5 επιτραπέζια παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό των παιδιών

5 επιτραπέζια παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό των παιδιών

Μπορεί στην εποχή μας όλη η δράση να έχει μεταφερθεί σε μια οθόνη – ή πολλές ταυτόχρονα - αλλά το παιχνίδι είναι μια υπόθεση που αφορά όλες τις αισθήσεις. Άλλωστε, τα πολύ μικρά παιδιά, κάπως έτσι μαθαίνουν τον κόσμο: παίζοντας με αντικείμενα που έχουν διαφορετικά σχήματα και είναι φτιαγμένα από διαφορετικά υλικά. Και τα μεγαλύτερα, όμως, δε χρειάζεται να βρίσκονται διαρκώς με μια συσκευή στο χέρι. Έχουν την επιλογή να παίξουν στο σπίτι με επιτραπέζια παιχνίδια που δεν περιλαμβάνουν οθόνες και κουμπάκια, αλλά πολύχρωμα ταμπλό, πιόνια, ζάρια και τα ανεξάντλητα υλικά της παιδικής φαντασίας τους.

Πολλοί από εμάς τους ενήλικες, έχουμε την εντύπωση ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια που αγαπήσαμε κάποτε δύσκολα θα τραβούσαν τη προσοχή των παιδιών μας. Κι όμως, παρά την απίστευτη εξέλιξη των ψηφιακών παιχνιδιών – που κι εμείς είχαμε τα δικά μας, κακά τα ψέματα – τα «αναλογικά» παιχνίδια έχουν εξελιχθεί κι αυτά και παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλή. Και όπως παλιότερα, δεν έχουν πάψει να αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για κάθε γονιό στην προσπάθειά του να μεγαλώσει παιδιά με κριτική ικανότητα, γρήγορη αντίληψη και μυαλό ξυράφι!

Με λίγα λόγια, τα επιτραπέζια παιχνίδια έχουν πολλά να διδάξουν στα παιδιά, όπως το να πορεύονται ακολουθώντας τους κανόνες, να έχουν υπομονή και να καταστρώνουν σχέδια για να πετύχουν το στόχο τους, να ξεπερνούν τα εμπόδια και να βρίσκουν έξυπνες λύσεις σε κάθε είδους προβλήματα, να προσαρμόζονται στις συνθήκες και να αντιλαμβάνονται τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να διευκολύνετε την πρόσβαση των παιδιών σας και σ’ αυτήν την επιλογή για ψυχαγωγία και μάθηση και αυτά τα 5 επιτραπέζια είναι μια πολύ καλή αρχή.

Παγοδρομίες

Οι Παγοδρομίες (ή Ice Cool) είναι ένα παιχνίδι δεξιοτεχνίας για παιδιά 6 ετών και άνω που παίζεται προωθώντας ή εκτοξεύοντας τα πιόνια με το δάχτυλο μέσα στο τρισδιάστατο ταμπλό. Πρόκειται για ένα δημοτικό σχολείο πιγκουίνων με 5 ξεχωριστά δωμάτια που συνδέονται με πόρτες. Εκεί, οι μικροί πιγκουίνοι τρέχουν, στρίβουν και πηδούν, προσπαθώντας να πιάσουν όσα περισσότερα ψάρια μπορούν. Σε κάθε γωνιά όμως, καραδοκεί ο επιμελητής, ο οποίος είναι άλλος παίκτης σε κάθε γύρο και για κάθε συμπαίκτη του που «συλλαμβάνει» επιβραβεύεται κι αυτός… με ψάρια!

Cluedo / Cluedo junior

Ένα παιχνίδι μυστηρίου για παιδιά 8 ετών ετών και άνω που έχει χαρίσει άπειρες συγκινήσεις σε μικρούς και μεγάλους εδώ και δεκαετίες. Όπως πάντα, οι παίκτες βρίσκονται καλεσμένοι σε μια έπαυλη. Όταν ο οικοδεσπότης δολοφονείται, καλούνται να γίνουν ντέτεκτιβ και να βρουν ποιος είναι ο δολοφόνος ανάμεσά τους πριν εκείνος ξαναχτυπήσει. Στην έκδοση για μικρότερα παιδιά (5 ετών και άνω), το Cluedo Junior, οι μικροί ντετέκτιβ δεν αναζητούν κάποιον δολοφόνο, αλλά τον κατεργάρη που έφαγε μόνος του όλη την τούρτα!

