Πώς θα γίνουμε ισχυρά πρότυπα για τις κόρες μας

Πώς θα γίνουμε ισχυρά πρότυπα για τις κόρες μας

Η σχέση μάνας και κόρης, εκτός από πολύ ισχυρή, είναι καθοριστική για την μετέπειτα ζωή των κοριτσιών μας. Από πολύ νωρίς μέχρι και την εφηβεία τους μας αντιγράφουν, μας θαυμάζουν και μας τοποθετούν πολύ ψηλά! Η συμπεριφορά μας, λοιπόν, αλλά και το πρότυπο που δημιουργούμε, πρέπει να τους δίνει τα κατάλληλα κίνητρα ώστε όταν μεγαλώσουν να γίνουν ανεξάρτητες, δυναμικές και δραστήριες. Τα κοινωνικά στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες όμορφες και σιωπηλές είναι πλέον παρελθόν κι εμείς οφείλουμε να τους δώσουμε το σωστό παράδειγμα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στη σύγχρονη κοινωνία μας.

 Και να πώς μπορούμε να γίνουμε ισχυρά πρότυπα για τις κόρες μας:

Φροντίζουμε τον εαυτό μας (μέσα και έξω)

 Είναι σημαντικό για τις κόρες μας να μας βλέπουν να φροντίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας. Η σωστή διατροφή, η άσκηση και η περιποιημένη εμφάνιση σίγουρα αποδεικνύουν πως νοιαζόμαστε για εμάς. Ωστόσο, εκτός από το σώμα μας πρέπει να περιποιούμαστε και το πνεύμα μας. Όταν τα μικρά μας κορίτσια μας βλέπουν να διαβάζουμε ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα, να βλέπουμε ωραίες παραστάσεις ή να κάνουμε σοβαρές συζητήσεις με τους φίλους μας, θα μας μιμηθούν και θα εντάξουν στην καθημερινότητά τους δραστηριότητες που καλλιεργούν τη σκέψη και ανοίγουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες.

Έχουμε πολλά ενδιαφέροντα

 Συνήθως μία μαμά ασχολείται μόνο με το σπίτι, τα παιδιά και τη δουλειά. Κι αυτό όχι επειδή είναι μονοδιάστατη, αλλά επειδή ο χρόνος δεν περισσεύει για επιπλέον χόμπι. Ωστόσο, το μοτίβο αυτό δεν κάνει πολύ καλό στις κόρες μας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να θέσουμε προτεραιότητες και να τους δώσουμε το παράδειγμα ενός ανθρώπου με ενδιαφέροντα και γνώσεις. Ίσως, τελικά, να είναι προτιμότερο να μείνουν κάποια ρούχα ασιδέρωτα προκειμένου να πάμε μία βόλτα ή να εντάξουμε στην ζωή μας κάποιο χόμπι.

Δείχνουμε τις αδυναμίες μας και ζητάμε βοήθεια

 Πάντα πιστεύαμε πως η μαμά μας είναι άτρωτη. Αυτό το πρότυπο μας έδωσε κι αυτό προσπαθούμε να αναπαράγουμε κι εμείς. Ωστόσο, όταν γίναμε και οι ίδιες μαμάδες, συνειδητοποιήσαμε πως η μαμά μας είχε αδυναμίες, κουραζόταν, αρρώσταινε και κάποιες φορές είχε τα νεύρα της. Εάν δεν θέλουμε και τα παιδιά μας να προσπαθούν αργότερα να δείχνουν πάντα τέλειες και ακούραστες καταπιέζοντας τα συναισθήματα και τις αδυναμίες τους, είναι καιρός να αλλάξουμε. Ναι έχουμε αδυναμίες, δεν είμαστε τέλειες και συχνά νιώθουμε εξαντλημένες και ζητάμε βοήθεια. Εξάλλου, είμαστε άνθρωποι και όχι ρομπότ.

Συμμετέχουμε στα κοινά και βοηθάμε ενεργά τους συμπολίτες μας

 Μία μαμά μπορεί να γίνει μέλος στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, να συμμετέχει σε δράσεις του δήμου της ή να βοηθά εθελοντικές οργανώσεις με όποιον τρόπο μπορεί. Δεν χρειάζεται να λέμε στις κόρες μας συνέχεια πόσο σημαντικό είναι να βοηθούν ή να παίρνουν μέρος σε αποφάσεις και δράσεις που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βλέπουν εμάς να το κάνουμε.

Διεκδικούμε το δίκιο μας χωρίς να σκύβουμε το κεφάλι

 Μία σύγχρονη γυναίκα, και έπειτα από τους σημαντικούς αγώνες που έχουμε δώσει ανά τους αιώνες για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, οφείλει να σέβεται τον εαυτό της και το φύλο της. Γνωρίζει τις υποχρεώσεις της, διεκδικεί τα δικαιώματά της και ποτέ δεν σκύβει το κεφάλι όταν νιώθει να απειλείται. Έτσι θέλουμε να αντιδρά σε λίγα χρόνια η κόρη μας, οπότε έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε κι εμείς.  

 *Αποφεύγοντας το κουτσομπολιό… χωρίς πολλά σχόλια!

v