«Δεν είμαι υπέρ της συγκοίμησης αλλά δεν θα διώξω τα παιδιά μου απ’ το δωμάτιο»

«Δεν είμαι υπέρ της συγκοίμησης αλλά δεν θα διώξω τα παιδιά μου απ’ το δωμάτιο»

Η συγκοίμηση ή αλλιώς το co-sleeping είναι όταν οι γονείς και τα παιδιά κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι ή στο ίδιο δωμάτιο. Ωστόσο, παραμένει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα γύρω από τον παιδικό ύπνο και έχει χωρίσει γονείς, παιδίατρους και ψυχολόγους σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Τελικά κάνει καλό ή βλάπτει τα παιδιά και την σχέση του ζευγαριού; Αυτή η μαμά στέκεται κάπου στη μέση στο όλο ζήτημα και η άποψή της είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα.

«Με τον άντρα μου ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί την συγκοίμηση. Μάλιστα, στην πρώτη εγκυμοσύνη περνούσαμε ώρες ατελείωτες, φτιάχνοντας το παιδικό δωμάτιο του γιου μας. Ήταν ένα απλό δωμάτιο με όμορφη διακόσμηση και ζεστά χρώματα. Κρίμα που ο γιος μας…δεν το τίμησε.

Απ’ όταν ήταν μωρό κοιμόταν δίπλα μας. Στην αρχή νόμιζα ότι θα κρατήσει μερικούς μήνες, όμως, ο καιρός περνούσε και για να είμαστε ειλικρινείς δεν μας πείραζε που κοιμόμασταν όλοι μαζί. Χαιρόμασταν να τον έχουμε ανάμεσά μας. Ήταν τόσο ήσυχος και γαλήνιος. Πραγματικά, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, κοιμόμασταν κανονικά. Δεν μας ενοχλούσε γι’ αυτό και τον αφήναμε.

Όταν γεννήθηκε ο δεύτερος γιος μας, συνέβη ακριβώς το ίδιο. Φτιάξαμε από την αρχή το παιδικό δωμάτιο, έτσι ώστε στο μέλλον να μπορούν να το μοιραστούν. Κάποια βράδια όντως κοιμούνται εκεί. Τα περισσότερα πρωινά, όμως, όταν ξυπνάω, καταλαβαίνω ότι ένας από τους δύο έχει ξεγλιστρήσει και έχει χωθεί ανάμεσά μας.

Ο μεγάλος μου γιος είναι 4 και ο μικρός 2 χρονών. Υπάρχουν βραδιές που δεν θέλουν να κοιμηθούν καθόλου στο δωμάτιό τους. Τότε, με τον σύζυγό μου, απλώνουμε ένα στρώμα δίπλα στο κρεβάτι μας και τους αφήνουμε να κοιμηθούν μαζί μας.

Καταλαβαίνω ότι η συγκοίμηση δεν ταιριάζει σε όλους. Είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα γύρω από τον παιδικό ύπνο και πολλοί γονείς θεωρούν ότι κάνει κακό στα παιδιά. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω, ότι το co-sleeping δεν σημαίνει να κοιμάσαι απαραίτητα μαζί με το μικρό σου στο ίδιο κρεβάτι. Όταν λέω σε άλλες μαμάδες ότι τα παιδιά κοιμούνται στο δωμάτιό μας, όλες υποθέτουν ότι κοιμούνται ανάμεσά μας. Δεν είναι όμως, έτσι. Απλά μοιραζόμαστε τον ίδιο χώρο. Προσωπικά αν οι γιοι μου κοιμόντουσαν ανάμεσά μας δεν θα έκλεινα μάτι όλη νύχτα, γι’ αυτό και έχουμε βρει την εναλλακτική του στρώματος.

Παρόλο που τα αγόρια κοιμούνται πολύ συχνά στην κρεβατοκάμαρά μας, η συγκοίμηση δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τον γάμο μας. Έχουμε τους δικούς μας ρυθμούς- και όταν θέλουμε να μείνουμε μόνοι μας, φροντίζουμε γι’ αυτό. Το ότι κοιμόμαστε τα βράδια με τα παιδιά δεν σημαίνει ότι η ερωτική μας ζωή έχει λήξει. Υπάρχουν άλλοι χώροι μέσα στο σπίτι και άλλες ώρες της ημέρας. Θα το πω πιο απλά: δεν μας λείπει το σεξ, γιατί πολύ απλά κάνουμε σεξ.

Αρκετοί γονείς πιστεύουν ότι φταίει το άγχος μου. Δεν είναιέτσι. Με τον σύζυγό μου δεν θεωρούμε απαραίτητο να κοιμούνται τα παιδιά στο δωμάτιό μας, απλά δεν μας πειράζει. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να νιώθουν ασφάλεια και άνεση. Δεν τους προτείνουμε ποτέ να κοιμηθούν μαζί μας, αλλά δεν τους το απαγορεύουμε κιόλας.

Πολλοί λένε ότι έτσι δεν θα μάθουν ποτέ να κοιμούνται μόνα τους. Τα παιδιά γεννιούνται προσκολλημένα στους γονείς γιατί οι γονείς ικανοποιούν τις φυσικές και συναισθηματικές ανάγκες τους. Καθώς μεγαλώνουν όμως επιζητούν την αυτονομία τους. Όσον αφορά τα δικά μου παιδιά, μόλις τη ζητήσουν θα την έχουν.

Το co sleeping δεν ταιριάζει σε όλους. Κανείς δεν εξαναγκάζει κανέναν να ακολουθήσει κάτι που δεν πιστεύει. Εμάς πάντως δεν μας πειράζει.»

Πηγή: scarymommy.com

 

v