«Η εξάντληση κι η αϋπνία με κάνουν να νιώθω ότι είμαι κακή μαμά»

«Η εξάντληση κι η αϋπνία με κάνουν να νιώθω ότι είμαι κακή μαμά»

Ένα από τα πράγματα που αποχαιρετάς όταν γίνεσαι μαμά είναι… ο ύπνος. Οι καθημερινές υποχρεώσεις είναι πολλές και εξαντλούν και το τελευταίο απόθεμα ενέργειας. Και παρόλο που πιστεύεις ότι λόγω της κούρασης θα κοιμηθείς σχεδόν αμέσως-σου βγαίνει όλη η υπερένταση της ημέρας και ο Μορφέας όχι μόνο δεν σε επισκέπτεται, αλλά γελάει και εις βάρος σου. Και όλες ξέρουμε ότι η εξάντληση σε συνδυασμό με την αϋπνία είναι ό,τι χειρότερο για τα νεύρα μας. Αυτή η μαμά δεν άντεξε άλλο και αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό για να μην καταστρέψει τη σχέση της με τις κόρες της. Και οι συμβουλές της είναι πραγματικά βοηθητικές.

''Μαμά, φαίνεσαι θυμωμένη. Δεν κοιμήθηκες καλά το βράδυ;''

 Η 10χρονη κόρη μου με κοίταξε με απορία. Φλέρταρα με την ιδέα να μην της απαντήσω, αλλά είχε δίκιο. Ήμουν θυμωμένη γιατί δεν είχα κοιμηθεί σχεδόν καθόλου το προηγούμενο βράδυ.

Από τότε που έγινα μαμά συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να λειτουργήσω, αν δεν έχω κοιμηθεί. Ακόμη και μια νύχτα χωρίς ύπνο μπορεί να μου καταστρέψει τη διάθεση. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι με κάνει να χάνω την ψυχραιμία μου με τα παιδιά.

Έχω διαβάσει τα πάντα για το πώς να εξασφαλίσω έναν καλό ύπνο και προσπαθώ να ακολουθώ όλες αυτές τις συμβουλές όσο πιο συχνά μπορώ. Ωστόσο, όσο προσεκτική και αν είμαι με τους καφέδες που πίνω και το πρόγραμμα ύπνου που πρέπει να τηρώ, έχω δύσκολες νύχτες. Μπορεί να είναι καλύτερες από όταν οι κόρες μου ήταν μικρά παιδιά, αλλά παραμένουν δύσκολες.

Πριν από τα παιδιά, κοιμόμουν σωστά. Και αν κάποια στιγμή αυτό δεν συνέβαινε, προσπαθούσα να αναπληρώσω τον χαμένο ύπνο με οποιονδήποτε τρόπο. Γέννησα και τις δυο μου κόρες μου μέσα σε δύο χρόνια και από τότε όλα άλλαξαν.

Ακόμη και όταν τα παιδιά μου άρχισαν να κοιμούνται όλο το βράδυ χωρίς να ξυπνούν, μία φορά την εβδομάδα θα με ξαγρυπνούσαν είτε γιατί δεν νύσταζαν, είτε γιατί πεινούσαν, είτε γιατί ήθελαν να παίξουν. Για χρόνια προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου ότι έτσι είναι η μητρότητα και ότι με αρκετό καφέ, θα τα έβγαζα πέρα.

Το σκεπτικό μου ήταν το λιγότερο αφελές. Η συνεχής εξάντληση σε συνδυασμό με την αυπνία μου προκαλούσαν άγχος, νεύρα και με έκαναν ανυπόμονη. Έχανα την ψυχραιμία μου με το παραμικρό και μετά βασανιζόμουν από τις τύψεις. Δεν ήθελα να είμαι έτσι. Γι’ αυτό αποφάσισα να βάλω την ξεκούρασή μου ως προτεραιότητα και πραγματικά, τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο.

Σκέφτηκα κάποια ''κόλπα'' τα οποία με βοήθησαν και εύχομαι να βοηθήσουν και άλλες μαμάδες:

Παρακολουθώ το πόσο κοιμάμαι

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το καταφέρετε. Προσωπικά χρησιμοποίησα ένα activity tracker στον καρπό μου (με βοήθησε και στο να αρχίσω να γυμνάζομαι!), το οποίο με ενημέρωνε για το πόσο κοιμάμαι και πόσο ύπνο χρειάζομαι για να μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Όταν, λοιπόν, βλέπω ότι μου λείπει ύπνος φροντίζω να έχω μια ήρεμη ημέρα. Ακυρώνω ασήμαντα ραντεβού, δεν απαντάω στα τηλέφωνα αν δεν είναι επείγον και αφήνω τα κορίτσια μου λίγο πιο χαλαρά απ’ ότι συνήθως. Τους φτιάχνω σπιτική πίτσα και τις αφήνω να δουν λίγο παραπάνω τηλεόραση.

Επικεντρώνομαι σ’ ένα πράγμα τη φορά

Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των μαμάδων να μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, όμως, αυτό απαιτεί πολύ ενέργεια. Και όταν είσαι κουρασμένη το να κάνεις multitasking είναι σίγουρη συνταγή… αποτυχίας. Όποτε επικεντρώνομαι και κάνω ένα πράγμα τη φορά. Και το κάνω σωστά.

Δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου για το πως νιώθω

Είμαι ειλικρινής με τις κόρες μου και όταν είμαι νευρική τους το συζητάω. Προσπαθώ να τους εξηγήσω πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος και πως βοηθάει στην προστασία και του οργανισμού, αλλά και του μυαλού.

Υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι όταν είμαι άυπνη δεν μπορώ να λειτουργήσω στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου

Δεν θέλω να χάνω την ψυχραιμία μου με τις κόρες μου. Δεν θέλω να γίνομαι άδικη ούτε μαζί τους, αλλά ούτε με τον εαυτό μου. Αντί ,λοιπόν, να έχω αυξημένες απαιτήσεις και προσδοκίες, υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι όταν είμαι κουρασμένη δεν μπορώ να λειτουργήσω σωστά-κάτι που θολώνει την κρίση μου και με κάνει να παίρνω λάθος αποφάσεις. Γι’ αυτό χαλαρώνω τους ρυθμούς μου χωρίς αυτό όμως να επηρεάζει το πρόγραμμα των κοριτσιών.

Πριν μερικά χρόνια θα αγριοκοίταζα την κόρη μου για το σχόλιό της-που εδώ που τα λέμε είχε μια δόση ειρωνείας. Τώρα όμως παραδέχτηκα πως αισθανόμουν πολύ κουρασμένη. Της ζήτησα, λοιπόν, να φτιάξει την σχολική της τσάντα και να φάει το πρωινό της ήσυχα. Υπάκουσε αμέσως. Υποθέτω ότι πλέον γνωρίζουμε και οι δύο πόσο δύστροπη γίνομαι όταν είμαι άυπνη, οπότε δεν πιέζουμε η μια την άλλη. Και μας έχει βοηθήσει….»

Πηγή: scarymommy.com

 

v