Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε όταν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε όταν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα

H δυσκοιλιότητα είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που επηρεάζει έντονα την ποιότητα της ζωής. Τουλάχιστον 1 στους 5 Έλληνες την έχουν αντιμετωπίσει, ενώ συναντάται συχνότερα στις γυναίκες, γεγονός που σχετίζεται με τις ορμόνες. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να την αντιμετωπίσουμε;

Τι είναι δυσκοιλιότητα;

Γενικά είναι δύσκολο να οριστεί η δυσκοιλιότητα αφού κάθε άτομο έχει ξεχωριστή ρουτίνα. Δυσκοίλιοι ωστόσο θεωρούνται όσοι δεν πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα (συγκεκριμένα πιο όσοι την επισκέπτονται λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα), όσοι έχουν ατελείς κενώσεις και όσοι δυσκολεύονται στην αφόδευση.

Πώς προκαλείται η δυσκοιλιότητα;

Τα τελευταία χρόνια, τα αίτια της δυσκοιλιότητας φαίνεται να εξαρτώνται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή και το άγχος μοιάζουν να είναι οι κύριοι υπαίτιοι. Ωστόσο, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί από ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, αλλά και νόσους του πεπτικού συστήματος.

Πώς να την αντιμετωπίσετε;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι το φούσκωμα στην κοιλιακή περιοχή, τα αέρια, αλλά και πιο σοβαρές επιπλοκές όπως οι αιμορροΐδες. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την χρήση καθαρτικών, εφόσον το επιτρέψει ο γιατρός σας, αλλά και με την σωστή διατροφή. Τα ξερά σύκα και τα δαμάσκηνα είναι πολύ διαδεδομένα για την αντιμετώπισή της, αλλά κανείς δεν δίνει την απαραίτητη σημασία στις τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε.

Ποιες τροφές εντείνουν το πρόβλημα

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το τυρί, αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα. Η λακτόζη μπορεί να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή αερίων και φούσκωμα, με αποτέλεσμα να εντείνει το πρόβλημα.

Κόκκινο Κρέας

Το κόκκινο κρέας αποτελεί σημαντική πηγή σιδήρου και έχει πολλά οφέλη, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει και δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει πολύ λίπος και το πεπτικό σύστημα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να το επεξεργαστεί. Επιπλέον, περιέχει σκληρές ίνες πρωτεϊνών που επειδή είναι δύσκολο να διασπαστούν, μπορεί να διογκώσουν το πρόβλημα.

Καφεΐνη

Σε κάποιες περιπτώσεις η καφεΐνη μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα, όμως, δεν παύει να διεγείρει έντονα το έντερο. Αν δεν πίνετε πολύ νερό, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η καφεΐνη σας προκαλεί δυσκοιλιότητα, αφού επιβραδύνει τις μυϊκές συσπάσεις και την μετακίνηση των τροφών μέσω του εντέρου.

Μπανάνες

Οι μπανάνες βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αρκεί να είναι ώριμες, ώστε να έχουν αποβάλει το περισσότερο άμυλο. Όταν καταναλώνονται άγουρες οι μπανάνες αντλούν περισσότερο νερό από το έντερο με αποτέλεσμα να αφυδατώνουν τα κόπρανα, τα οποία σκληραίνουν και κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Ποιες τροφές βοηθούν στην αντιμετώπιση  

Πολλά υγρά

Η ενυδάτωση του οργανισμού, βοηθάει αισθητά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να πίνετε πολλά υγρά όπως νερό και φυσικούς χυμούς.

Λαχανικά και φρούτα

Όσον αφορά τις τροφές που βοηθούν στην κατεύθυνση της λύσης, καλό είναι να αυξήσετε την περιεκτικότητα φυτικών ινών στο καθημερινό διαιτολόγιο. Αυτό θα το πετύχετε προσθέτοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, όσπρια και δημητριακά στην διατροφή σας.

  • Τα δαμάσκηνα περιέχουν πολλά σάκχαρα που έχουν καθαρτική δράση.
  • Το σπανάκι απορροφάει περισσότερο υγρό και βοηθάει το έντερο να κινείται ομαλά.
  • Οι φακές και τα μαυρομάτικα φασόλια παρέχουν διπλάσιες ποσότητες φυτικών ινών, καθώς μια μερίδα όσπρια περιέχει από 6 έως 10 γραμμάρια φυτικών ινών.
  • Ο λιναρόσπορος βοηθάει στην δυσκοιλιότητα, αρκεί να είναι σε μορφή σκόνης διότι οι σπόροι δεν διασπώνται εύκολα και δυσκολεύουν την κίνηση του εντέρου
v