Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα…

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα…

Πέρασαν κιόλας πέντε χρόνια από εκείνη την ημέρα του χειρουργείου. Βρισκόμουν στη δουλειά, με τα δάχτυλα κοκαλωμένα πάνω από το πληκτρολόγιο, το κεφάλι μουδιασμένο κι ένα αγωνιώδες τικ-τακ ρολογιού – μα πώς μπορούσε να ακούγεται τόσο δυνατά – συγχρονιζόταν με το σφυγμό μου ή το ανάποδο. Γύρισα στο σπίτι της μητέρας μου, να της κρατήσω συντροφιά, μέχρι να έχουμε νεότερα από το νοσοκομείο. Οι ώρες περνούσαν, οι γιατροί είχαν υπολογίσει πως η επέμβαση θα κρατήσει δύο - τρεις ώρες κι είχαν ήδη περάσει πέντε. Κάποια στιγμή θα τελείωνε η αναμονή μας, θα τελείωνε το χειρουργείο, όμως το μετά ήταν που μας φόβιζε περισσότερο.

Καθώς η Σόνια ήταν από πάντα κοκέτα, πώς θα άντεχε τώρα να χάσει τα μαλλιά της; Πώς θα την αντιμετώπιζαν στη δουλειά της; Και εάν στο τέλος, τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά για εκείνη, τι θα γινόταν το παιδί της;

Από τότε, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μου φέρνει κατευθείαν στο μυαλό τη Σόνια, σαν να της αξίζει να γιορτάσει περισσότερο από όλες μας την ημέρα αυτή. Εργάστηκε σε καταστήματα με εορταστικό ωράριο, ενώ παράλληλα έκανε χημειοθεραπείες. Φυσικά και δέχτηκε πόλεμο από συναδέλφους της, κυρίως από γυναίκες συναδέλφους, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται! Δεν το έβαλε κάτω. Αντιμετώπισε τον καρκίνο με αισιοδοξία που σπάνια συναντά κανείς στους ανθρώπους, πόσο μάλλον στους καρκινοπαθείς! Συνέχισε τη ζωή της, κάνοντας εκπληκτικές εμφανίσεις με τα καινούργια της μαλλιά και δεν αποχωρίστηκε το κραγιόν της! Επιβίωσε, ναι, και μεγάλωσε το παιδί της, όπως έκανε από όταν το γέννησε, μόνη της!

Η Σόνια συμβολίζει τη μητέρα, τη μονογονεική οικογένεια, τη σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα, τη γυναίκα που επιβάλλει στον εαυτό της να ζήσει, και να ζήσει καλά, όχι απλά να επιβιώσει. Η αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, συνδέεται με τον αγώνα για την απόκτηση πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών, όμως μεταφέροντάς το στο σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα πρέπει να υπενθυμίζει σε όλες τις γυναίκες ότι η υγεία προέχει όλων των υποχρεώσεών μας και κοινός τόπος των ρόλων μας να είναι η αγάπη για τον εαυτό μας.

Η αγάπη για τον εαυτό μας και η υγεία ως ύψιστη προτεραιότητα δεν είναι μια θεωρητική κουβέντα ή μια αόριστη ευχή, αλλά θα πρέπει να γίνεται πράξη. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα προγραμματίζω τον ετήσιο γυναικολογικό και μαστολογικό έλεγχό μου, προτρέπω τη μητέρα μου και τις φίλες μου να κάνουν το ίδιο και ευχαριστώ τη φίλη της μητέρας μου, Σόνια, για το μεγάλο μάθημα ζωής που μου έδωσε με τον πιο αξιοπρεπή τρόπο. Εμπιστεύομαι το σώμα μου, το μαθαίνω, το παρατηρώ. Εμπιστεύομαι τον γιατρό μου και την Κλινική ΡΕΑ στην οποία πραγματοποιώ τους ελέγχους μου, και έχοντας κάνει το καλύτερο για εμένα, γιορτάζω την Ημέρα της Γυναίκας και τα δικαιώματα που μου κληροδότησαν άλλες γυναίκες, σε εποχές πριν από τη δική μου. Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!

Ελευθερία Σ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v