Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο αντιβιοτικό και 3 ακόμη λόγοι για να θηλάσεις

Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο αντιβιοτικό και 3 ακόμη λόγοι για να θηλάσεις

Για κάθε μητέρα ο θηλασμός είναι προσωπική υπόθεση. Είτε επιλέξει να θηλάσει, είτε όχι αφορά μόνο την ίδια και κανέναν άλλον-ούτε την γειτόνισσα που θήλαζε τον γιο της μέχρι να γίνει 19 μηνών, ούτε την μητέρα της, ούτε την κολλητή της. Ωστόσο, ολοένα και περισσότερες έρευνες τονίζουν ξανά και ξανά τα οφέλη του θηλασμού, τόσο για το μωρό όσο και για την ίδια την μητέρα. Αυτοί οι 4 λόγοι είναι πολύ σημαντικοί και αξίζει να τους λάβετε υπόψη πριν πάρετε κάποια απόφαση.

Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο αντιβιοτικό

Το μητρικό γάλα αποτελεί ιδανική τροφή για το νεογνό γιατί περιέχει πολλές βιταμίνες, πρωτεΐνη και λιπαρά-όσα χρειάζεται δηλαδή για να μεγαλώσει. Επιπλέον θεωρείται ιδανικό αντιβιοτικό γιατί περιέχει ορισμένα σύνθετα σάκχαρα που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες. Σύμφωνα με την μαία Κωνσταντίνα Νούσια : «οι ολιγοσακχαρίτες αποτελούν την τροφή των απαραίτητων ή αλλιώς των καλών μικροβίων. Με τον τρόπο αυτό οι αποικίες των καλών μικροβίων αναπτύσσονται, ενώ οι αποικίες των παθογόνων μικροβίων περιορίζονται».

Διάφορες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα μωρά που έχουν τραφεί αποκλειστικά με μητρικό γάλα τους πρώτους 6 μήνες ζωής τους παθαίνουν λιγότερες λοιμώξεις στα αυτιά ή στο αναπνευστικό τους σύστημα, ενώ δεν κάνουν τόσο συχνά διάρροια.

Εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων

Όπως αναφέραμε και παραπάνω το μητρικό γάλα περιέχει σημαντικές πρωτείνες για την σωστή ανάπτυξη των μυών και των οστών του βρέφους. Ανάμεσα σε αυτές, μία πολύ σημαντική είναι η άλφα-λακταλβουμίνη, η δράση της οποίας λειτουργεί κατά της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Προστατεύει από την παχυσαρκία

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του θηλασμού είναι ότι συμβάλλει στην υγιή αύξηση βάρους και βοηθάει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας στα μωρά που θηλάζουν είναι 15%-30% πιο χαμηλά, από τα βρέφη που τρέφονται με φόρμουλα.  

Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στην ανάπτυξη διαφορετικών βακτηρίων του εντέρου. Τα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα έχουν υψηλότερες ποσότητες ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, τα οποία επηρεάζουν την αποθήκευση του  λίπους. Επιπλέον το μητρικό γάλα περιέχει τη λεπτίνη μια βασική ορμόνη για τη ρύθμιση της όρεξης. Tα μωρά κατά το θηλασμό έχουν γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και σταματούν μόνα τους. Σε αντίθεση με εκείνα που σιτίζονται με ξένο γάλα- τα οποία αναγκαστικά αδειάζουν όλη την ποσότητα του μπουκαλιού με αποτέλεσμα να παίρνουν περισσότερες θερμίδες.

Συμβάλλει στην ισορροπία του πεπτικού συστήματος του μωρού

Το μητρικό γάλα περιέχει ανοσοποιητικές ουσίες, που καλύπτουν τα τοιχώματα του εντέρου και εμποδίζουν τα διάφορα βακτήρια να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Λόγω αυτού τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν γαστρεντερικές λοιμώξεις, αλλά και να εμφανίσουν τροφικές αλλεργίες.

Πληροφορίες από το maia.gr και healthline.com

v