3 βάσανα της νέας σχολικής χρονιάς και πώς θα τα αντιμετωπίσετε χωρίς φάρμακα

3 βάσανα της νέας σχολικής χρονιάς και πώς θα τα αντιμετωπίσετε χωρίς φάρμακα

Τα σχολεία άνοιξαν και μαζί με τα παιδικά γέλια, τους φίλους και τα καινούρια τετράδια, μας περιμένουν και άλλα τόσα που ίσως μας… βασανίσουν! Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στο πρωινό ξύπνημα ή το διάβασμα τω παιδιών που, αργά ή γρήγορα, θα το συνηθίσουν, αλλά για μεγαλύτερα! Τρία διαχρονικά βάσανα που μπορεί να ταλαιπωρήσουν τα μικρά μας και να απειλήσουν την υγεία τους: οι ιώσεις, οι ψείρες και οι αλλεργίες!

Για να προλάβουμε τα χειρότερα, λοιπόν, μπορούμε να εστιάσουμε στην πρόληψη και την αντιμετώπιση χωρίς φάρμακα ή χημικές ουσίες. Τουλάχιστον όσο και όπου μπορούμε!

Ιώσεις

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και, στην περίπτωση των δεκάδων ιώσεων που κυκλοφορούν κάθε χρόνο, η θωράκιση των παιδιών μας είναι μονόδρομος. Η σωστή διατροφή, η βιταμίνη C, η άσκηση και ο επαρκής ύπνος είναι τα πρώτα βήματα που δεν πρέπει να αμελούμε. Επίσης, μην ξεχνάτε πως η καθαριότητα, εκτός από το ότι είναι η μισή αρχοντιά, απομακρύνει και τα μικρόβια.

Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να υπενθυμίζετε στο παιδί να πλένει συχνά και με επιμέλεια τα χέρια του και να χρησιμοποιεί χαρτομάντηλα. Εσείς, μην αμελείτε να αερίζετε το σπίτι ακόμα κι όταν κάνει κρύο, να αλλάζετε πετσέτες και σεντόνια και να κρατάτε σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικού του σπιτιού (περίπου στους 20ο C). Όταν ο πονόλαιμος ή το συνάχι κάνουν την εμφάνισή τους, μπορείτε να ενισχύσετε τον οργανισμό τους με βότανα όπως τον σαμπούκο, την εχινάκεια ή το χαμομήλι. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν και γίνουν έντονα, η συμβουλή του παιδιάτρου επιβάλλεται.

Ψείρες

Οι ψείρες είναι ένας ακόμα εφιάλτης κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς. Σχεδόν όλες οι μαμάδες έχουμε έρθει αντιμέτωπες με τα μικρά αυτά τα φθειράπτερα έντομα και τον πανικό της αντιμετώπισής τους χωρίς την χρήση χημικών ουσιών που μπορεί να βλάψουν το παιδί. Τις περισσότερες φορές, όλες ξεκινάμε με φυσικά προϊόντα τα οποία, όμως, δεν έχουν αποτέλεσμα και τελικά καταφεύγουμε σε δυνατά χημικά αντιφθειρικά που λύνουν το πρόβλημα άμεσα. Ωστόσο, οι βλαβερές αυτές ουσίες μπορούν να αποφευχθούν και να απαλλαγείτε από τις ψείρες μέσα σε δύο ώρες.

Η ιδέα του Lice Busters,  το πρώτο κέντρο αντιμετώπισης ψείρας που λειτούργησε στην Ελλάδα το 2016, καθαρίζει το παιδικό κεφαλάκι τρίχα τρίχα και σας λύνει το πρόβλημα με μία μόνο επίσκεψη. Φέτος, λοιπόν, μην πανικοβληθείτε εάν το μικρό σας κολλήσει ψείρες. Πηγαίνετε μέχρι τον Άλιμο και αφεθείτε στα έμπειρα χέρια του εξιδεικευμένου προσωπικού. Επίσης, θα βρείτε κέντρο Lice Busters και στα Ιωάννινα.  

Η μέθοδος είναι απλή και περιλαμβάνει τρία βήματα:

  • Αφαιρούνται όλες οι κόνιδες και οι ψείρες με το ειδικό χτενάκι και λοσιόν που μαλακώνει τα μαλλιά. Αυτό παίρνει περίπου δύο ώρες, ανάλογα με το μήκος των μαλλιών.
  • Λούσιμο
  • Τελικός έλεγχος με το φυσητήρα που στεγνώνει τα μαλλιά.
  • Πέρασμα με την πρέσα, η οποία εμπεριέχει αιθέρια έλαια.

 Αλλεργίες

Παρόλο που στο μυαλό των περισσοτέρων οι αλλεργίες συνδέονται με την άνοιξη, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού υποφέρει ιδιαίτερα και το φθινόπωρο. Η γύρη από τα αγριόχορτα, τα ακάρεα, οι μύκητες και οι ισχυροί άνεμοι αποτελούν τα βασικά αλλεργιογόνα για τις ακκεργίες του φθινοπώρου. Όσοι, λοιπόν, έχετε παιδιά που υποφέρουν κάθε φθινόπωρο από τη γύρη, μπορείτε να τα προστατεύσετε.   

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, είναι καταρχάς να αερίζετε πολύ καλά και συχνά το σπίτι. Έπειτα, αποφύγετε τις χνουδωτές κουβέρτες και κούκλες, αλλάζετε συχνά πετσέτες και σεντόνια, φροντίζετε τη διατροφή του και επιλέξτε ως εξωσχολική δραστηριότητα την κολύμβηση. Σημαντικό, επίσης, είναι να καθαρίζεται η μύτη του παιδιού συχνά με φυσιολογικό ορό, ο οποίος θα μαλακώσει τα εκκρίματα έτσι ώστε να βγουν προς τα έξω. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν καλέστε τον γιατρό σας.

v