Πώς θα μειώσετε το αλάτι χωρίς να χάσετε σε... νοστιμιά!

Πώς θα μειώσετε το αλάτι χωρίς να χάσετε σε... νοστιμιά!

Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε αυξημένες απώλειες υγρών και ηλεκτρολυτών, εξαιτίας της εντονότερης εφίδρωσης. Έτσι, η τακτική και επαρκής αναπλήρωσή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία και απόδοση του οργανισμού.

Ωστόσο, η παραπάνω ανάγκη συχνά παρερμηνεύεται, με αποτέλεσμα πολλοί να υποστηρίζουν ότι το καλοκαίρι θα πρέπει να αυξάνεται η πρόσληψη αλατιού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρησή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, δεδομένης της σχέσης που συνδέει την αυξημένη πρόσληψη νατρίου με την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης και άλλων προβλημάτων.

 

Τα φαγητά μας μπορούν να αποκτήσουν υπέροχη γεύση χρησιμοποιώντας μπαχαρικά και βότανα αντί για αλάτι. Τα γεύματά μας θα γίνουν πιο υγιεινά και η μαγειρική μας θα αποκτήσει μεγαλύτερη ποικιλία. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να μάθουμε πως να χρησιμοποιούμε καθένα από αυτά τα γευστικά υλικά και ποιά συνδυάζονται με κρέας, ψάρι και λαχανικά.

Δείτε τι χρειάζεται να προμηθευτείτε ή ακόμη και να καλλιεργήσετε μόνοι σας στο μπαλκόνι σας, προκειμένου να έχετε έτοιμη τη λύση την επόμενη φορά που θα θελήσετε νοστιμιά χωρίς τη χρήση αλατιού.

Δυόσμος

Χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκα φύλλα δυόσμου. Ο δυόσμος είναι ένα φυτό που μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε σε ένα μικρό γλαστράκι στο σπίτι σας ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα φύλλα του συνέχεια. Χρήση: Ταιριάζει με λαχανικά, όπως καρότα, αλλά και σαν συστατικό σε σαλάτες, μακαρονάδες και κους κους.

Δεντρολίβανο

Το δενδρολίβανο έχει δυνατό άρωμα που θυμίζει τη μυρωδιά του πεύκου. Προσοχή στην ποσότητα που προσθέτετε στα πιάτα σας γιατί μπορεί να εξουδετερώσει τις άλλες γεύσεις. Χρήση: Προσθέστε δεντρολίβανο όταν ψήνετε κρέας, στο ψωμί, στην πίτσα, στη σάλτσα ντομάτας, στις πατάτες και στα αυγά. Ακόμη, μπορείτε να αρωματίσετε το ελαιόλαδό σας με το βότανο αυτό και να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας, ζεσταίνοντας ελαιόλαδο με λίγο φρέσκο δενδρολίβανο, αφήνοντάς το να κρυώσει και αποθηκεύοντάς το σε μπουκάλι ή βαζάκι κλειστό.

Μοσχοκάρυδο

Η γεύση του γλυκιά και πικάντικη, το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο έχει καλύτερη γεύση από μοσχοκάρυδο που βρίσκεται ήδη σε μορφή σκόνης. Συνδυάζεται ωραία με κανέλα σε ζύμες και με μαύρο πιπέρι σε λευκές σάλτσες ή σε σάλτσες με τυρί.

Βασιλικός

Τα φρέσκα φύλλα πάντα έχουν περισσότερη γεύση και άρωμα από τα αποξηραμένα. Αν έχετε γλάστρα στο σπίτι όσο κόβετε φύλλα θα φυτρώνουν περισσότερα. Χρήση: Είναι το βασικό συστατικό της σάλτσας πέστο αλλά χρησιμοποιείται και σε κόκκινες σάλτσες για μακαρόνια ή για πίτσα. Επίσης, μπορεί να προστεθεί σε σάντουιτς, σαλάτες και σούπες.

Κόλιανδρος

Τα φύλλα κόλιανδρου αφήνουν μια χαρακτηριστική γεύση που μοιάζει με λεμόνι ενώ οι σπόροι του όταν λιώνονται στο γουδί δίνουν μια ζεστή, πικάντικη και ελαφρώς ξινή γεύση. Προετοιμασία: Τα φρέσκα φύλλα κόλιανδρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωμά ή να προστεθούν στο τέλος της μαγειρικής. Οι σπόροι μπορούν να προστεθούν στα φαγητά ολόκληροι οι λιωμένοι στο γουδί. Χρήση: Τα φύλλα μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, σούπες, σάλτσες και πιάτα με κάρυ, λεμόνι ή τσίλι. Οι σπόροι αφού λιωθούν μπορούν να δώσουν γεύση σε σάλτσες αλλά και σε τηγανιτά πιάτα.

Πάπρικα

Έχει ήπια και σχετικά γλυκιά γεύση. Προετοιμασία: Τη συναντάμε σε μορφή κόκκινης σκόνης η οποία παράγεται από αποξηραμένες γλυκιές και καυτερές πιπεριές που έχουν αλεσθεί. Χρήση: Ταιριάζει με αρνάκι, κοτόπουλο, ψάρι, ψητή πατάτα και αυγά στραπατσάδα.

