Πώς να μεγαλώσετε καλούς και ευσυνείδητους οδηγούς

Πώς να μεγαλώσετε καλούς και ευσυνείδητους οδηγούς

Αν και δεν πρόκειται να οδηγήσει αυτοκίνητο παρά μόνο λίγο μετά την ενηλικίωση, ένα παιδί έρχεται σε επαφή την οδήγηση και όσα περιλαμβάνει από πολύ μικρό κιόλας. Από τη στιγμή που αρχίζει και αντιλαμβάνεται τον λόγο που πρέπει να δεθεί στο καρεκλάκι του όσο οδηγείτε και το πώς μετακινείστε από το σπίτι σας στο σπίτι της γιαγιάς μέσα σ’ αυτό το τεράστιο μεταλλικό δοχείο, το παιδί εξοικειώνεται λίγο λίγο με τις έννοιες της οδήγησης, της οδικής συμπεριφοράς και της οδικής ασφάλειας. Πολύ πριν πάει στη σχολή οδηγών, οι πρώτοι δάσκαλοι του παιδιού είστε εσείς και υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε πριν πιάσει το τιμόνι και ξεχυθεί στους δρόμους.

Να δίνετε το σωστό παράδειγμα

Μέσα στο αυτοκίνητο, καθηλωμένο στο καρεκλάκι του, ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να κάνει πολλά. Αλλά και όταν μεγαλώσει λίγο, είναι πλέον απαραίτητο να φοράει τη ζώνη του και, φυσικά, να μην ανεβαίνει στην εταζέρα, όπως ίσως κάναμε εμείς σε άλλες, μακρινές εποχές. Η προσοχή του, λοιπόν, στρέφεται είτε στον δρόμο είτε σε εσάς που οδηγείτε. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γίνετε από νωρίς – μπαμπάς και μαμά – θετικά πρότυπα για το παιδί και ζωντανά παραδείγματα σωστής οδηγικής συμπεριφοράς. Να τηρείτε πάντα τους κανόνες ασφαλείας, ειδικά αυτούς που επιβάλλετε και στο παιδί (π.χ. ζώνη), να μην εκνευρίζεστε με το παραμικρό, να επισημαίνετε τα λάθη των άλλων οδηγών, αλλά να παραδέχεστε και τα δικά σας.

Να εκπαιδεύετε τα παιδιά σας από μικρά

Η κυκλοφοριακή αγωγή είναι εδώ και δεκαετίες ένας σημαντικός τομέας στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών κάθε ηλικίας. Έτσι, έχουμε πλέον πάρα πολλές επιλογές ώστε ν’ αρχίσουμε από νωρίς την εκπαίδευση των μικρών μας οδηγών, όχι μόνο στο τιμόνι – που είναι το εύκολο, επειδή είναι συναρπαστικό – αλλά και στους κανόνες που διέπουν την οδήγηση και την κυκλοφορία στους δρόμους. Μπορείτε, λοιπόν, να βάλετε το παιδί στο κλίμα με εκπαιδευτικά βιβλία, παιχνίδια ή καρτούν και να πάρετε τη σκυτάλη παίζοντας μαζί του, οδηγώντας τα αυτοκινητάκια του ή φτιάχνοντας μικρά οδικά δίκτυα με τα τουβλάκια του. Καθώς μεγαλώνει, υπάρχουν τα ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια που μπορεί να οδηγήσει στο σπίτι, την αυλή ή την πλατεία και φυσικά το πρώτο αληθινό όχημα κάθε παιδιού, το ποδήλατο. Δεν πρέπει να ξεχνάτε, επίσης, να επισκέπτεστε κάποιο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και να κάνετε ποδήλατο μαζί, ακολουθώντας πιστά τα σήματα και τους κανόνες.

Να συζητάτε για τους κινδύνους χωρίς να τα τρομάζετε

Ο φόβος μπορεί να φυλάει τα έρμα, κανένα παιδί όμως δεν μπορεί να μάθει πραγματικά κάτω από καθεστώς τρόμου. Η οδήγηση δεν είναι παιχνίδι και οι δρόμοι κρύβουν πάρα πολλούς κινδύνους, αλλά το καλύτερο για έναν νέο οδηγό είναι να γνωρίζει πώς προκύπτουν και όχι να τρέμει μην προκύψουν σε κάθε του κίνηση. Γι’ αυτό, συζητήστε με το παιδί σε κάθε ευκαιρία για το τι μπορεί να συμβεί στον δρόμο, εξηγήστε του ότι η λύση δεν είναι να μην πιάσουμε τιμόνι, αλλά να προσέχουμε όταν οδηγούμε και να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας για να ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο και να έχουμε την καλύτερη δυνατή προστασία σε περίπτωση ατυχήματος. Και να είστε σίγουροι ότι με την ενημέρωση πετυχαίνετε πολλά περισσότερα απ’ ότι με τον φόβο.

Να κάνουν μαζί σας τα πρώτα τους μαθήματα

Κι επειδή από μια ηλικία και μετά τα παιδιά ανυπομονούν να πάρουν το δίπλωμά τους και να νιώσουν αυτόν τον αέρα της ανεξαρτησίας που – κακά τα ψέμματα – προσφέρει η οδήγηση, καλό είναι να μην αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη και να τους κάνουμε εμείς τα πρώτα τους μαθήματα. Είτε είναι το καλοκαίρι στην άπλα και την άνεση του χωριού είτε σε κάποιον μεγάλο άδειο χώρο στην πόλη, μη διστάζετε – και μην αναβάλλετε – να δώσετε στο παιδί την ευκαιρία να οδηγήσει στ’ αλήθεια το αυτοκίνητο. Έτσι θα μπορέσετε να του δείξετε τι κάνει λάθος και να το βοηθήσετε να εξασκηθεί από νωρίς στα βασικά για να είναι ήδη έτοιμο όταν αρχίσει μαθήματα. Όταν το κάνετε αυτό, όμως, φροντίστε να είστε καλοί δάσκαλοι, ψύχραιμοι και υπομονετικοί, όχι νευρικοί και φωνακλάδες.

Έτσι, όταν έρθει η στιγμή που το παιδί θα πάρει το αυτοκίνητο για να βολτάρει στην πόλη για πρώτη φορά, ίσως να είστε κι εσείς πιο έτοιμοι να του δείξετε εμπιστοσύνη και να διαχειριστείτε την ανησυχία σας.

Αλλιώς, τι του διδάσκατε τόσα χρόνια;

v