Τι πρέπει να γνωρίζει ο σύντροφός σας λίγο πριν γεννηθεί το πρώτο σας παιδί

Τι πρέπει να γνωρίζει ο σύντροφός σας λίγο πριν γεννηθεί το πρώτο σας παιδί

Η μητρότητα είναι κάτι μοναδικό, αλλά και η πατρότητα δεν πάει πίσω. Ποιος μπαμπάς δεν νιώθει συναισθήματα μοναδικά όταν κρατά το μωρό του στα χέρια του για πρώτη φορά; Το θέμα είναι ότι η μαμά έχει πολύ περισσότερα πράγματα να κάνει και το περνά όλο αυτό λίγο πιο... δύσκολα. Με λίγα λόγια, χρειάζεται αρκετή βοήθεια και έναν μπαμπά που έχει προετοιμαστεί για όλα, σχεδόν όσο και εκείνη. Για να είναι, λοιπόν, ετοιμοπόλεμος ο σύντροφός σας, αυτά είναι τα ελάχιστα που πρέπει να γνωρίζει.

Τι θα συμβεί την ημέρα της γέννας

Καθώς η μεγάλη μέρα πλησιάζει, το άγχος μεγαλώνει για τους δύο νέους γονείς. Η μαμά βιώνει την εμπειρία πιο άμεσα, ενώ ο μπαμπάς, συχνά δεν ξέρει τι να περιμένει ή τι μπορεί να κάνει για να διευκολύνει τη σύντροφό του. Μια καλή προετοιμασία μπορεί να ελαφρύνει το βάρος και να κάνει τη διαδικασία πιο ευχάριστη και για τους δυο.

Για να γίνει αυτό, ο σύντροφός σας πρέπει να είναι κοντά σας σε κάθε βήμα, ειδικά προς το τέλος της αναμονής. Πρέπει να είναι μαζί σας όταν ο γιατρός σας σάς ενημερώνει και να κάνει ό,τι ερωτήσεις έχει χωρίς δισταγμό ώσπου να είναι σίγουρος ότι θα αναγνωρίσει τα σημάδια του τοκετού και θα αντιδράσει ψύχραιμα, γρήγορα και με ακρίβεια. Φυσικά, καλό είναι να ξέρει τι περιλαμβάνει η τσάντα με τα απαραίτητα για το μαιευτήριο ώστε να την ετοιμάσει ή να την τσεκάρει σε περίπτωση που δεν μπορείτε εσείς.

Πρέπει, επίσης, να ενημερωθεί εγκαίρως για όλα τα στάδια του τοκετού και να επεξεργαστεί από νωρίς την ιδέα να είναι δίπλα σας σε όλη τη διαδικασία, αφού η παρουσία του μπορεί να σας δώσει το απαραίτητο κουράγιο όσο ο χρόνος περνά. Και είναι καλό να είναι μαζί σας και σε κάποια σεμινάρια που ίσως παρακολουθήσετε, π.χ. για πιο ανώδυνο τοκετό ή για σωστό θηλασμό. Ακόμη και αν δεν απαιτείται η ενεργός συμμετοχή του, δύο μυαλά είναι πάντα πιο καλά από ένα.

Τέλος, μην τον αφήσετε να αμελήσει την ανακαίνιση του παιδικού δωμάτιου πριν τη γέννα, γιατί μετά δεν θα έχει ούτε το χρόνο ούτε τις δυνάμεις να το κάνει.

Τι να κάνει με το νεογέννητό σας

Όταν το μωρό έρθει με το καλό, η χαρά σας θα είναι τεράστια, θα το αγκαλιάσετε απαλά και μετά θα το δώσετε και στον μπαμπά να το κρατήσει, ώστε να νιώσει κι εκείνος το… θαύμα! Κάπου εκεί, ίσως να αντιληφθείτε ότι δεν το «πολυέχει» μ’ αυτά ή ότι απλά φοβάται και να του το πάρετε πίσω. Δεν συμβαίνει πάντα αυτό, αλλά όποιος φυλάει τα ρούχα του... 

