Σπαστική κολίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Σπαστική κολίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Mία από τις πιο συχνές παθήσεις του πεπτικού συστήματος είναι η σπαστική κολίτιδα ή αλλιώς το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Σύμφωνα με έρευνες πρόκειται για μια καλοήθη πάθηση του εντέρου που ταλαιπωρεί το 20% των ενηλίκων παγκοσμίως, ενώ συναντάται συχνότερα στις γυναίκες.

Εκτός από το αίσθημα δυσφορίας, η σπαστική κολίτιδα εκδηλώνεται με εξαιρετικά δυσάρεστα συμπτώματα που εμποδίζουν καθημερινές μας λειτουργίες. Παρόλο που δεν είναι επικίνδυνη, είναι επώδυνη και γι΄αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα, ώστε να τα αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και να ανακουφιζόμαστε από τους πόνους.

Τι ακριβώς είναι η σπαστική κολίτιδα

Όταν πραγματοποιείται η πέψη της τροφής στο στομάχι, τα υπολείμματα των τροφών απορροφώνται πρώτα από το λεπτό και στην συνέχεια από το παχύ έντερο. Όταν το πεπτικό σύστημα λειτουργεί φυσιολογικά, το παχύ έντερο πιέζει αυτά τα περισσέματα, έτσι ώστε να αποβληθούν από το σώμα. Όταν, όμως, κάποιος έχει σπαστική κολίτιδα το έντερό του είτε δεν κινείται αρκετά με αποτέλεσμα να υποφέρει από δυσκοιλιότητα, είτε κινείται υπερβολικά και έχει διάρροια.

Πώς εκδηλώνεται

Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο κοιλιακός πόνος. Είναι συνεχής ή με εξάρσεις και υφέσεις (κωλικός) σε οποιαδήποτε περιοχή της κοιλίας, αν και συνήθως εντοπίζεται στο ένα πλάγιο του κάτω μέρος της. Ο πόνος, εκτός από τυμπανισμό και πολλά αέρια μπορεί, επίσης  να συνοδεύεται από:

Διαταραχές στην συχνότητα των κενώσεων: αυτό σημαίνει ότι είτε το άτομο υποφέρει από διάρροια (πάνω από 3 κενώσεις την ημέρα), είτε με δυσκοιλιότητα (λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα ή με εναλλαγή αυτών.

Διαταραχές στην σύσταση των κοπράνων: η υφή των κοπράνων μπορεί να είναι πολύ σκληρή ή υδαρής.

Βλέννα στα κόπρανα

Γιατί εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες

Το ευερέθιστο έντερο αφορά κυρίως γυναίκες (εμφανίζεται 2 φορές πιο συχνά απ’ ότι στους άντρες) και υποδηλώνει ότι οι ορμόνες του φύλου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση των συμπτωμάτων. Αυτό εξηγείται καθώς κατά την διάρκεια της περιόδου μεταβάλλονται οι γυναικείες ορμόνες που προκαλούν διαταραχή της κινητικότητας του εντέρου. Η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος είναι η προγεστερόνη, η οποία αυξάνεται κατά την έμμηνο ρύση.

Κακές συνήθειες

Τα τελευταία χρόνια, τα αίτια της σπαστικής κολίτιδας φαίνεται να εξαρτώνται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής: αυστηρές δίαιτες, κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η μικρή ποσότητα νερού στον οργανισμό είναι βασικοί παράγοντες για την επιδείνωση της νόσου.

Πώς να την αντιμετωπίσουμε

Τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας αντιμετωπίζονται κυρίως με την διατροφή. Εντοπίστε ποιες τροφές σας ενοχλούν και έπειτα αποκλείστε τις από το διαιτολόγιό σας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε γιατί φαίνεται ότι εντείνουν το πρόβλημα όπως: τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λιπαρά φαγητά, οι σοκολάτες, η καφεΐνη και το αλκοόλ.

Ένας ακόμη τρόπος που καταπολεμά το πρόβλημα είναι η ενυδάτωση του οργανισμού, Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να πίνετε πολλά υγρά και κυρίως νερό.

Η γυμναστική και o καλός ύπνος είναι δύο ακόμα συνήθειες που βοηθούν αισθητά στην ανακούφιση από τους πόνους.

v