Κι εμείς οι γονείς έχουμε ψυχή…

Κι εμείς οι γονείς έχουμε ψυχή…

Δεν είναι εύκολο να χωρέσεις σε λέξεις την πραγματική σημασία και την ουσιαστική αξία του γονιού, αφού είναι το Α και το Ω για κάθε παιδί- ο πυρήνας αλλά και η πυξίδα της οικογένειας. 

Γονιός σημαίνει αγάπη άνευ όρων, αποδοχή, οριοθέτηση, κατανόηση, τρυφερότητα, καθοδήγηση, χαρά και αφοσίωση. Η γονεϊκότητα είναι έργο ζωής. Μια φορά γονιός, για πάντα γονιός…. Ωστόσο, για να μπορέσει ένας γονιός να ανταποκριθεί σωστά και προσηλωμένα στον υπέροχο αλλά και δύσκολο αυτό ρόλο, οφείλει πρώτα να είναι ένας ολοκληρωμένος, πλήρης και ευτυχισμένος άνθρωπος. Μόνο έτσι μπορεί να παραμείνει πιστός στις επιλογές του και να εκπληρώσει τον στόχο του: να μεγαλώσει ευτυχισμένους και ανεξάρτητους ενήλικες που θα αναλάβουν τα ηνία όταν εκείνος θα φύγει από τη ζωή.

Όσοι είμαστε γονείς, γνωρίζουμε ήδη ότι δεν πάψαμε να είμαστε και άνθρωποι, σύντροφοι, φίλοι, εργαζόμενοι ή παιδιά και ξέρουμε πως γινόμαστε καλύτεροι ως γονείς όταν υπάρχει ισορροπία σε όλους μας τους ρόλους. Εν ολίγοις, γνωρίζουμε πως και οι γονείς έχουν ψυχή! Και οφείλουν να τη διατηρήσουν.

Και οι γονείς έχουν δικαίωμα στον ύπνο…

Όταν γίνεσαι μαμά, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, ξεχνάς τι σημαίνει συνεχόμενος και απολαυστικός ύπνος! Υπάρχουν φορές που κυκλοφορείς μεταξύ ύπνου και ξύπνιου με δύο διαφορετικές κάλτσες, μαύρους κύκλους και τσουλούφια να πετάγονται από την προχθεσινή σου αλογοουρά. Πόσο νομίζετε πως μπορεί να αντέξει έτσι ένας άνθρωπος; Μήπως να ζητάγαμε λίγη βοήθεια;    

Και οι γονείς έχουν δικαίωμα στον πρωινό καφέ….

Ναι, το εννοώ! Καταλαβαίνω πως πρέπει τα παιδιά να πάνε στο σχολείο ντυμένα, πλυμένα, με τις τσάντες έτοιμες και στην ώρα τους, αλλά για πόσο αντέχεται αυτό το πρωινό αλαλούμ! Προσωπικά, πίνω πάντα έναν καφέ στο αυτοκίνητο με ησυχία αφού αφήσω τα παιδιά και πριν πάω στη δουλειά.   

Και οι γονείς έχουν δικαίωμα στα γλυκά….

Κάθε φορά που ένας γονιός θέλει να κάνει μία διατροφική ατασθαλία, πρέπει να βρει τον κατάλληλο χρόνο και χώρο ώστε να μην τον πάρουν χαμπάρι τα πιτσιρίκια. Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από το ότι τα παιδιά καταβροχθίζουν τα πάντα πριν προλάβεις να πεις κύμινο, οι γονείς αθετούν την υπόσχεση που έδωσαν στον παιδίατρο: όχι ζάχαρη! Σας έχω ένα μυστικό: προσποιηθείτε ότι πηγαίνετε στο περίπτερο για τσίχλες, καθίστε στο αυτοκίνητο και απολαύστε μια σοκολάτα γάλακτος!

Και οι γονείς έχουν δικαίωμα στις βόλτες….

Όταν βγαίνεις με τα παιδιά, επιλέγεις μέρη όπως μεγάλα πάρκα ή παιδικές χαρές. Αν θες να φας έξω δε, πηγαίνεις πάντα σε πλατείες! Αλήθεια, πόσο καιρό έχετε να πάτε σε ένα καλό εστιατόριο να φάτε σαν άνθρωποι; Ευτυχώς υπάρχουν και οι γιαγιάδες για να κρατήσουν τα παιδιά και να βγείτε. Μην τις υποτιμάτε!  

Και οι γονείς έχουμε δικαίωμα στην ιδιωτικότητα…

Όλοι γνωρίζουμε πως, από τη στιγμή που γινόμαστε γονείς, η πόρτα του μπάνιου δεν κλείνει σχεδόν ποτέ! Στο μέρος του σπιτιού που ακόμα κι ο βασιλιάς επισκέπτεται μόνος, εμείς κουβαλάμε παιχνίδια, μαρκαδόρους, βιβλία ή ό,τι άλλο μπορεί να απασχολήσει τα μικρά ώστε να κάνουμε ένα μπάνιο με την ησυχία μας. Τι, όχι;  

 

v