Tα υπέρ και τα κατά του να γίνεσαι μαμά μετά τα 40

Tα υπέρ και τα κατά του να γίνεσαι μαμά μετά τα 40

Τα τελευταία χρόνια, και με την βοήθεια της επιστήμης, όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο, μια τέτοια επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά της, όπως ακριβώς συμβαίνει και με μια πολύ νεότερη μητέρα. Αυτή η γυναίκα μοιράζεται τις σκέψεις της για το τι σημαίνει να είσαι μαμά μετά τα 40 και τονίζει ότι ενώ κάνεις δεν έχει δικαίωμα να σου πει πότε θα γίνεις μητέρα, καλό είναι να ξέρεις τι σε περιμένει.

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σου πει πότε θα γίνεις μητέρα. Προσωπικά δεν πίστευα ότι θα έκανα παιδιά. Και να, που τώρα στα 42 μου χρόνια είμαι έγκυος στο δεύτερο παιδί μου. Νιώθω ευγνωμοσύνη για αυτή την αλλαγή στη ζωή μου, αλλά αν με ρωτούσε κάποιος, θα προτιμούσα να είχα γίνει μαμά νωρίτερα. Είναι ένα τεράστιο βήμα που απαιτεί να ζυγίσεις τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά.

Μετά από πολύωρες συζητήσεις με άλλες μαμάδες καταλήξαμε ότι τα πλεονεκτήματα είναι μάλλον περισσότερα.

Έχεις τεράστια αποθέματα υπομονής

Tα παιδιά έχουν την ικανότητα να βγάζουν τον καλύτερο αλλά και τον χειρότερο εαυτό μας, και ειδικά όταν χάνουμε την υπομονή μας. Πιστεύω πως όταν είσαι νέος γονιός βγαίνεις πιο εύκολα από τα ρούχα σου, γιατί τότε μαθαίνεις ουσιαστικά πώς να διαχειρίζεσαι απαιτητικές καταστάσεις. Στην ηλικία των 40, όμως, είσαι αρκετά πιο υπομονετική, έμπειρη και συμπονετική. Μπορείς να αντιμετωπίσεις όλες τις δυσκολίες της ανατροφής ενός παιδιού, ακριβώς επειδή έχεις ήδη διαχειριστεί απαιτητικές καταστάσεις.

Έχεις οικονομική σταθερότητα

Προσωπικά δυσκολεύτηκα πολύ να βρω μια δουλειά, η οποία να μου παρέχει έναν αξιοπρεπή μισθό και να στεριώσω σε αυτήν. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ την ζωή μας με το άγχος του πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Πραγματικά θαυμάζω τους νέους γονείς! Υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητα, να ανησυχείς λιγότερο για την επαγγελματική σου εξέλιξη και να μπορείς να αφιερωθείς περισσότερο στα παιδιά σου.

Δεν έχεις απωθημένα

Τα παιδιά αλλάζουν ριζικά την ζωή σου. Θα χρειαστεί να πεις «αντίο» σε πολλά πράγματα που αγαπούσες ή που έκανες. Δεσμεύεσαι για μια ολόκληρη ζωή. Πλέον δεν είσαι μόνο εσύ και ο άνθρωπός σου-τα μικρά σου γίνονται προτεραιότητα. Πιστεύω ότι στα 40 έχεις ζήσει την ζωή σου, είσαι χορτασμένη και μπορείς να αφιερωθείς στο παιδί σου χωρίς απωθημένα. Σπάνια θα πεις «μακάρι να είχα κάνει αυτό τότε!». Αακόμη κι αν το πεις όμως, ξέρεις πως δεν έχει τόση σημασία.

Νιώθεις νεότερη…

…ακριβώς επειδή δεν είσαι νέα. Όλη η ενέργεια που χρειάζεται μια γυναίκα για να μεγαλώσει ένα χαρούμενο παιδί, θα λειτουργήσει ανανεωτικά για μια μεγαλύτερη. Γνωρίζει ότι δεν έχει τις αντοχές και την ενέργεια μιας μικρότερης μαμάς γι’ αυτό και προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα για να μην νιώσει μειονεκτικά.

Παρά τα πλεονεκτήματα που είναι πολύ σημαντικά, θεωρώ ότι δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε στα αρνητικά.

Yπάρχουν περισσότερες πιθανότητες υπογονιμότητας

Υπήρξα τυχερή και κατάφερα να μείνω έγκυος χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αρκετές φίλες μου ωστόσο δεν μπορούν να πουν το ίδιο. Και πραγματικά πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό μειονέκτημα του να γίνεσαι μητέρα μετά τα 40. Noμίζω ότι πολλοί θεωρούν ότι η επιστήμη κάνει θαύματα. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα καταφέρεις να μείνεις έγκυος μετά από μια ηλικία, ακόμα κι αν έχεις υποβληθεί σε πολλές εξετάσεις ή θεραπείες.

Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστούν προβλήματα στην εγκυμοσύνη

Δυστυχώς, σε αυτό σημείο δεν υπήρξα τυχερή. Είχα πολλά προβλήματα στην εγκυμοσύνη και μπορώ με σιγουριά να πω ότι ήταν οι πιο δύσκολοι μήνες της ζωής μου. Προφανώς η ηλικία μου έπαιξε σημαντικό ρόλο. Τώρα που είμαι έγκυος στον δεύτερο γιο μου, πολλές φορές σκέφτομαι πόσο θα ήθελα να είχα τον οργανισμό που είχα πριν από δέκα χρόνια. Ο φόβος του να πάει κάτι στραβά δύσκολα φεύγει…

Δεν έχεις αντοχές

Όσο αυτονόητο κι αν θεωρείται, αξίζει να ειπωθεί πολλές φορές. Τα παιδιά έχουν τεράστια αποθέματα ενέργειας και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχουν γονείς νέους που να μπορούν να συμβαδίσουν μαζί τους. Με τον άντρα μου καταβάλουμε τεράστιες προσπάθειες καθημερινά για να καλύψουμε τις ανάγκες των παιδιών μας και κυρίως αυτές που αφορούν το παιχνίδι.

Στην τελική όμως…

Μικρή σημασία έχει το πότε θα γίνεις μαμά! Όποτε κι αν φέρεις το μικρό σου στον κόσμο, θα νιώσεις τη ζωή σου να αλλάζει και να φωτίζεται!»

Πηγή: brightside.me

 

v