3 φυσιολογικές αλλαγές του στήθους και 5 που πρέπει να μας ανησυχήσουν

3 φυσιολογικές αλλαγές του στήθους και 5 που πρέπει να μας ανησυχήσουν

Τα χρόνια φέρνουν γοητεία, εμπειρία και σοφία, αλλά και τα πρώτα σημάδια γήρανσης στο σώμα μας. Κι ενώ πολλά νέα συμπτώματα είναι απολύτως φυσιολογικά, κάποια άλλα μπορεί και να μαρτυρούν μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Ειδικά εμείς οι γυναίκες, με το εύθραυστο ορμονικό μας σύστημα και τον καρκίνο του μαστού να παραμονεύει, πρέπει να είμαστε πού προσεκτικές αλλά και ενημερωμένες για όσα μας λέει με τα χρόνια το… στήθος μας.

Δείτε, λοιπόν, ποιες αλλαγές είναι απολύτως φυσιολογικές και ποιες πρέπει να μας εφιστήσουν την προσοχή και να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.    

Φυσιολογικές Αλλαγές

Ραγάδες



Όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας εμφανίζει περισσότερες ραγάδες. Παρόλο που είναι ενοχλητικές, είναι απόλυτα φυσιολογικές αφού τα επίπεδα ορμονών που απαιτούνται για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος πέφτουν. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται οι ραγάδες.

Οι θηλές κοιτάζουν προς τα κάτω

Εάν, μεγαλώνοντας, το στήθος και οι θηλές μας αρχίσουν να κοιτούν προς τα κάτω, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε αφού είναι θέμα... βαρύτητας.

Επίσης, καλό είναι να έχουμε κατά νου πως το μεγάλο στήθος ή η υψηλή μάζα σώματος έχουν σαν αποτέλεσμα την πρόωρη πτώση του στήθους, ενώ στις καπνίστριες το στήθος χαλαρώνει νωρίτερα από το αναμενόμενο. 

Μεγαλώνει το κενό ανάμεσα στο στήθος

Μία από τις αλλαγές που φέρνει η ηλικία είναι πως μειώνονται τα οιστρογόνα που παράγει το σώμα μας. Τα οιστρογόνα, όμως, είναι υπεύθυνα για την διατήρηση της σταθερότητας του στήθους.

Ο πυκνός ιστός αντικαθίσταται από λιπώδη ιστό και ο χώρος μεταξύ των μαστών μπορεί να φαίνεται ότι έχει διευρυνθεί καθώς το στήθος πέφτει. 

Ανησυχητικές Αλλαγές 

Θρόμβοι στο στήθος

Αν και οι θρόμβοι του μαστού έχουν τη φήμη πως είναι καρκινικοί, τις περισσότερες φορές δεν είναι. Στην πραγματικότητα, συνήθως είναι αβλαβείς και πρόκειται κυρίως για μη καρκινική ανάπτυξη ιστού ή συσσώρευση υγρών.

Ωστόσο, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο πως δεν ανήκουμε στην μία περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, η μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστού, καθώς και μία ενδεχόμενη βιοψία, είναι απαραίτητα. 

Πόνος στο στήθος

Οι καρκινικοί ιστοί σπάνια προκαλούν πόνο στο στήθος. Ωστόσο, εξακολουθούμε να λέμε ότι πρέπει να είναι ένας λόγος ανησυχίας και ότι ασφαλώς θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια επειδή μια σπάνια αλλά επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού που ονομάζεται Φλεγμονώδης Καρκίνος του Μαστού προκαλεί πόνο.

Αιμορραγία στο στήθος

Αν δείτε υγρό να τρέχει από τις θηλές σας, ακόμα κι αν δεν είστε έγκυος ή θηλάζετε, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Το υγρό μπορεί να είναι άχρωμο, γαλακτώδες, κίτρινο, πράσινο, καφέ ή ακόμα και αίμα. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ρευστή ροή από τις θηλές σας συχνά ή όταν τις πιέζετε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. 

Το ένα στήθος είναι διαφορετικό από το άλλο

Τα τέλεια συμμετρικά στήθη είναι πολύ σπάνια, οπότε μην πανικοβληθείτε εάν εντοπίσετε διαφορές στο δικό σας.  Ωστόσο, εάν ένα από τα στήθη σας αλλάξει ξαφνικά μέγεθος ή μια περιοχή φαίνεται πρησμένη, τότε σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μια ξαφνική αλλαγή στο σχήμα ενός μαστού μπορεί να είναι σημάδι για καρκίνο του μαστού. 

Κόκκινα σημάδια

Τα κόκκινα σημάδια στο στήθος είναι συνήθως ένα εξάνθημα ή μια προσωρινή κατάσταση του δέρματος. Ωστόσο, μπορεί να είναι και τα πρώτα σημάδια του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού (IBC). Αυτή η μορφή καρκίνου είναι σπάνια αλλά επιθετική, οπότε σπεύσατε στον γιατρό σας. 

Και μην ξεχνάτε να κάνετε σε ετήσια βάση ΠΑΠ, μαστογραφία και υπέρηχο μαστού. 

Πηγή: brightside.me

 

 

v