«Η μέρα που η μαμά μού μίλησε για το σεξ»: 5 γυναίκες θυμούνται

«Η μέρα που η μαμά μού μίλησε για το σεξ»: 5 γυναίκες θυμούνται

Έρχεται μια στιγμή στη ζωή κάθε παιδιού που αναρωτιέται τι είναι αυτό που το λένε… σεξ. Αναζητά, λοιπόν, μια απάντηση, την οποία είναι καλό να λαμβάνει πρώτα απ’ τους γονείς ώστε να είναι όσο πιο απλή και κατανοητή γίνεται. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει και οι γονείς να είναι έτοιμοι να του τη δώσουν. Σήμερα, αυτό είναι κάτι που περιμένουμε από τα παιδιά μας και έχουμε, συνήθως, τη διάθεση να το κάνουμε σωστά. Σε παλιότερες εποχές, όμως, η συζήτηση αυτή ήταν ιδιαιτέρως άβολη, αν γινόταν τελικά. Αυτές οι 5 γυναίκες – που είναι πια μητέρες – θυμούνται τους διαφορετικούς τρόπους που οι μαμάδες τους επέλεξαν να τους μιλήσουν για το σεξ.

«Είναι κάτι σαν επιδόρπιο...»  

«Η μητέρα μου αρνιόταν πεισματικά να μου μιλήσει για το σεξ, σε βαθμό που, όταν οι φίλοι μου μιλούσαν γι’ αυτό, δεν συμμετείχα για να μη φανεί ότι δεν ξέρω τίποτα. Είχαν μιλήσει όλοι με τους γονείς τους και ένιωθα πλέον παρείσακτη. Φυσικά, ήξερα τι συμβαίνει απ’ τα 8 μου – είχα μάθει απ’ το ίντερνετ – αλλά ήθελα κι εγώ να μου το πουν οι δικοί μου. Έλεγα, δεν μπορεί, όταν μου έρθει η περίοδος θα γίνει κι αυτό. Ήρθε και τίποτα. Μια μέρα βλέπαμε μια ταινία στην τηλεόραση κι όταν αναφέρθηκε το σεξ ρώτησα τη μαμά μου τι είναι, μπας και μου πει κάτι. Η απάντηση που πήρα; “Είναι κάτι σαν επιδόρπιο, αλλά έχει αλκοόλ και είναι μόνο για τους μεγάλους.” Τελικά, το πήρα απόφαση και δεν την ενόχλησα ξανά.»

«Μαμά, τι είναι ιερόδουλη;»   

«Το σεξ ήταν λίγο δύσκολο θέμα στο σπίτι μας. Τα βασικά, λοιπόν, τα έμαθα από ένα βιβλίο που είχε πάρει η μάνα μου στη μεγαλύτερη αδερφή μου, αλλά όλα ήταν πολύ τεχνικά και δεν μπορούσα να τα αντιστοιχήσω με όσα άκουγα στις ταινίες ή από τους άλλους, π.χ. δεν μιλούσε πουθενά για τα “προκαταρκτικά”. Μια μέρα, στα 12 μου, βλέπαμε μια ταινία μαζί με τη μαμά μου και στους υπότιτλους είδα τη λέξη... “ιερόδουλη”. Δεν το είχα ξανακούσει κι έτσι ρώτησα τι κάνει ακριβώς μια ιερόδουλη. Τότε, η μητέρα μου αγχώθηκε κι ένιωσε ότι είχε έρθει η ώρα για τη... μεγάλη κουβέντα. Ντράπηκα λίγο γιατί ήξερα περισσότερα από ‘κείνη, αλλά τώρα μου φαίνεται πολύ χαριτωμένο!» 

«Είσαι κανονική γυναίκα πια!»  

«Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως δεν θα ‘πρεπε να το λέω παραέξω, αλλά η μάνα μου αποφάσισε να μου μιλήσει για το σεξ όταν ήμουν 15 ή 16. Προφανώς, δεν υπήρχαν και πολλά να μου πει και το είχε καταλάβει κι εκείνη. Έτσι, βγάζοντας ένα περίεργο μίγμα ανακούφισης και ανησυχίας, μου είπε απλώς “Είσαι κανονική γυναίκα πια. Εγώ δεν περίμενα μέχρι να ενηλικιωθώ, οπότε δεν έχω τέτοιες απαιτήσεις από σένα. Θέλω μόνο να προσέχεις.” Μ’ άλλα λόγια, δεν μου μίλησε ποτέ για το σεξ.»

«Από που έρχονται τα παιδιά;»  

«Ακούγεται παράξενο, αλλά η μαμά μου εξήγησε τι είναι σεξ όταν ήμουν ακόμη 4 ετών. Η αφορμή ήταν ένα καρτούν, όπου ένα παιδί ρώτησε τους γονείς του “από που έρχονται τα παιδιά”. Ρώτησα, λοιπόν, κι εγώ και αντί ν’ ακούσω κάτι που θα αναβάλλει τη συζήτηση για αργότερα έμαθα από νωρίς πως “όταν οι μεγάλοι θέλουν να κάνουν παιδί ακουμπούν τα ευαίσθητα σημεία τους γιατί τα κορίτσια έχουν αυγά και τα αγόρια σπόρους και από τον συνδυασμό τους γεννιούνται τα παιδιά.” Μου είπαν φυσικά ότι το σεξ δεν είναι για παιδιά επειδή δεν είναι έτοιμα ούτε σωματικά ούτε συναισθηματικά. Όσο για την απολαυστική διασταση του όλου πράγματος, έμαθα μόνος μου πολύ αργότερα.»

«Γνωρίζεις τίποτα για το σεξ;»  

«Ήμουν 8, είχα μόλις επιστρέψει απ’ το σχολείο και ήθελα να βγω στη γειτονιά για παιχνίδι. Αλλά η μαμά μου με σταμάτησε λέγοντας “δεν θα πας πουθενά, θέλω να σου μιλήσω.” Σκέφτηκα αμέσως ότι κάτι κακό είχα κάνει. Με καθησύχασε, πήγαμε στο δωμάτιό μου και με ρώτησε – σχετικά χαμηλόφωνα, – αν γνωρίζω τίποτα για το σεξ. “Λίγα πράγματα”, της είπα, μην τυχόν και καταλάβει ότι στο σχολείο μιλούσαμε ήδη γι’ αυτό. Έφερε τότε ένα βιβλίο που εξηγούσε διάφορα “τεχνικά” θέματα. Το ξεφυλλίσαμε μαζί ενώ εκείνη μου έλεγε τι είναι η περίοδος και οι σερβιέτες ώσπου ξεμπερδέψαμε κι οι δυο με την αγγαρεία. Δεν έμαθα και πολλά έτσι, αυτό όμως με έκανε να είμαι πιο ειλικρινής και λιγότερο φοβική με τις κόρες μου.» 

v