Τζίντζερ

Η γεύση του πιπεράτη, που θυμίζει λεμόνι, λίγο γλυκιά και με δυνατό άρωμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τζίντζερ σε σκόνη ή να αγοράσουμε φρέσκια ρίζα τζίντζερ την οποία μπορούμε να ψιλοκόψουμε ή να την πολτοποιήσουμε στο μίξερ. Χρήση: Ενισχύει τη γεύση στα γλυκά και αλμυρά πιάτα. Συνδυάζεται ωραία με κάρυ, κρέας, ντρέσινγκ για σαλάτες, αλλά και με φρούτα.

Χυμός πορτοκαλιού

Παρ’ όλο που δεν συγκαταλέγεται στα μπαχαρικά, ο χυμός πορτοκαλιού, αλλά και το ξύσμα του, μπορεί να προσθέσει νοστιμιά στο κοτόπουλο, τα λαχανικά και το κρέας, προσθέτοντας γεύση που ενδεχομένως για πολλούς να κάνει το αλάτι περιττό.

Σχοινόπρασο

Αποτελεί μια καλή εναλλακτική για το κρεμμύδι και προσθέτει μια πιο ελαφριά και απαλή γεύση κρεμμυδιού και νοστιμιάς στο φαγητό σας, συν του ότι του δίνει έξτρα χρώμα. Δοκιμάστε το στην πατατοσαλάτα σας, στα αυγά, αναμείξτε το με γιαούρτι και φτιάξτε ένα γευστικότατο ντιπ και αυτοσχεδιάστε με αυτό στις σούπες, τις σαλάτες κ.ο.κ. 

Σκόρδο

Όπου υπάρχει σκόρδο… το αλάτι περισσεύει. Η έντονη γεύση του και το άρωμά του χαρίζουν πάντα νοστιμιά σε όποιο φαγητό κι αν προστεθούν, συν του ότι κάνει καλό στην καρδιά, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Προσθέστε το σε σάλτσες, στο κρέας, στις σούπες, στα λαχανικά, σοτάρετέ το σε ελαιόλαδο για έξτρα γεύση και απολαύστε τη νοστιμιά και τα οφέλη του.

Πιπέρι καγιέν

Αν είστε λάτρεις του πικάντικου, το πιπέρι καγιέν, αλλά και η σκόνη τσίλι μπορούν να κάνουν το φαγητό σας καυτερό και γευστικό, χωρίς πολλή προσπάθεια. Αν θέλετε, μπορείτε να δοκιμάσετε να πασπαλίσετε ελάχιστη ποσότητα και σε γλυκά με σοκολάτα, καθώς χαρίζει αντίθεση και αναδεικνύει την πλούσια γεύση της σοκολάτας. Και το καλύτερο; Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, το πικάντικο φαγητό οδηγεί πολλούς στο να τρώνε λιγότερο και να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες.

Κάποιες ακόμα συμβουλές για το πώς μπορούμε να καταναλώνουμε λιγότερο αλάτι

  • Αποφεύγουμε έτοιμες σάλτσες, πατατάκια, γαριδάκια και έτοιμα γεύματα (οι έτοιμες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου κι αυτό γιατί το νάτριο αποτελεί συντηρητικό που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των τροφών).
  • Προτιμάμε τροφές που αναγράφουν πάνω στη συσκευασία «χωρίς αλάτι».
  • Μαγειρεύουμε μόνοι μας τα γεύματα ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε πόσο αλάτι θα μπει στο πιάτο μας.
  • Επιλέγουμε φρέσκα κρέατα, πουλερικά και ψάρια, αντί για επεξεργασμένα ή καπνιστά. Αν καταναλώνουμε κονσέρβες, όπως τόνο, καλό είναι να ξεπλένουμε το περιεχόμενο για να απομακρύνουμε το αλάτι. Με το άφθονο νερό καταφέρνουμε να απομακρύνουμε περίπου το 1/3 του νατρίου που περιέχεται στις τροφές αυτές.
  • Προσέχουμε και συστατικά όπως γλουταμινικό μονονάτριο, μαγειρική σόδα, baking powder και βενζοϊκό νάτριο, τα οποία είναι συστατικά του αλατιού.
  • Προσθέτουμε το αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος και όχι στην αρχή. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε πιο έντονη τη γεύση του με λιγότερη ποσότητα.


Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε κάλιο το οποίο αποβάλλει το αλάτι από τον οργανισμό μας. Το κάλιο εξισορροπεί την υψηλή συγκέντρωση νατρίου και μπορεί να περιορίσει τις επιδράσεις του αλατιού στην αρτηριακή πίεση. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα φρέσκα φρούτα (κυρίως μπανάνα, αβοκάντο, πορτοκάλι, πεπόνι, αχλάδι) και λαχανικά (όπως πατάτες, γλυκοπατάτες, παντζάρια, ντομάτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, μανιτάρια) καθώς και οι ξηροί καρποί χωρίς αλάτι και τα όσπρια.

 

 

v