κανόνας λέει πως αν δεν θηλάζετε, η περίοδος θα εμφανιστεί έπειτα από 4 - 6 εβδομάδες. Εάν όμως θηλάζετε, μπορεί να εμφανίζεται σε ακανόνιστα διαστήματα. Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα να ξεκινήσει μόλις διακόψετε το θηλασμό. Η ποσότητα του αίματος της περιόδου κατά τους πρώτους κύκλους ποικίλλει, αλλά σύντομα θα αποκατασταθεί ο κύκλος.
  • Ο αποκλειστικός θηλασμός δίνει το σήμα στο σώμα μας πως έχουμε ένα πολύ μικρό μωρό, οπότε εμποδίζει μία επιπλέον εγκυμοσύνη προστατεύοντάς μας. Ωστόσο, ο θηλασμός δεν είναι επαρκές μέτρο αντισύλληψής. Η γυναίκα έχει ωορρηξία 2 εβδομάδες πριν από την πρώτη της περίοδο, που σημαίνει ότι, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένα φανερό και σίγουρο σημάδι για το πότε θα είναι ξανά γόνιμη.
  • Εάν η περίοδος δεν επιστρέψει μέσα σε διάστημα 8 εβδομάδων αφού έχετε διακόψει τον θηλασμό, καλό είναι να επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας. Ούτως ή άλλως στις 40 ημέρες μετά τον τοκετό γίνεται κολπικός υπέρηχος σε όλες τις λεχώνες.

 Αντισύλληψη

Η σωστή αντισύλληψη είναι ένα, ακόμη, θέμα που μας απασχολεί μετά την πρώτη περίοδο του τοκετού. Καταρχάς, πριν ακόμα αποφασίσετε πότε και με τι τρόπο θα εμποδίσετε μία μελλοντική εγκυμοσύνη, είναι καλό να γνωρίζετε τα παρακάτω.Η πρώτη ωορρηξία μετρά τον τοκετό είναι, συνήθως, έπειτα από 6-8 εβδομάδες. Μέχρι τότε, λοιπόν, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι μικρές.

 Είναι προτιμότερο να αποφύγετε το σεξ τις πρώτες 40 ημέρες, αφού υπάρχει κίνδυνος λοιμώξεων στη μήτρα. Επιπλέον, ο κόλπος των γυναικών που έχουν γεννήσει φυσιολογικά δεν έχει επουλωθεί ακόμα, οπότε μία ενδεχόμενη επαφή θα είναι επώδυνη και επικίνδυνη. Μετά τις 40 μέρες, κι αφού έχετε επισκεφθεί τον γιατρό σας, μπορείτε, σταδιακά, να επιστρέψετε στην πρότερη σεξουαλική ζωή σας.

 Να τονίσουμε για μία, ακόμα, φορά, πως, ο θηλασμός δεν είναι ασφαλής τρόπος αντισύλληψης. Εάν θηλάζετε, όμως, αποφύγετε τα αντισυλληπτικά δισκία, αφού περιέχουν τα οιστρογόνα που απαγορεύονται.

 Πριν αποφασίσετε τη μέθοδο αντισύλληψης που θα ακολουθήσετε ή το πότε θα ξεκινήσετε την σεξουαλικές σας επαφές, επισκεφθείτε και συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Μην ξεχνάτε πως κάθε γυναικείος οργανισμός είναι ξεχωριστός και χρειάζεται μοναδικό χειρισμό και τρόπο αντιμετώπισης.  

 Ιστορικά ο θηλασμός αποτελεί την μέθοδο που έχει αποτρέψει τις περισσότερες κυήσεις γιατί η φύση αναγνωρίζει ότι απαιτούνται σε καθημερινή βάση 1000 θερμίδες. Έτσι κρίνει ότι και η κυοφορία που απαιτεί πολλές πρόσθετες θερμίδες, πρέπει να αναβληθεί.

 Αλλάζει ο κύκλος μετά την εγκυμοσύνη;

Η μήτρα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μεγαλώνει και συρρικνώνεται μετά τον τοκετό, παρόλα αυτά , μια μήτρα που έχει κυοφορήσει είναι σαφώς μεγαλύτερη.  Αυτή η διαδικασία, λοιπόν, ενδέχεται να αλλάξει τον κύκλο σας χωρίς, όμως, αυτό να είναι σίγουρο ή απαραίτητο. Μπορεί η περίοδός σας να αλλάξει λίγο, πολύ ή και καθόλου. Μπορεί να διαρκεί περισσότερο ή λιγότερο, να έχετε περισσότερες ή λιγότερες ενοχλήσεις και πόνους, μικρότερη ή μεγαλύτερη ροή αίματος ή, ενδέχεται να αλλάξει ακόμα και το μήκος του κύκλου σας. Μπορεί, ωστόσο, να μην αλλάξει και απολύτως τίποτα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v