Η δασκάλα της 4 χρονών κόρης μου παραπονιέται ότι είναι ατίθαση. Τι μπορώ να κάνω;

Η δασκάλα της 4 χρονών κόρης μου παραπονιέται ότι είναι ατίθαση. Τι μπορώ να κάνω;
Ερώτηση:

Η κόρη μου είναι 4,5 χρονών και πάει προνήπιο. Η δασκάλα της μου είπε ότι είναι ανυπάκουη και ατίθαση! Ξεσπάει έντονα και δύσκολα καταφέρνει να την ηρεμήσει. Τι να κάνω; Μπορώ να αλλάξω τη συμπεριφορά της;

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας όπως η κόρη σας, ξεκινούν την προσπάθειά τους να σχετιστούν με τον έξω κόσμο και με ανθρώπους πέραν της οικογένειας. Η προσπάθεια αυτή είναι καθημερινή, απαιτητική και σταδιακά, κατακτάται εμπειρικά.

Τα παιδιά βιώνουν πολλά συναισθήματα τα οποία όμως  δε γνωρίζουν πώς να τα εκφράσουν. Για να αξιοποιήσουν, λοιπόν, τον πλούσιο συναισθηματικό τους κόσμο, χρειάζεται η πολύτιμη γνώση των σημαντικών ενηλίκων όπως οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Καθένας από τη θέση του προσφέρει στο παιδί πολύτιμες γνώσεις αλλά και σπουδαία στοιχεία, χρήσιμα για την πορεία της ζωής του.

Η κόρη σας προσπαθεί να επικοινωνήσει κάτι με ένταση. Χρειάζεται εσείς από την πλευρά σας, με αφορμές που θα προκύπτουν στην καθημερινή σας σχέση, να της δείχνετε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εκφράσει αυτό που θέλει και να ακουστεί. Δε χρειάζεται να φωνάζει, αλλά δεν το ξέρει. Να της το πείτε λοιπόν όσες φορές χρειαστεί, αλλά να είναι και η δική σας στάση τέτοια ώστε να υποστηρίζει τον τρόπο που την προτρέπετε να ακολουθήσει.

Να φροντίζετε την κόρη σας και την μεταξύ σας σχέση με τρυφερότητα. Η δική σας ματιά είναι τόσο σημαντική που θα τη βοηθήσει να ανοιχτεί διαφορετικά και προς τον έξω κόσμο.

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v