5 υγιεινές συνήθειες που τελικά δεν είναι και τόσο… υγιεινές!

5 υγιεινές συνήθειες που τελικά δεν είναι και τόσο… υγιεινές!

Όλοι θυμόμαστε τους γονείς μας να μας δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες ή συμβουλές για να μεγαλώσουμε σωστά. Φράσεις όπως «ίσιωσε την πλάτη σου» για παράδειγμα, έπειτα από μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια φορές που τις ακούσαμε, έχουν κλειδώσει στο υποσυνείδητό μας και όχι μόνο τις θεωρούμε σωστές αλλά τις αναπαράγουμε πλέον και στα παιδιά μας.

Ωστόσο, κάποιες από αυτές, έρχονται σήμερα επιστήμονες και ειδικοί ερευνητές να τις διαψεύσουν.

Κόψε καλά τα νύχια σου

Υπάρχει η πεποίθηση πως, όσο πιο κοντά κόψεις τα νύχια σου, τόσο πιο καθαρά είναι τα χέρια σου. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες του δέρματος λένε ότι υπάρχει τεράστια πιθανότητα να μολυνθεί η περιοχή κάτω από τα νύχια, εάν αυτά είναι κομμένα πολύ κοντά.

Έτσι, όταν κόβετε τα νύχια των παιδιών σας, αφήστε ένα μικρό άσπρο άκρο και κόψτε τα ίσια.

Κάτσε με ίσια την πλάτη στη καρέκλα 

Νομίζω πως όλες έχουμε ακούσει αυτή τη φράση, και οι περισσότερες την έχουμε πει και στα παιδιά μας. Όπως αποδεικνύεται, όμως, το να κάθεσαι με ίσια την πλάτη στην καρέκλα δεν είναι ό,τι καλύτερο. Μελέτες δείχνουν η θέση που παίρνει το σώμα σας από ένστικτο προκειμένου να νιώθει άνετα, ακόμα κι αν καμπουριάζει λίγο ή γλιστράει προς τα κάτω, είναι πιο υγιεινή αφού όταν καθόμαστε σε γωνία 135ο δεν ασκείται έντονη πίεση στη σπονδυλική στήλη, στους μύες και στους τένοντες.

Αντίθετα, όταν κάποιος κάθεται με ευθεία την πλάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα, κινδυνεύει να μετατοπιστεί ο δίσκος μεταξύ των σπονδύλων.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, συνιστούν τα παιδιά να κάθονται με το σώμα τους χαλαρό και με κάποιο είδος στήριξης στη μέση τους.

Μην ξεχνάς να βάζεις αντισηπτικό gel

Η συχνή χρήση αντισηπτικών gel που σκοτώνει τα βακτήρια και τα μικρόβια, καθιστά τους αμυντικούς μηχανισμούς του δέρματος πιο αδύναμους και μπορεί να εξασθενίσει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Εκτός αυτού, αυτά τα gel δεν σκοτώνουν μόνο τα κακά βακτήρια αλλά όλη τη χλωρίδα στα χέρια, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η προστασία του δέρματος. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου τα προϊόντα αυτά είχαν άμεση επίδραση στα παιδιά: προκάλεσαν ερεθισμό του δέρματος και δηλητηρίαση.

Το καλύτερο, λοιπόν, είναι να χρησιμοποιείται σαπούνι και νερό και να καταφεύγετε σε αντισηπτικά gel μόνο όταν είναι πολύ απαραίτητο.

Βούρτσιζε τα δόντια σου μετά από κάθε γεύμα

Το βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα, φαίνεται πως δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Αν χρησιμοποιείτε οδοντόπαστα πολύ συχνά, διακόπτετε τη σωστή ισορροπία των οξέων στο στόμα και καταστρέφετε το σμάλτο των δοντιών. Το σάλιο υποτίθεται ότι παίζει φυσικό ρόλο στον καθαρισμό του στόματος και στη στήριξη της ισορροπίας. Το ίδιο ισχύει και για τα στοματικά διαλύματα που έχουν αρνητική επίδραση στις βλεννογόνες του στόματος, και ειδικά στα παιδιά.

Αυτό που πρέπει να κάνετε όμως είναι να διδάξετε στα παιδιά τη χρήση νήματος που πραγματικά βοηθά να κρατήσει το στόμα καθαρό και όχι μόνο να αναζωογονεί την αναπνοή.

                    

 Μην ασχολείσαι με αηδίες… κάνε κάτι χρήσιμο

Τα παιδιά πρέπει να είναι απασχολημένα με εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες, ώστε να αναπτυχθούν σωστά και να καλλιεργήσουν τον νου και το πνεύμα τους.  Ωστόσο, αν το πρόγραμμά τους είναι πολύ σφιχτό και έχουν πολλές επιπλέον δραστηριότητες εκτός από το σχολείο, ενδέχεται να αποκτήσουν χρόνιο στρες. Και το άγχος προκαλεί ορμονικές αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, προβλήματα πέψης και άλλα θέματα υγείας.

Να θυμάστε πως δεν είναι κακό τα παιδιά να μην κάνουν τίποτα χρήσιμο μερικές φορές. Η πλήξη είναι μία απαραίτητη κατάσταση για τη σωστή ψυχική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, ενώ επιτρέπει στον εγκέφαλο να κάνει restart!

v