Μακαρόνια με λαχταριστούς κεφτέδες και φρέσκια ντομάτα

Μακαρόνια με λαχταριστούς κεφτέδες και φρέσκια ντομάτα

Όπως και να το κάνουμε, οι κεφτέδες είναι μία από τις πιο αγαπημένες εκδοχές του κιμά για μεγάλους και μικρούς. Γιατί λοιπόν, να μην τους συνδυάσουμε με τα αγαπημένα μας ζυμαρικά – τα δικά μου είναι τα λινγκουίνι – και μια μυρωδάτη σάλτσα από φρέσκιες ντομάτες. Μια απολύτως μεσογειακή – προς ιταλική – συνταγή, κατάλληλη για ένα απλό καθημερινό γεύμα όσο και για ένα απολαυστικό κυριακάτικο τραπέζι.

Τι χρειάζεστε

Για τους κεφτέδες:

500 γραμμάρια κιμά ανάμικτο

75 γραμμάρια τρίμματα από φρέσκο ψωμί

50 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη

1 αυγό χτυπημένο

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη

1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό φρέσκο

½ κουταλιά της σούπας βασιλικό ξερό

½ κουταλιά της σούπας θυμάρι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Κρύο νερό

Για τη σάλτσα:

400 γραμμάρια φρεσκοτριμμένη ντομάτα

1 κουταλιά της σούπας ντομάτα συμπυκνωμένη

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη ξερή

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επιπλέον:

Ένα πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας σας

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Τι κάνετε

Ρίξτε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες σε ένα μπολ, ανακατέψτε καλά και ζυμώστε το μίγμα μέχρι να έχει την υφή που προτιμάτε. Όσο περισσότερο το ζυμώνετε τόσο πιο απαλή – και λιγότερο «χωριάτικη» – θα είναι η υφή των κεφτέδων σας. Αν, κατά το ζύμωμα, δείτε ότι το μίγμα χρειάζεται επιπλέον υγρασία, προσθέστε λίγο κρύο νερό.

Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, φτιάξτε τους κεφτέδες και ζεστάνετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο τηγάνι. Ρίξτε μέσα τους κεφτέδες και σωτάρετε για λίγη ώρα ώσπου να ψηθούν γύρω γύρω. Μετά βγάλτε τους απ’ το τηγάνι και αφήστε τους στην άκρη.

Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι – αν χρειάζεται – και σωτάρετε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά ή ώσπου να γίνουν διάφανα. Μετά, προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και αφήστε να πάρουν μια βράση.

Κατόπιν, χαμηλώστε τη φωτιά, προσθέστε τους κεφτέδες και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει με το καπάκι κλειστό για 15 λεπτά.

Στο μεταξύ, βάλτε τα ζυμαρικά σας να βράζουν. Αν η σάλτσα σας δεν έχει δέσει όσο θέλετε, προσθέστε λίγο νερό από τα ζυμαρικά για να δουλέψει το άμυλο.

Σερβίρετε αμέσως και συνοδεύσετε με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

Καλή απόλαυση!

v