10 πολύτιμες συμβουλές από έναν παιδίατρο για υγιή παιδιά

10 πολύτιμες συμβουλές από έναν παιδίατρο για υγιή παιδιά

Όταν πρόκειται για την υγεία των παιδιών μας, όλοι θέλουμε το καλύτερο δυνατό. Προσέχουμε τι θα φάνε, πού θα παίξουν ή πως θα προφυλαχθούν από τους ιούς και τα μικρόβια. Τα πρώτα χρόνια της ζωής τους η επαφή μας με τον παιδίατρο είναι τακτική και τον συμβουλευόμαστε σχεδόν για τα πάντα!

Γνωρίζοντας, λοιπόν, τη σημαντικότητα της συγκεκριμένης ειδικότητας για τους νέους γονείς, σας παραθέτουμε 10 πολύτιμες συμβουλές από έναν παιδίατρο. Κάποιες μπορεί να σας ξαφνιάσουν, ενώ κάποιες άλλες ίσως τις ξαναθυμηθείτε.

Μην κάνετε διαγνώσεις από το διαδίκτυο!

Η πρώτη και πιο βασική συμβουλή του παιδιάτρου είναι να μην κάνουμε διαγνώσεις μόνοι μας μέσω google! Πολλές φορές, στην αγωνία μας να μάθουμε γιατί το παιδί μας βήχει, μπαίνουμε στο διαδίκτυο για να ανακαλύψουμε πως η αιτία μπορεί να είναι από μία απλή ίωση μέχρι μια ανίατη και σπάνια ασθένεια. Εκτός από το δικό μας άγχος που είναι τεράστιο μέχρι να μάθουμε την αλήθεια, ίσως προβούμε σε λανθασμένες θεραπείες που αντί να βοηθήσουν, τελικά θα βλάψουν τον μικρό μας ασθενή.

Μην μαθαίνετε στα παιδιά να μοιράζονται το φαγητό τους

Το πρόβλημα δεν είναι αλτρουιστικό. Φυσικά και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να νοιάζονται για τους άλλους και να μοιράζονται όσα έχουν, αλλά όχι το φαγητό τους. Τα μικρόβια που μεταφέρονται από τα πιάτα ή τα πιρούνια του ενός παιδιού στο άλλο, και ειδικά σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων, είναι επικίνδυνα. Μάθετε, λοιπόν, στα παιδιά σας να έχουν τα δικά τους κουζινικά σκεύη και να τρώνε μόνο το φαγητό που έχουν στο πιάτο τους.

Οι πιπίλες δεν είναι και τόσο κακές…

Όλοι οι γονείς έχουμε περάσει δύσκολα όταν ήρθε η ώρα να κόψουμε την πιπίλα από τα μικρά μας. Επίσης, σχεδόν όλοι έχουμε ευχηθεί να μην την είχαν ξεκινήσει ποτέ! Πολλοί νέοι γονείς, μάλιστα, ψάχνουν τρόπους για να την αποφύγουν θεωρώντας την επικίνδυνη. Η συμβουλή μου, όμως, είναι πως δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε τόσο πολύ! Οι πιπίλες μπορούν να ανακουφίσουν το μωρό και να προσφέρουν στιγμές ηρεμίας στους γονείς, ενώ οι παιδίατροι δεν τη θεωρούν βλαβερή.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι το Α και το Ω

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους πριν το φαγητό ή τον ύπνο. Με αυτόν τον τρόπο τους γίνεται συνήθεια και προστατεύονται από μικρόβια και ιούς που τα ταλαιπωρούν. Μάλιστα, ένα καλό πλύσιμο με σαπούνι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τα ειδικά τζελ ή τα μωρομάντηλα.  

Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τα πόμολα στις πόρτες

Πολλές φορές ξεχνάμε ή το θεωρούμε ανόητο να καθαρίζουμε τα πόμολα στις πόρτες του σπιτιού μας. Αν το καλοσκεφτείτε, όμως, είναι το σημείο με τα περισσότερα μικρόβια αφού ανοίγουμε την πόρτα πριν πλύνουμε τα χέρια μας – όταν ακόμα οι παλάμες είναι γεμάτες μικρόβια!

Τα εμβόλια είναι ασφαλή

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και δεν προκαλούν αυτισμό. Αντίθετα, σώζουν ζωές. Έχουν συμβάλει στην εξαφάνιση ασθενειών που παλαιότερα εξαπλώνονταν ταχύτητα και προκαλούσαν το θάνατο. Για να έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, πρέπει να γίνονται από όλα τα υγιή παιδιά ώστε να θωρακίζεται ο οργανισμός τους από επικίνδυνους ή θανατηφόρους ιούς.

Μην αμελείτε τους προληπτικούς ελέγχους

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη κι αυτή εξασφαλίζεται από τα ετήσια, προγραμματισμένα ραντεβού των παιδιών με τον παιδίατρό τους. Έτσι, εκτός από το ότι μπορούμε να προλάβουμε επικίνδυνες ασθένειες, μαθαίνουμε στα παιδιά πως το ετήσιο τσεκάπ είναι μέρος της ρουτίνας τους και θα το διατηρήσουν και ως ενήλικες.

Θεραπεύστε τα πρώτα συμπτώματα στο σπίτι

Μην περιμένετε να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο μέχρι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας και να σας κατευθύνει. Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο σπίτι. Ο υψηλός πυρετός, ο έντονος βήχας ή ο στομαχόπονος μπορούν να σταματήσουν με την δική μας βοήθεια. Αρκεί να επισκεφθείτε έπειτα τον γιατρό για να βρει το αίτιο και να το εξαλείψει.    

Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς…

Η τελειότητα, εκτός από υπερεκτιμημένη, είναι και ανύπαρκτη. Το παιδί μας δε θα ζει για πάντα στη γυάλα που του φτιάχνουμε. Πρέπει, λοιπόν, να ο φέρνουμε από νωρίς αντιμέτωπο με τον πραγματικό κόσμο και τους κινδύνους του. Δεν πειράζει αν παίξει με τα χώματα ή την άμμο – αρκεί να πλύνει καλά τα χέρια του πριν το φαγητό. Δεν πειράζει αν φάει ένα μπισκότο ή μια σοκολάτα – αρκεί να είναι κατάλληλο το καθημερινό του διατροφολόγιο. Οι υπερβολές μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα από το επιθυμητό.

Να διαβάζετε βιβλία στα παιδιά

Νους υγιής εν σώματι υγιεί, έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες και είχαν δίκιο. Να διαβάζετε βιβλία στα παιδιά όταν είναι μικρά, αλλά και όταν μεγαλώσουν! Εκτός από το ότι κάνει καλό στη μεταξύ σας σχέση, τα βοηθά να γίνονται πιο έξυπνα, με μεγαλύτερη αντίληψη και πιο προσαρμοστικά.

Πηγή: www.cafemom.com

v