6 σημάδια ότι είστε στα πρόθυρα της εξάντλησης

6 σημάδια ότι είστε στα πρόθυρα της εξάντλησης

Κακά τα ψέμματα, το να μεγαλώνεις παιδιά είναι μια πολύ απαιτητική δουλειά και, σε συνδυασμό με όλες τις άλλες υποχρεώσεις, μπορεί να οδηγήσει έναν γονιό στα όρια των αντοχών του. Το σύνδρομο burnout ταλαιπωρεί συνήθως τους σκληρά εργαζόμενους, οδηγώντας τους στην εξάντληση, τη μειωμένη απόδοση και τη συναισθηματική αποστασιοποίηση. Υπό συνθήκες, όμως, μπορεί να «χτυπήσει» και στην περίπτωση μιας μητέρας που έχει καθημερινά να ισορροπήσει πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Αν έχετε παρατηρήσει κάτι από τα παρακάτω, ίσως ήρθε η ώρα να βάλετε νέες προτεραιότητες και να γίνετε πιο επιμελής με την ξεκούρασή σας.

Είστε συνεχώς εξουθενωμένη

Ακούγεται σαν κάτι που θα παθαίνατε έτσι κι αλλιώς τόσο που τρέχετε, αλλά η αλήθεια είναι ότι όσο και αν οι ασχολίες σας δεν έχουν σταματημό, το να μη νιώθετε ξεκούραστη ούτε στο ξεκίνημα, έστω, της ημέρας δεν είναι φυσιολογικό και, αν συμβαίνει, πρέπει να σας θορυβήσει. Εάν η αίσθηση αυτή συνοδεύεται από έντονους μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους ή στομαχόπονους, τότε το σώμα σας χτυπά γενικό συναγερμό. Αν αρρωσταίνετε κιόλας, πολύ ευκολότερα από πριν, πρέπει να ακούσετε το καμπανάκι χωρίς δεύτερη σκέψη.

Εκνευρίζεστε με το παραμικρό

Προφανώς, αν δεν έχετε ούτε λεπτό μέσα στην ημέρα για να μείνετε λίγο με τον εαυτό σας, να αδειάσετε το μυαλό σας και να ηρεμήσετε, είναι αναμενόμενο να σας φταίνε όλα. Κι όμως, η υπερβολική κούραση μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα σας σε βαθμό που να ξεσπάτε χωρίς λόγο σε ανθρώπους που δεν σας φταίνε – όχι εκείνη τη στιγμή, τουλάχιστον – και να λέτε λόγια για τα οποία θα μετανιώσετε μετά, ειδικά αν είναι προς τα παιδιά σας. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να φουντώνει σε δευτερόλεπτα και να μην μπορείτε να συγκρατηθείτε, ίσως είναι ένα πρώιμο σημάδι ψυχικής εξάντλησης.  

Χάνετε την αίσθηση του χρόνου

Με την κούραση, το φορτωμένο πρόγραμμα και το γενικότερο τρέξιμο, δεν είναι απίθανο να μπερδεύετε τις ώρες που και που ή να μην είστε και τόσο συνεπείς στα ραντεβού σας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα σημάδι πνευματικής εξάντλησης, εκτός και αν παρατηρήσετε ότι εντείνεται σταδιακά, ώσπου αρχίζετε και χάνετε την αίσθηση του χρόνου, ξεχνάτε τι μέρα είναι ή τι κάνατε πριν από λίγα μόλις λεπτά. Εάν, εκεί που κάνετε μια δουλειά, η σκέψη σας φεύγει απροειδοποίητα και αποδιοργανώνεστε, δεν είναι απλή αφηρημάδα, αλλά υπέρμετρη κόπωση και θέλει το προσέξετε.

Νιώθετε συναισθηματικά κενή

Μαζί με την σωματική και την ψυχική εξάντληση, έρχεται και η συναισθηματική αποσύνδεση από ό,τι συμβαίνει γύρω σας, αλλά και τους ανθρώπους του οικογενειακού σας περιβάλλοντος. Μοιάζει τρομακτικό, αλλά στο ξεκίνημα δεν είναι παρά μερικές στιγμές εδώ κι εκεί που, απογοητευμένη και απελπισμένη, αφήνεστε σε μια απολύτως ουδέτερη κατάσταση και δεν σας ενδιαφέρει ακόμη κι αν το σύμπαν καεί γύρω σας. Αν, τελευταία, έχετε νιώσει να βιώνετε ένα τέτοιου τύπου συναισθηματικό κενό, σημαίνει ότι τα ψυχικά αποθέματά σας στερεύουν και το μυαλό σας δεν μπορεί να το διαχειριστεί.

Έχετε αδικαιολόγητες ενοχές

Με τόσα που περνούν από τα χέρια σας είναι φυσιολογικό να νιώθετε πως η καθημερινότητα των δικών σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εσάς – τι θα φανε, τι θα φορέσουν, πως θα περάσουν την ώρα τους, πόσο θα κοιμηθούν, πότε θα κάνουν μπάνιο και αν θα είναι καλά. Επακόλουθο της εξαντλησής είναι να θολώνει η κρίση σας και εκτός απ’ το να ξεσπάτε στους άλλους, ξεσπάτε και στον εαυτό σας. Αν νιώθετε ριγμένη τη μία και την άλλη πλημμυρίζεστε από ενοχές γιατί «δεν κάνετε αρκετά» για την οικογένειά σας, ίσως πρέπει να αναζητήσετε τα αίτια στην υπερφορτωμένη καθημερινότητά σας. 

Δεν κοιμάστε καλά

Ο καλός ύπνος είναι η πιο σημαντική και αποδοτική πηγή ξεκούρασης και αναζωογόνησης για το σώμα και τον νου μας. Παράλληλα είναι και εξαιρετικά δύσκολο να τον εκμεταλλευτούμε υπέρ μας όταν βρισκόμαστε διαρκώς σε υπερένταση. Θεωρητικά, ένας κουρασμένος άνθρωπος κοιμάται εύκολα. Αν, όμως, είναι ταυτόχρονα επιφορτισμένος με πολλές ευθύνες, έχει αυξημένο στρες και το σώμα του λειτουργεί σε πολύ υψηλούς ρυθμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι πολύ δύσκολο να αποφορτιστεί και να μπει σε κατάσταση ηρεμίας. Η έλλειψη ύπνου ύπνου τροφοδοτεί τη συνολική κούραση και ο φαύλος κύκλος σας βυθίζει πιο βαθιά στη εξάντληση και την απόγνωση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v