«Μαμάδες κάνετε καλή δουλειά! Μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει για το αντίθετο!»

«Μαμάδες κάνετε καλή δουλειά! Μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει για το αντίθετο!»

Η μητρότητα είναι δύσκολη, απαιτητική και θέλει γερό στομάχι. Θέλει να μπορείς να δίνεις καθημερινά όλο σου το είναι. Θέλει να μπορείς με μαεστρία να αντιμετωπίζεις δύσκολες καταστάσεις και να βρίσκεις ταυτόχρονα το κουράγιο να χαμογελάς. Όποιος νομίζει ότι το να είσαι μάνα είναι εύκολο, κάνει μεγάλο λάθος! 

Καθημερινά θα βρεθεί κάποιος που θα προσπαθήσει να σου επιβάλλει το «σωστό» και το «λάθος» του, να σου πει πως θα μεγαλώσεις τα παιδιά σου, να σε γεμίσει αμφιβολίες με την κακοπροαίρετη κριτική του. Δεν είμαστε υποχρεωμένες όμως να ακούμε κανέναν. Μόνο εμείς ξέρουμε τι συμβαίνει στο σπίτι μας και τι αγώνα δίνουμε για να είμαστε εντάξει. Αυτή η μαμά, στο παρακάτω δημοσίευμα, δίνει κουράγιο σε όλες τις μαμάδες.

 

 «Εσύ μαμά που κάθεσαι στο πάρκο και με το ένα μάτι χαζεύεις το κινητό σου και με το άλλο προσέχεις τα παιδιά σου ενώ παίζουν, κάνεις καλή δουλειά. Και μπράβο σου που δεν σκέφτεσαι τι θα σκεφτεί ο κόσμος που είσαι με το κινητό στο χέρι. Μπράβο σου που δεν είσαι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο πάνω από τα παιδιά σου.

Εσύ μαμά που έχεις γεμάτο με πιάτα τον νεροχύτη και προτιμάς να ξεκουραστείς ή να παίξεις με τα παιδιά σου, κάνεις καλή δουλειά. Το να είσαι καλή μητέρα, σύζυγός ή άνθρωπος δεν συνεπάγεται με το να έχεις το σπίτι πεντακάθαρο καθημερινά. Υπάρχει χρόνος να τα τακτοποιήσεις όλα. Ο χρόνος που έχεις όμως για να ξεκουραστείς είναι περιορισμένος.

Εσύ μαμά που υποφέρεις από την επιλόχειο κατάθλιψη και δεν ντρέπεσαι να το παραδεχτείς ή να ζητήσεις βοήθεια, κάνεις καλή δουλειά. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο σε θαυμάζω. Μια λεπτή γραμμή χωρίζει την δύναμη από την αδυναμία και συχνά οι άνθρωποι τις μπερδεύουν μεταξύ τους. Εσύ όμως είσαι δυνατή. Τολμάς να παραδεχτείς ότι χρειάζεσαι βοήθεια. Τολμάς να κάνεις το μεγάλο βήμα για να μπορείς να δώσεις όλο σου το είναι στην οικογένειά σου. Προσωπικά σε θεωρώ πηγή έμπνευσης για πολλές γυναίκες και ειδικά για όσες δυσκολεύονται ή ντρέπονται να μιλήσουν για το πρόβλημά τους.

Εσύ μαμά που δεν έχασες τα κιλά της εγκυμοσύνης και παρόλα αυτά αγαπάς το σώμα σου γι’ αυτό που είναι, κάνεις καλή δουλειά. Δεν σημαίνει ότι άφησες τον εαυτό σου. Δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσεις το σωστό παράδειγμα στα παιδιά σου. Είσαι καλή μαμά γεμάτη αγάπη και στοργή.

Εσύ μαμά που δεν φοβάσαι να ζητήσεις από τον άντρα σου βοήθεια και να παραπονεθείς για όλες τις φορές που ένιωσες ή νιώθεις μόνη στον αγώνα σου να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, κάνεις καλή δουλειά. Σε σέβομαι και σε θαυμάζω. Δεν είμαστε ρομπότ να τα κάνουμε όλα. Χρειαζόμαστε βοήθεια. Κάποιες φορές το βάρος των ευθυνών μας πλακώνει και πέφτουμε. Αν δεν μας σηκώσει όρθιες ο άνθρωπός μας ποιος θα το κάνει!

Μαμάδες όλου του κόσμου, είστε υπέροχες και κάνετε καλή δουλειά. Δεν είστε τέλειες, αλλά τί πειράζει; Μην αφήσετε κανέναν να σας κάνει να νιώσετε ανεπαρκείς ή ''λίγες''. Είμαστε πιο δυνατές απ’ότι πιστεύουμε ή θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Αυτά τα λόγια σας τα λέει μια μαμά που καθημερινά κάνει λάθη, στενοχωριέται, νευριάζει, φωνάζει όμως δεν το βάζει κάτω. Η αγάπη για τα παιδιά μου με κάνει πιο δυνατή. Το ίδιο και εσάς!»

v