Γιατί οι μαμάδες δένουν την οικογένεια

Γιατί οι μαμάδες δένουν την οικογένεια

«Όπου υπάρχει μητέρα στο σπίτι, τα πράγματα πάνε καλά» είχε πει ένα σύγχρονος φιλόσοφος, και για τις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτό είναι αλήθεια. Ο ρόλος της μάνας είναι εξαιρετικά σημαντικός αφού συνήθως κρατά την οικογένεια ενωμένη και δεμένη. Ένα πιάτο ζεστό φαΐ, ένα καθαρό σπίτι, μια τεράστια αγκαλιά ή μια συμβουλή που θα σε ξεκολλήσει από ένα αδιέξοδο είναι πάντα εκεί και σε περιμένει. Οι παλιοί έλεγαν πως αν μια μάνα φύγει, η οικογένεια διαλύεται. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει στο εκατό τοις εκατό, αλλά μπορώ να καταλάβω απόλυτα τους λόγους που το υποστηρίζουν.

Φροντίζουν για την υλοποίηση του καθημερινού προγράμματος

Καταρχάς, η μαμά είναι εκείνη που, στις περισσότερες οικογένειες, φροντίζει καθημερινά να υπάρχει φαγητό στο τραπέζι, πλυμένα ρούχα στη ντουλάπα ή σφουγγαρισμένο σπίτι. Ακόμα κι όταν δεν τα κάνει η ίδια ή όταν τα μοιράζεται με τον άντρα της, έχει πάντα την έγνοια και τον πρώτο λόγο στις δουλειές του σπιτιού. Έπειτα, το καθημερινό πρόγραμμα μίας μαμάς είναι γεμάτο αφού δεν αρκεί ένα καθαρό σπίτι. Προτεραιότητα είναι το παιχνίδι των παιδιών, το διάβασμα ή οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Όλα περνάνε από τα δικά της χέρια και, ακόμα και τις φορές που οι εργασιακές της υποχρεώσεις δεν τις επιτρέπουν να τα διευθετεί όλα μόνη της, δεν σταματά ποτέ να είναι ο μαέστρος του σπιτιού που διευθύνει την ορχήστρα της, έτσι ώστε να λειτουργούν όλα ρολόι!

Συγκεντρώνουν όλη την οικογένεια μαζί στο κυριακάτικο τραπέζι

Τις Κυριακές, τις γιορτές και τις αργίες, οι ελληνικές οικογένειες είθισται να συγκεντρώνονται γύρω από το μεγάλο τραπέζι της κουζίνας  για να φάνε, να μοιραστούν τα νέα τους, να γελάσουν και να περάσουν όμορφα. Η νοικοκυρά του σπιτιού όχι μόνο μαγειρεύει, αλλά αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την συγκέντρωση των αγαπημένων της στο ίδιο τραπέζι. Η οικογένεια έχει την ευκαιρία να περάσει ξέγνοιαστο και ποιοτικό χρόνο, να αναπτύξει ακόμα ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ της και τελικά να δεθεί σαν γροθιά!

Έχουν μια ζεστή αγκαλιά και μια καλή κουβέντα για όλους

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη γιαγιά μου, την «Μάνα» ολόκληρη της οικογένειας, η οποία είχε πάντα μια καλή κουβέντα και μια ζεστή αγκαλιά για όλους. Τα παιδιά, τα εγγόνια, τα ανίψια, τα αδέλφια ή ακόμα και τα μακρινά ξαδέλφια την επισκέπτονταν συχνά για μια συμβουλή ή για έναν λόγο παρηγοριάς. Ολόκληρη η οικογένεια βρισκόταν συχνά μαζί εξαιτίας της, ενώ σαν παιδί διατηρούσα την επαφή μου με όλους τους συγγενείς που πηγαινοέρχονταν στο σπίτι μας. Τον ρόλο της γιαγιάς κέρδισε αργ’οτερα επάξια η μαμά.

Δημιουργούν την αίσθηση ότι ανήκεις κάπου

Μάνα, μητέρα, μαμά. Η γυναίκα που είναι πάντα δίπλα σου, στηρίζει τις επιλογές σου και σε δέχεται με τα καλά και τα άσχημά σου. Ό,τι κι αν συμβεί, ξέρεις πως θα είναι εκεί και θα σε περιμένει! Σου δημιουργεί την αίσθηση ότι ανήκεις κάπου, πως έχεις μια οικογένεια που θα είναι πάντα εκεί! Και αυτή η οικογένεια, της οποίας τα μέλη νιώθουν ασφάλεια και θαλπωρή, χρωστάνε πάρα πολλά στην γυναίκα του σπιτιού που φροντίζει καθημερινά, με μικρές αλλά και μεγάλες θυσίες, να κρατά την οικογένεια δεμένη και ακέραιη.

v