Πριν αναλάβει κι επίσημα το ρόλο του πατέρα, ο σύντροφός σας πρέπει να έχει μια εικόνα του πώς κρατάμε ένα μωρό – π.χ. στηρίζουμε πάντα το κεφάλι και τον αυχένα του – από φίλους που είναι γονείς ή τον γιατρό. Να ξέρει πράγματα όπως ότι πρέπει να απολυμαίνει τα χέρια του πριν το κρατήσει και να είναι έτοιμος να ζητά απ’ όλους να κάνουν το ίδιο, αφού στο δωμάτιο θα είναι εκείνος που θα κάνει τον… τροχονόμο. Επίσης, πρέπει να μάθει πως να τυλίγει το μωρό στην κουβερτούλα του ώστε να νιώθει άνετα και να κοιμάται καλά.

Όταν αρχίσετε να θηλάζετε το μωρό, πρέπει να ξέρει πως θα σας βοηθήσει να νιώθετε όσο πιο άνετα γίνεται. Το καλό είναι ότι αν έχει παρακολουθήσει τα σεμινάρια μαζί σας, θα ξέρει τι να κάνει και σε περίπτωση που δυσκολεύεστε. Αν ταΐζετε το μωρό με μπιμπερό, πρέπει να μάθει τη διαδικασία της προετοιμασίας για να είναι έτοιμος και για το σπίτι.

Εννοείται ότι ο μπαμπάς πρέπει να ξέρει ν’ αλλάζει και πάνες σαν να το έκανε όλη του τη ζωή, αφού είναι κάτι που αναμένεται να συμβαίνει πολύ συχνά. Η τσάντα με τις αλλαξιές – και όλα τα απαραίτητα, μωρομάντηλα κλπ. – να είναι προέκταση του χεριού του, να ξέρει τι να κάνει με όλων των ειδών τις πάνες, πώς να διαχειρίζεται το μωρό στην αλλαξιέρα και ποιους βασικούς κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρεί πάντα.

Πώς να σας στηρίζει και να σας ξεκουράζει 

Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, είναι φυσιολογικό τίποτα να μην είναι όπως πριν. Ο ύπνος σας θα είναι λιγότερος και η κούραση περισσότερη. Το πρόγραμμά σας, πάλι, θα εναρμονιστεί με το μωρό σας. Αν, όμως, σε εσάς πέφτει το μεγαλύτερο βάρος για την άμεση φροντίδα του, ο σύντροφός σας πρέπει να γίνει το καλύτερο δυνατό στήριγμα και για τους δυο σας.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να ξεκουράζεται σε κάθε ευκαιρία ώστε είναι σε θέση να ασχολείται με το μωρό όταν πρέπει να ξεκουραστείτε κι εσείς. Σ’ αυτήν την περίπτωση, είναι καλό να ξέρει τα πάντα για το πως να κοιμίζει το μωρό, τι ζητάει όταν είναι ανήσυχο και πώς να το ηρεμεί όταν κλαίει. Όχι μόνο για να μην σας ξυπνήσει, αλλά και για να νιώσετε σίγουρη ότι μπορεί να σας αντικαταστήσει επάξια.

Τέλος, δεν πρέπει να χάνει ποτέ την ψυχραιμία του, ειδικά όταν την χάνετε εσείς. Κύριο μέλημά του πρέπει να είναι να βρίσκει τρόπους να σας χαλαρώνει ή να εκτονώνει την ένταση – το χιούμορ είναι ένας απ’ αυτούς – και να σας υπενθυμίζει ότι είναι δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε.

Άλλωστε, η φροντίδα και η ανατροφή του νέου μέλους της οικογένειας είναι κάτι που πρέπει να μοιραστείτε, όπως θα μοιραστείτε με τον καιρό όλα τα υπέροχα που έχει να σας προσφέρει.

Με το καλό, λοιπόν, και μ’ έναν πόνο!

v