Πιστοποιημένες παιδικές χαρές: Είναι πράγματι πιο ασφαλείς;

Πιστοποιημένες παιδικές χαρές: Είναι πράγματι πιο ασφαλείς;

Τους τελευταίους μήνες, σε πολλούς Δήμους της Ελλάδας, ανοίγουν συνεχώς καινούργιες ή ανακαινισμένες παιδικές χαρές που χαρακτηρίζονται ως «πιστοποιημένες». Αυτό σημαίνει πως η κατασκευή (ή ανακατασκευή) τους έχει βασιστεί σε συγκεκριμένα σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας, είναι προσβάσιμες σε παιδιά με κινητικές δυσκολίες και έχουν περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους για την ισχύ όλων των προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος.

Παρ’ όλ’ αυτά, το πόσο ασφαλές είναι το παιχνίδι των παιδιών μας παραμένει και δική μας υπόθεση.

Ποιές παιδικές χαρές είναι πιστοποιημένες

Μια παιδική χαρά παίρνει πιστοποίηση όταν διαθέτει μια σειρά από προδιαγραφές που έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την ασφάλεια, αλλά και την άνεση των παιδιών και των συνοδών τους.

Συγκεκριμένα, πρέπει να έχει είσοδο κοινού με άνοιγμα το λιγότερο 1μ, επαρκή φωτισμό σε όλον τον χώρο και επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους μεγάλους που συνοδεύουν τα παιδιά. Επίσης, να έχει πόσιμο νερό και καλάθια για τα σκουπίδια, δίκτυο μονοπατιών πλάτους 1,5 μέτρου, καθώς και χώρους πρασίνου ανάλογους με το μέγεθος της παιδικής χαράς. Μιας και τα ζώα δεν επιτρέπονται στον χώρο, εκτός από σχετική σήμανση για τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων, πρέπει να υπάρχει και σύστημα αποτροπής εισόδου των αδέσποτων.

Στην είσοδο, πρέπει να υπάρχει πάντα πινακίδα με το σήμα πιστοποίησης, τις ώρες λειτουργίας και τις ηλικίες για τις οποίες προορίζεται ο συγκεκριμένος χώρος, συγκεκριμένα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τη δημοτική αρχή που έχει την ευθύνη του χώρου.

Φωτογραφία: kefaloniapress.gr

Για να χαρακτηριστεί ασφαλής, η παιδική χαρά οφείλει να ακολουθεί συγκεκριμένα ευρωπαϊκά πρότυπα (ΕΝ 1176-77, ΕΝ 71-3) ως προς τα υλικά κατασκευής, τον εξοπλισμό (ατομικά ή ομαδικά παιχνίδια), τα προστατευτικά και τους ελεύθερους χώρους. Τα όργανα πρέπει να έχουν προστατευτικές μπάρες όπου χρειάζεται, το έδαφος στα σημεία που μπορεί να σημειωθεί πτώση πρέπει να είναι επαρκώς απορροφητικό και οι διάδρομοι κίνησης πρέπει να είναι ελεύθεροι από κάθε είδους εμπόδια που μπορεί να τραυματίσουν ένα διερχόμενο παιδί.

Με λίγα λόγια, ο νόμος έχει ορίσει τι σημαίνει ασφαλής παιδική χαρά και το μόνο που μένει είναι οι οδηγίες του να τηρούνται κατά γράμμα από όλους τους υπεύθυνους.

Ωστόσο, δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε παιδικές χαρές με σήμανση που λέει ότι δεν είναι πιστοποιημένες και πως η ευθύνη ατυχήματος είναι δική σας. Σύμφωνα με το νόμο, η ευθύνη ανήκει εξολοκλήρου στον Δήμο που δεν έχει φροντίσει να διατηρήσει την παιδική χαρά στοιχειωδώς ασφαλή ή να αποκλείσει τελείως την πρόσβαση σε αυτή.

Φωτογραφία: vironastrigiro.blogspot.com

Πιστοποίηση ή όχι, εμείς πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα

Στη χώρα μας, ο καιρός επιτρέπει το παιχνίδι έξω από το σπίτι στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, όμως το έλλειμμα σε καλοδιατηρημένους δημόσιους χώρους παραμένει μεγάλο. Οι πιστοποιημένες παιδικές χαρές είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς οι γονείς πρέπει να επαναπαυόμαστε.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για ζημιές ή παραλείψεις, ειδικά στην παιδική χαρά που συχνάζουμε και γνωρίζουμε κάθε γωνιά της. Με το που δούμε κάτι που χρήζει αντικατάστασης ή επισκευής, πρέπει να ειδοποιήσουμε άμεσα τον Δήμο στο τηλέφωνο που αναγράφεται στην πινακίδα εισόδου. Εάν το τηλέφωνο δεν απαντά, ας μην διστάσουμε να περάσουμε από τον Δήμο αυτοπροσώπως. Το ζήτημα είναι σοβαρό, όχι μόνο για το δικό μας, αλλά για όλα τα παιδιά που παίζουν εκεί.

Για το παιδί μας τώρα, οι παιδίατροι συνιστούν να μην το αφήνουμε ξυπόλητο σε μεταλλικά παιχνίδια όπως η τσουλήθρα, ειδικά τις ζεστές μέρες που ελοχεύει κίνδυνος εγκαυμάτων. Επίσης, να προσέχουμε να μην φοράει ρούχα που μπορεί με κάποιο τρόπο να πιαστούν στις κούνιες ενώ πηγαίνει πέρα δώθε και να μην χρησιμοποιεί τα όργανα με τρόπο που μπορεί να γίνει επικίνδυνος.

Το πιο σημαντικό βέβαια, είναι να είμαστε πάντα σε εγρήγορση και με το βλέμμα στο μικρό μας. Είναι πολύ εύκολο ένα τηλεφώνημα ή μια κουβέντα με έναν άλλο γονιό να αποσπάσει την προσοχή μας και να συμβεί κάτι που θα μπορούσαμε να έχουμε προλάβει.

Τέλος, είναι καλό για όλους να έχουμε μάθει στο παιδί μας τι πρέπει να προσέχει και πως να συμπεριφέρεται στην παιδική χαρά (να μην τσακώνεται, να βοηθά τα μικρότερα παιδάκια κλπ.) ώστε το παιχνίδι να είναι διασκεδαστικό για όλα τα παιδιά και χωρίς επιπλέον άγχος για τους γονείς τους.

v