When I dream

Το «Όταν ονειρεύομαι» είναι ένα παιχνίδι για παιδιά από 8 ετών και άνω, όπου  ένας παίκτης παίζει τον ρόλο του «ονειροπαρμένου» και οι υπόλοιποι χωρίζονται σε δύο ομάδες, σε «καλά» και «κακά» πνεύματα. Εν συντομία, την ώρα που ο ονειροπαρμένος κοιμάται και ονειρεύεται, καλείται να μαντέψει το στοιχείο εκείνο του ονείρου που του περιγράφουν τα πνεύματα με μία λέξη το καθένα. Τα καλά προσπαθούν να τον καθοδηγήσουν και τα κακά να τον παραπλανήσουν. Όποια ομάδα τα καταφέρει, παίρνει τον πόντο και το επόμενο όνειρο αρχίζει.

Άποικοι του Catan / Catan Τζούνιορ

Το Catan είναι ένα δημοφιλές παιχνίδι στρατηγικής για παιδιά 10 ετών και άνω, όπου οι παίκτες είναι οι πρώτοι κάτοικοι ενός πολύ εύφορου νησιού πλούσιου σε πρώτες ύλες: πηλό, πέτρα, μαλλί, ξυλεία, σιτάρι κλπ. Μετά την εγκατάστασή τους, χτίζουν οικισμούς, κατασκευάζουν δρόμους, κάνουν εμπόριο και επεκτείνουν την επιρροή τους. Καθώς οι οικισμοί μεγαλώνουν και οι πρώτες ύλες μειώνονται, ο ανταγωνισμός φουντώνει, ώσπου στο νησί να κυριαρχήσει μόνο ένας. Το παιχνίδι κυκλοφορεί και σε έκδοση για παιδιά 6 ετών και άνω, με την επωνυμία Catan Τζούνιορ και απλούστερο gameplay.

Scrabble / Scrabble Junior

Το πολυαγαπημένο παιχνίδι λέξεων που μεγάλωσε γενιές και γενιές και κυκλοφορεί στην κλασική έκδοση για παιδιά 10 ετών και άνω, αλλά και στην έκδοση Junior για παιδιά 5 ετών και άνω. Οι παίκτες του Scrabble ξεκινούν με 7 γράμματα με τα οποία πρέπει να σχηματίσουν λέξεις στο ταμπλό συλλέγοντας πόντους, ανάλογα με τα γράμματα που περιέχει. Όταν το ταμπλό γεμίσει ή τα γράμματα τελειώσουν, νικητής είναι εκείνος με τη μεγαλύτερη βαθμολογία, άρα και τις πιο ευφάνταστες λέξεις.

Risk

Το Risk είναι το κλασικό και αγαπημένο παιχνίδι «διπλωματίας, συμπλοκής και κατάκτησης» για παιδιά 10 ετών και άνω, όπου ο βασικός στόχος δεν είναι τίποτε λιγότερο από την… «παγκόσμια κυριαρχία». Με λίγα λόγια, ο κάθε παίκτης καλείται να ηγηθεί των στρατευμάτων του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να καταστρώσει τη στρατηγική του και να την εφαρμόσει για να επεκτείνει την κυριαρχία του στο ταμπλό που απεικονίζει τη Γη. Καταλαμβάνει εδάφη, χτίζει μεγαλύτερους και δυνατότερους στρατούς, συνάπτει και διαλύει συμμαχίες και επιτίθεται την κατάλληλη στιγμή. Το παιχνίδι τελειώνει όταν και οι 42 περιοχές γίνουν δικές του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v