«Οι μαμάδες νιώθουν μoναξιά κι ας περιτριγυρίζονται από ανθρώπους»

«Οι μαμάδες νιώθουν μoναξιά κι ας περιτριγυρίζονται από ανθρώπους»

Η μητρότητα είναι μια υπέροχη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας, έρχεται όμως με πάρα πολλές ευθύνες και πολύ λίγο χρόνο για να ανταποκριθείς σε όλα. Κατά συνέπεια, το πρώτο πράγμα που θυσιάζουμε ίσως και να είναι αυτό που χρειαζόμαστε πιο πολύ: τις σχέσεις μας με τις άλλες μαμάδες. Τους μοναδικούς ανθρώπους δηλαδή που μπορούν να καταλάβουν τι περνάμε και να μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε χωρίς να τρελαθούμε. Αυτή η μαμά παροτρύνει τις μαμάδες να μην απομονώνονται, αλλά να επενδύουν λίγο απ’ τον χρόνο τους στις φιλίες τους.

«Κάποιες φορές, η περίοδος που είναι πιο δύσκολο να διατηρήσεις τις φιλίες σου ζωντανές είναι εκείνη στην οποία τις έχεις περισσότερη ανάγκη από ποτέ.

Το να έχει μια μαμά φιλικές σχέσεις και να κάνει παρέα με άλλες μαμάδες είναι σημαντικό για πάρα πολλούς λόγους. Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχουν αποδείξει την αξία που έχουν οι φιλίες για την ψυχική και πνευματική υγεία κάθε μητέρας. Και, φυσικά, πόσο ανάγκη έχει τη συντροφικότητα και την αποδοχή σ’ αυτήν την εξαιρετικά απαιτητική περίοδο της ζωής της. 

Με τα χρόνια, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, δυστυχώς, οι μαμάδες είναι από τους πιο μοναχικούς ανθρώπους εκεί έξω. Κι ας είναι διαρκώς περικυκλωμένες από ανθρώπους!

Είμαι μητέρα εδώ και 14 χρόνια κι έχω τρία υπέροχα παιδιά. Η μητρότητα είναι μία από τις μεγαλύτερες ευλογίες στη ζωή μου, αλλά έχει κι αυτή τις δυσκολίες της. Όπως κι εγώ, πολλές μαμάδες νιώθουν να γίνονται χίλια κομμάτια, τόσο που τους είναι αδύνατον να διατηρήσουν επαφές με άλλους ανθρώπους, έξω απ’ τον στενό οικογενειακό τους κύκλο. Δεν έχουν πια δύο, αλλά δεκάδες καρπούζια κάτω από μια μασχάλη και όποτε πέσει κάποιο, τα βάζουν με τον εαυτό τους. Οι ενοχές δεν σταματούν ποτέ και ο χρόνος απλά δε φτάνει για να επενδύσουν λίγο παραπάνω και στις φιλίες τους.

Παρ’ όλ’ αυτά, συχνά θέλουμε απεγνωσμένα να μιλήσουμε σε κάποιον κα βγάλουμε προς τα έξω ό,τι κρατάμε βαθιά μέσα μας. Και ποιος είναι πιο κατάλληλος από κάποιον που ξέρει πιο καλά απ’ τον καθένα τι περνάμε;

Κάποιον που θα μας απαντήσει: “Ξέρω τι εννοείς” ή “Δεν ξέρεις πόσο σε νιώθω” ή “Μην ανησυχείς, συνέβη και σε μένα αυτό.

Είναι δύσκολο να μην έχουμε μια αληθινή διέξοδο από την καθημερινότητά μας, έναν τρόπο να βγούμε λίγο έξω απ’ όσα βιώνουμε και να δούμε τα πράγματα από απόσταση. Κι αυτό είναι κάτι που μόνο οι φίλοι μπορούν να σου δώσουν. Την ευκαιρία να βρεθείς με ανθρώπους που έχουν παρόμοιες εμπειρίες, που δεν θα σε κρίνουν για τις αστοχίες σου και θα μπορείτε να γελάσετε μαζί για όλα εκείνα που σε κάνουν να κλαις όταν είσαι μόνη σου

Χρειαζόμαστε τις άλλες μαμάδες για να πιαστούμε χέρι-χέρι και να περάσουμε μαζί από αυτό το δύσκολο στάδιο της ζωής μας. Να βοηθάμε η μία την άλλη ώστε να το χαρούμε όσο περισσότερο γίνεται. Να ανοίγουμε η μία στην άλλη την καρδιά μας χωρίς να σκεφτόμαστε τις αντιδράσεις.

Είναι απολύτως απαραίτητο όλο αυτό για να χαρούμε τη μητρότητα. Είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε έναν τουλάχιστον συνοδοιπόρο!

Αν δεν έχετε κάποιον, όμως, μην στενοχωριέστε και μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. Οι περισσότερες νέες μαμάδες αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τη μοναξιά. Και καθώς περνά ο καιρός, γίνονται χίλια κομμάτια ανάμεσα στη δουλειά, στο σπίτι τους, στο σχολείο και τις δραστηριότητες των παιδιών.

Έτσι έγινα κι εγώ, ώσπου κατάλαβα ότι δεν πρέπει να το περνάω μόνη μου!

Κατάλαβα ότι έχω ανάγκη από φίλες σ’ αυτό το στάδιο της ζωής μου, ότι έχω ανάγκη τις άλλες μαμάδες. Γι’ αυτό αφιερώνω πλέον χρόνο και σ’ εκείνες, είτε είμαστε με τις οικογένειες μας είτε μόνες μας. Και δίνω στις φιλίες μου την ίδια βαρύτητα με τα όλα υπόλοιπα που έχω να κάνω.

Μαμάδες, ακούστε με καλά! Αυτό πρέπει να κάνετε κι εσείς.

Επικοινωνήστε με μια φίλη σας τώρα και ανοίξτε της την καρδιά σας για όσα σας απασχολούν – καλά και κακά. Και θα δείτε ότι θα επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας ανανεωμένες και πιο χαρούμενες από ποτέ. Και πολύ πιο δυνατές απ’ ότι τις μέρες που τα αντιμετωπίζατε όλα μόνες σας.»

Πηγή: scarymommy.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v