Μαγειρέψτε στον ατμό: 3 υγιεινές συνταγές που η νοστιμιά τους θα σας ξαφνιάσει!

Μαγειρέψτε στον ατμό: 3 υγιεινές συνταγές που η νοστιμιά τους θα σας ξαφνιάσει!

Η μαγειρική στον ατμό δεν εξασφαλίζει μόνο ένα ελαφρύ και υγιεινό γεύμα, αλλά και πολύ πιο νόστιμα πιάτα, καθώς οι πρώτες ύλες διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση τους. Ταυτόχρονα, το μαγείρεμα στον ατμό είναι και πιο διαιτητικό, καθώς στο φαγητό δεν προστίθενται λιπαρές ουσίες και σάλτσες που το «φορτώνουν» με επιπλέον θερμίδες, γι’ αυτό και ενδείκνυται όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Δοκιμάστε τις παρακάτω συνταγές και θα μας θυμηθείτε!

Σολομός στον ατμό με σάλτσα μουστάρδας

Τι θα χρειαστείτε

4 φιλέτα σολομού

¾ -1 φλιτζάνι νερό

Μερικούς κόκκους πράσινο και κόκκινο πιπέρι

Για τη σάλτσα

4 κουταλιές της σούπας κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο

4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

4 κουταλάκια της γλυκού μουστάρδα Ντιζόν

4 κουταλιές της σούπας ξίδι λευκό

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

Ανάμεικτη πράσινη σαλάτα

Baby πατάτες βρασμένες σε αλατισμένο νερό ή στον ατμό

Λίγο ελαιόλαδο

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Υπολογίζετε και ρίχνετε σε αντικολλητικό τηγάνι όσο νερό χρειάζεται να μισοσκεπάσει τα φιλέτα του σολομού.

Βήμα 2ο

Όταν ζεσταθεί το νερό βάζετε μέσα τα φιλέτα σολομού, προσθέτετε τα πιπέρια και τα βράζετε σκεπασμένα για 5-6 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα το ψάρι.

Βήμα 3ο

Χτυπάτε όλα τα υλικά της σάλτσας μαζί στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν η σάλτσα βγει πολύ πηχτή, προσθέτετε λίγο νερό για να αραιώσει λίγο.

Βήμα 4ο

Βγάζετε τα φιλέτα σολομού από το τηγάνι και τα στραγγίζετε από το νερό τους. Αφαιρείτε και την πέτσα τους αν έχουν.

 Βήμα 5ο

Τα σερβίρετε στα πιάτα και τα περιχύνετε με τη σάλτσα που ετοιμάσατε. Τα συνοδεύετε με τη σαλάτα και τις πατάτες, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με αλατοπίπερο.

Κοτόπουλο στον ατμό με μανιτάρια

Τι θα χρειαστείτε - Υλικά (4 - 6 άτομα)

4 στήθη κοτόπουλο, κομμένα στα 3 διαγώνια

60 ml σάλτσα σόγιας

1½ λίτρο ζωμό κότας

100 ml λευκό κρασί

500 γραμμάρια μανιτάρια κομμένα στα 4

200 γραμμάρια τζίντζερ κομμένο σε φέτες

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

200 γραμμάρια μπρόκολο μόνο τους ανθούς

200 γραμμάρια σέλερι κομμένο σε λεπτές φέτες

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

30 ml ελαιόλαδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Σε μπολ βάζετε τη σάλτσα σόγιας και το κοτόπουλο και το αφήνετε να μαριναριστεί στο ψυγείο για 2 ώρες.
Βήμα 2ο

Στη συνέχεια τοποθετείτε στο ειδικό σκεύος για ψήσιμο στον ατμό το κοτόπουλο, τα μανιτάρια και το μισό τζίντζερ.
Βήμα 3ο

Προσθέτετε στον ζωμό κότας το υπόλοιπο τζίντζερ, το κρασί και το σκόρδο και το ρίχνετε στο σκεύος. Το σκεπάζετε και ψήνετε στους ατμούς του ζωμού για 10 λεπτά.
Βήμα 4ο

Προσθέτετε το μπρόκολο και το σέλερι και ψήνετε για 10 λεπτά ακόμα. Αφαιρείτε το τζίντζερ και κρατάτε ζεστό το κοτόπουλο, το μπρόκολο και το σέλερι. Αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 5ο

Βράζετε έντονα χωρίς καπάκι τον ζωμό που έχει απομείνει στο σκεύος μέχρι να μείνουν περίπου 200 ml και αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 6ο

Σερβίρετε το κοτόπουλο και τα λαχανικά σε βαθιά πιάτα με τον ζωμό και προσθέτετε το ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μοσχάρι στον ατμό με λαχανικά

Τι θα χρειαστείτε - Υλικά για 4 άτομα

 600 γραμμάρια μοσχάρι φιλέτο

50 γραμμάρια τζίντζερ (ξεφλουδισμένο, ψιλοκομμένο)

100 γραμμάρια κόκκινες πιπεριές

100 γραμμάρια κίτρινες πιπεριές

100 γραμμάρια πορτοκαλί πιπεριές

200 γραμμάρια κρεμμύδι κομμένο στα 4

100 γραμμάρια καρότο ξεφλουδισμένο

150 γραμμάρια πράσο κομμένο στα 2

5 γραμμάρια αλάτι

5 γραμμάρια πιπέρι μαύρο

Για το λαδολέμονο

40 ml λάδι

Χυμό από ένα λεμόνι

5γρ.αλάτι

2γρ. θυμάρι τριμμένο


Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Αφού πλύνετε και κόψετε τα λαχανικά, ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο και γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό, λιγότερο από την μέση.

Βήμα 2ο

Μόλις βράσει, τοποθετείτε στην κατσαρόλα μία σίτα ή ένα σουρωτήρι στο οποίο ρίχνετε από κάτω το ψιλοκομμένο τζίντζερ, τις πιπεριές και από πάνω απλώνετε το φιλέτο το οποίο έχετε κόψει σε φέτες με καλό μαχαίρι και αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 3ο

Σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνετε το κρέας να ψηθεί με τα λαχανικά στον ατμό για 25 λεπτά περίπου. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το λάδι με τον χυμό από το λεμόνι, το αλάτι και το θυμάρι και δημιουργείτε με την χρήση ενός σύρματος το λαδολέμονο.

Βήμα 4ο

Σερβίρετε το τζίντζερ, από πάνω τις πιπεριές, από πάνω το κρέας και ολοκληρώνετε περιχύνοντας με  το λαδολέμονο.


v