Αυτά τα Χριστούγεννα πετάξτε τα ρολόγια κι αφήστε τα παιδιά να ξεκουραστούν

Αυτά τα Χριστούγεννα πετάξτε τα ρολόγια κι αφήστε τα παιδιά να ξεκουραστούν

Κάθε χρόνο αγωνιούμε πώς θα περάσουμε τις διακοπές των Χριστουγέννων με τα παιδιά, προσπαθώντας να βρούμε εορταστικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις, επιτραπέζια παιχνίδια ή οτιδήποτε άλλο θα μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Ωστόσο, ίσως όλη αυτή η αγωνία να μην είναι απαραίτητη. Ίσως θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε τα παιδιά να αποφασίσουν πώς θέλουν να περάσουν αυτήν την μαγική και λαμπερή περίοδο του χρόνου! Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως τον υπόλοιπο καιρό το καθημερινό τους πρόγραμμα είναι αρκετά αυστηρό και φορτωμένο και το μόνο που χρειάζονται είναι ξεκούραση.

Ας κοιμηθούν και ας παίξουν όσο θέλουν

Η μαύρη αλήθεια είναι πως τα παιδιά μας κουράζονται πολύ. Σχολείο, δραστηριότητες, κίνηση, τρέξιμο, και μια μαμά να φωνάζει απ’ το πρωί έως το βράδυ «γρήγορα, θ’ αργήσουμε!».  Τα Χριστούγεννα, εκτός από την ομορφότερη και πιο λαμπερή παιδική γιορτή, είναι και μια ευκαιρία για τα μικρά μας να ξεκουραστούν και να διασκεδάσουν.

Αφήστε τα να κοιμηθούν όσο θέλουν, να παίξουν όσο επιθυμούν και ξεχάστε το αυστηρό πρόγραμμα που εφαρμόζετε στην καθημερινότητά σας! Ήρθε η στιγμή να αποζημιωθούν για όλους τους προηγούμενους μήνες που οι υποχρεώσεις τους ήταν πολλές.

 

Δεν πειράζει αν δουν λίγη τηλεόραση παραπάνω

Η τηλεόραση, το laptop και γενικά οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι το μεγάλο μας βάσανο αφού τα παιδιά κάνουν σαν τρελά να τα πιάσουν στα χέρια τους, ενώ εμείς τα κρατάμε μακριά με νύχια και με δόντια.

Τώρα που είναι Χριστούγεννα, όμως, δεν πειράζει να δουν και καμιά ταινία παραπάνω! Για την ακρίβεια, εάν κάνετε τις χριστουγεννιάτικες ταινίες «οικογενειακή σας υπόθεση» και βλέπετε όλοι μαζί τους παιδικούς ήρωες να παρελαύνουν στην οθόνη σας, θα σας ωφελήσει και θα σας φέρει πιο κοντά.

Και τα γλυκά μέσα στο πρόγραμμα είναι

Τα γλυκά και η ζάχαρη δεν κάνουν καλό και οι γονείς της δικής μας γενιάς το γνωρίζουμε πλέον καλά. Στο ημερήσιο τους πρόγραμμα, λοιπόν, προσπαθούμε να τα περιορίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ενώ όταν τα εντάσσουμε στο καθημερινό διατροφολόγιο φροντίζουμε να αντικαθιστούμε την λευκή ακατέργαστη ζάχαρη με καστανή ή με μέλι.

Ωστόσο, αυτές οι μέρες είναι διαφορετικές! Συγγενείς και φίλοι φέρνουν σοκολάτες ενώ το σπίτι είναι γεμάτο με κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Δεν πειράζει λοιπόν αν τα παιδιά φάνε λίγα παραπάνω γλυκά! Έτσι κι αλλιώς, είναι μόνο για λίγες μέρες – ας μην είμαστε πολύ αυστηρές μαζί τους.  

Πετάξτε τα ρολόγια

Η καθημερινότητα είναι αρκετά στριμωγμένη χρονικά! Όλες οι μαμάδες είμαστε με ένα ρολόι στο χέρι προσπαθώντας να τα προλάβουμε όλα. Δυστυχώς, τα μικρά μας ακολουθούν αυτό το πρόγραμμα κατά γράμμα και συχνά νιώθουν εκνευρισμό ή κούραση.

Φέτος τα Χριστούγεννα, πετάξτε τα ρολόγια! Τους αξίζει να ζήσουν την ανεμελιά και την χαλαρότητα που αρμόζει σε όλα τα παιδιά, ακόμα κι αν είναι μόνο για δυο εβδομάδες. Δεν χρειάζεται να τα πιέζετε με διάφορες εορταστικές δραστηριότητες που δεν τους αρέσουν. Ακόμα κι αν περάσετε αρκετό χρόνο στο σπίτι κάνοντας ο καθένας ό,τι τον ευχαριστεί, θα είναι ωφέλιμο για όλους.

v