Πώς θα μεγαλώσουμε γιους που θα γίνουν καλοί πατεράδες

Πώς θα μεγαλώσουμε γιους που θα γίνουν καλοί πατεράδες

Όταν τα παιδάκια μας είναι μικρά, δύσκολα φανταζόμαστε πως μια μέρα θα είναι ενήλικες, θα ζουν μόνοι τους, θα δουλεύουν ή θα έχουν δικά τους παιδιά! Μέσα μας, όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά πως αυτό θα συμβεί και μάλιστα πολύ πιο σύντομα απ’ όσο φανταζόμαστε.

Μία από τις υποχρεώσεις μας, λοιπόν, είναι να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι ευτυχισμένα, ανεξάρτητοι και λειτουργικοί άνθρωποι. Η επιθυμία μας είναι να μπορούν να ανταπεξέλθουν στους πολλούς και διαφορετικούς τους ρόλους και να είναι καλοί άνθρωποι.

Όταν μάλιστα μεγαλώνουμε αγόρια, και με όλα αυτά τα ακραία και απεχθή που ακούμε τελευταία για δολοφονίες γυναικών με διάφορες αφορμές, ίσως είναι επιτακτική η ανάγκη να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικές στη διαπαιδαγώγησή τους! Γιατί τελικά, αυτό που ονειρευόμαστε για τους γιους μας, είναι να γίνουν με τη σειρά τους καλοί πατεράδες.

Να αγαπάτε και να σέβεστε ο ένας τον άλλον

Ένας καλός μπαμπάς, πρώτα απ’ όλα, αγαπά και φέρεται με σεβασμό στην μητέρα των παιδιών του. Εάν, λοιπόν, ο στόχος σας είναι να μεγαλώσετε ένα παιδί που θα γίνει καλός μπαμπάς, φροντίστε να του μάθετε να αγαπά και να σέβεται τις γυναίκες. Η μέλλουσα σύντροφός του, όπως κι εσείς άλλωστε, θα είναι ένας άνθρωπος με ευαισθησίες, ιδιαιτερότητες και θα έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ο άνθρωπος που θα έχει δίπλα της, λοιπόν, για να την κάνει ευτυχισμένη, θα πρέπει να την τιμά, να την καταλαβαίνει, να την αγαπά και να την φροντίζει. Συναισθήματα και συμπεριφορές που, όταν είναι αμοιβαία σε ένα ζευγάρι, φτιάχνουν δυο καλούς γονείς.

Να το αφήνετε να κλαίει….

Το στερεότυπο πως οι άντρες δεν κλαίνε, ακόμα κι όταν λέγεται για να παρηγορήσουμε τα μικρά μας, δημιουργεί στα παιδιά ενοχές  για τις ευαισθησίες του. Το αποτέλεσμα είναι να μεγαλώνουμε αγόρια που κρύβουν και καταπιέζουν τα συναισθήματά τους, επιβάλλονται με σκληρότητα για να μην αποκαλυφθούν και τελικά ενδέχεται να πληγώνουν άθελά τους τις γυναίκες που έχουν πλάι τους. Προσπαθήστε, λοιπόν, να μεγαλώσετε τα αγόρια σας αφήνοντάς τα να κλαίνε, να μιλάνε, να εκφράζονται και να είναι ελεύθερα. Εξάλλου, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για ένα παιδί από έναν μπαμπά με ενσυναίσθηση και βαθιά, ουσιαστική κατανόηση και επικοινωνία!

Να παίζετε μαζί του

«Ο πατέρας μου συνήθιζε να παίζει με τον αδελφό μου και εμένα στον κήπο. Η μαμά έβγαινε έξω και φώναζε: «θα χαλάσετε το γκαζόν!”. Κι εκείνος της απαντούσε: «Δεν μεγαλώνουμε γκαζόν, αγόρια μεγαλώνουμε!”». Το αγόρι που έχει μάθει πως η μαμά ή ο μπαμπάς θα κυλιστεί στο γκαζόν για χάρη του ή θα καθίσει στο πάτωμα να κάνει αγώνες με τα σιδερένια αυτοκινητάκια, εκτός από το ότι νιώθει σημαντικό για τους γονείς του, μεγαλώνει με το πρότυπο πως ένας καλός γονιός περνάει χρόνο και διασκεδάζει με το παιδί του. Όταν, λοιπόν, θα κάνει δικά του παιδιά, οι αναμνήσεις που θα αντλεί από τα παιδικά του χρόνια θα περιλαμβάνουν μπόλικο παιχνίδι. Κι ένα παιδί για να είναι χαρούμενο, χρειάζεται χρόνο με τον μπαμπά, διασκέδαση και αβίαστα χαμόγελα!

Να του μιλάτε για το άλλο φύλλο και τα δικαιώματά του

Πολλοί άντρες μεγαλώνουν με την πεποίθηση πως η γυναίκα είναι προορισμένη μόνο για να γεννά και να φροντίζει την οικογένειά της. Ακόμα χειρότερα, υπάρχουν ακόμα και στην εποχή μας άντρες που θεωρούν τις γυναίκες υποδεέστερες ή λιγότερο έξυπνες. Όλο και συχνότερα ακούμε περιστατικά γυναικοκτονιών – γυναίκες που δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους από ζήλια, από τους πατεράδες τους επειδή έφερναν αντιρρήσεις ή από άγνωστους άντρες που απλά ήθελαν να τις εκμεταλλευτούν σεξουαλικά.

Και μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν με ακραίες και σπάνιες περιπτώσεις, όμως υποδηλώνουν μία γενικότερη υποτίμηση της γυναίκας που δεν της αξίζει. Εάν, λοιπόν, η επιθυμία σας είναι να μεγαλώσετε το γιο σας με στόχο να γίνει ένας καλός μπαμπάς, μιλήστε του για την ισότητα των δύο φύλλων. Είναι καλό να εξικοιωθεί από μικρός με τις διαφορές των δύο φύλλων, χωρίς, όμως, να τις υποτιμά.   

Να αγαπάει τις ευθύνες του

«Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω» είχε γράψει ο Νίκος Καζαντζάκης και είναι μία από τις φράσεις που όλοι πρέπει να κουβαλάμε μέσα μας σαν ευαγγέλιο. Ένας καλός μπαμπάς ξέρει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Είναι δίπλα στη γυναίκα και τα παιδιά του, ακόμα κι αν χρειαστεί να χωρίσει. Ο σωστός πατέρας δεν εγκαταλείπει ποτέ τις ευθύνες του – αγαπά και λαχταρά τα παιδιά του, ενώ δεν αφήνει κανέναν και τίποτα να μπει ανάμεσά τους. Δεσμεύεται πως, από τη στιγμή που θα γίνει πατέρας, θα καλύπτει τις ανάγκες τους, θα τα υποστηρίζει και θα αποτελεί ένα καλό πρότυπο. Μάθετε, λοιπόν, στο μικρό σας αγγελούδι να είναι πειθαρχημένο και υπεύθυνο!

v