5 αλήθειες για την εγκυμοσύνη που αποδεικνύουν ότι το γυναικείο σώμα είναι ξεχωριστό

5 αλήθειες για την εγκυμοσύνη που αποδεικνύουν ότι το γυναικείο σώμα είναι ξεχωριστό

Μπορεί την περίοδο της εγκυμοσύνης να ταλαιπωρούμαστε από ναυτίες, εμετούς, ζαλάδες, πρήξιμο κ.ο.κ. όμως αυτοί οι 9 μήνες παραμένουν μαγικοί. Από τη μία το σώμα μας φαίνεται να μας… κάνει η ζωή δύσκολη, από την άλλη αποδεικνύει πως είναι ξεχωριστό και μπορεί να καταφέρει τα πάντα.

Το στήθος μπορεί να εκκρίνει γάλα μόνο και μόνο στο άκουσμα ενός μωρού που κλαίει

Η απελευθέρωση του γάλακτος δεν προκαλείται μόνο από την κίνηση που κάνει το μωρό όταν το βάζουμε στο στήθος μας αλλά και από άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Έτσι για παράδειγμα μια έγκυος ή μια νέα μαμά μπορεί να δει τη φωτογραφία του μωρού της στο κινητό ή να ακούσει ένα άλλο μωρό που κλαίει και το στήθος της να παράγει γάλα. Αυτό το παράδοξο οφείλεται στην οξυτοκίνη που ονομάζεται αλλιώς ορμόνη της αγάπης, η οποία βοηθά στην παραγωγή γάλακτος.

Πριν τον τοκετό η μήτρα παίρνει το μέγεθος ενός καρπουζιού

Η μήτρα μεγαλώνει θεαματικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αρχικά, λοιπόν, έχει το μέγεθος ενός ροδάκινου, στο δεύτερο τρίμηνο παίρνει το μέγεθος μιας παπάγιας. Όταν μπει στην τελική ευθεία και λίγο πριν την… μεγάλη έξοδο, δηλαδή στο τρίτο τρίμηνο, μεγαλώνει τόσο πολύ που παίρνει το μέγεθος ενός καρπουζιού.

Το σώμα δημιουργεί ένα καινούριο όργανο

Κατά την εγκυμοσύνη, το γυναικείο σώμα ουσιαστικά δημιουργεί ένα καινούριο όργανο: τον πλακούντα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διατροφή του εμβρύου, αφού του παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Ο πλακούντας για να λειτουργήσει παράγει ορμόνες και συγκεκριμένα οιστρογόνα. Το αξιοπερίεργο είναι πως το σώμα μιας εγκύου παράγει περισσότερα οιστρογόνα σε μια μέρα από όσα 3 χρόνια το σώμα μιας γυναίκας που δεν είναι έγκυος μέσα σε 3 χρόνια.

Υπάρχει όντως το «μυαλό της εγκυμοσύνης»

*Φωτογραφία: inlifehealthcare.com

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει όντως το λεγόμενο μυαλό της εγκυμοσύνης. Για του λόγου το αληθές, περίπου το 80% των εγκύων παρουσιάζει κάποια προβλήματα στη μνήμη αυτούς τους 9 μήνες, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό πού οφείλεται αυτό. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κούραση και το άγχος για τον ερχομό του μωρού μπορεί να παίζουν ρόλο στον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό.

Τι κρύβεται πίσω από τις περίεργες λιγούρες

Οι ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη επηρεάζουν την όσφρηση και τη γεύση της γυναίκας με αποτέλεσμα να έχει «περίεργες» και ασυνήθιστες λιγούρες. Κάποιες φορές όμως, οι λιγούρες μπορεί να σημαίνουν κάτι πιο σοβαρό: για παράδειγμα, είναι πιθανό να λείπουν κάποια θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό της γυναίκας ή του μωρού τα οποία το σώμα της μέλλουσας μαμάς τα «ζητάει» με αυτόν τον τρόπο. Ξέρετε τι θα πείτε λοιπόν την επόμενη φορά που ο άντρας σας θα σας πει «μα καλά, πώς συνδυάζεις τη σοκολάτα με τα πατατάκια;».

Πηγές:  insider.com και brightside.me

v