8 συνήθειες του μπάνιου που βλάπτουν την υγεία σας

8 συνήθειες του μπάνιου που βλάπτουν την υγεία σας

Είναι προφανές ότι το μπάνιο είναι το δωμάτιο του σπιτιού όπου μαζεύονται τα περισσότερα μικρόβια. Και παρά το ότι πηγαίνουμε εκεί για να καθαριστούμε από αυτά, οι συνήθεις πρακτικές μας επιδεινώνουν την κατάσταση αντί να συντελούν στην βελτίωσή της. Ο τρόπος π.χ. που πλένουμε το σώμα μας ή ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τις πετσέτες μας μετά τη χρήση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας, χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε.

Δείτε παρακάτω μερικά πολύ συνηθισμένα λάθη που κάνουμε ασυναίσθητα μετατρέποντάς το μπάνιο μας σε εστία μολύνσεων:

Ξυρίζουμε την περιοχή του μπικίνι

Η τριχοφυία στην περιοχή του μπικίνι είναι απολύτως φυσιολογική και προστατεύει τα ευαίσθητα σημεία από μικρόβια και μολύνσεις. Ξυρίζοντας την περιοχή του μπικίνι, λοιπόν, αφήνουμε το δέρμα έκθετο σε βακτήρια και το ταλαιπωρούμε χωρίς σοβαρό λόγο.

Αν πρέπει να το κάνετε όμως, προσπαθήστε να είστε όσο καθαρή γίνεται και να χρησιμοποιείτε τα σωστά ξυραφάκια και πολύ καλής ποιότητας προϊόντα περιποίησης – όχι απλό σαπούνι, που δεν είναι κατάλληλο για αυτήν την ευαίσθητη περιοχή του σώματος. Αν πάλι, προτιμάτε να κάνετε αποτρίχωση – π.χ. με κερί – είναι προτιμότερο να το κάνει ένας ειδικός, παρά να το κάνετε μόνη σας.

Τρίβουμε το σώμα με λούφα

Οι λούφες είναι μια χαρά μόνο όταν είναι εντελώς καινούργιες. Μετά από την πρώτη κιόλας χρήση, μαζεύουν αρκετή βρωμιά και μένοντας να στεγνώσουν στο υγρό μπάνιο, σύντομα γεμίζουν και μικρόβια. Κοντολογίς, κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τη λούφα από εκεί και πέρα, τα μικρόβια μεταναστεύουν στο σώμα σας.

Μια λύση είναι να την αλλάζετε πολύ συχνά. Μια άλλη, να την βάζετε να στεγνώσει εκτός μπάνιου – στον ήλιο π.χ. Μπορείτε όμως και να χρησιμοποιήσετε ειδικά πανάκια για πλύσιμο που στεγνώνουν και καθαρίζονται ευκολότερα ή, αντί να τρίβεστε στο μπάνιο με λούφες και σπόγγους, μπορείτε να κάνετε πίλινγκ λίγο πιο συχνά.

Πλένουμε το σώμα μόνο στα σημεία που βλέπουμε ή φτάνουμε

Το σώμα σας είναι θωρακισμένο απέναντι σε βακτήρια και δερματικές παθήσεις μόνο όταν είναι απολύτως καθαρό. Πολλές φορές, όμως, πλενόμαστε μόνο εκεί που βλέπουμε ή φτάνει το χέρι μας με συνέπεια να μην φροντίζουμε την πλάτη, τις πατούσες ή σημεία όπως το πίσω μέρος αυτιών όπως πρέπει. 

Για να μη γίνεται αυτό, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ειδικές βούρτσες που, εκτός του ότι καθαρίζουν καλά, μας υπενθυμίζουν κιόλας να πλενόμαστε παντού.

Αφήνουμε την οδοντόβουρτσα «ξάπλα» πάνω στον νεροχύτη

Το μπάνιο δεν είναι και το καθαρότερο μέρος του σπιτιού μας και τα βακτήρια κάνουν πάρτι στο υγρό περιβάλλον. Επειδή, λοιπόν, η οδοντόβουρτσα δεν είναι από τα αξεσουάρ που θα θέλαμε να γεμίσουν μικρόβια, καλό είναι να μην την παρατάμε πάνω στον νεροχύτη ή οπουδήποτε αλλού.

Η σωστή πρακτική είναι να την τοποθετούμε όρθια σε ένα ποτήρι και, φυσικά, να την αντικαθιστούμε συχνά – κάθε 3 μήνες το πολύ.

Στεγνώνουμε το πρόσωπο με πετσέτα

Ακόμη και αν έχετε διαφορετική πετσέτα για το πρόσωπό σας, δεν είναι ασφαλές να σκουπίζεστε με αυτήν, ειδικά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή αντιμετωπίζετε δερματικά προβλήματα. Κάθε φορά που στεγνώνετε το πρόσωπό σας, κρεμάτε την υγρή πετσέτα στο μπάνιο και τα μικρόβια που συσσωρεύονται επιστρέφουν στο δέρμα σας με το επόμενο σκούπισμα.

Για ασφαλέστερο στέγνωμα του προσώπου σας, μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιείτε πετσέτες μιας χρήσης.

Κρεμάμε τις υγρές πετσέτες στο μπάνιο

Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και το μπάνιο – που συνήθως δεν αερίζετε επαρκώς – είναι το χειρότερο μέρος να αφήνετε τις υγρές πετσέτες σας. Ειδικά, αφού ο περιορισμένος χώρος δεν επιτρέπει συνήθως να κρέμονται με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Για να μην γίνονται οι πετσέτες σας εστίες μικροβίων και μολύνσεων, μπορείτε να έχετε ένα ξηρό μέρος όπου θα τις κρεμάτε για στέγνωμα ή ακόμη και ν’ αλλάζετε την πετσέτα του μπάνιου με κάθε χρήση.

Τραβάμε καζανάκι με ανοιχτό καπάκι

Όταν τραβάμε το καζανάκι, σπανίως κλείνουμε το καπάκι, αγνοώντας την πιο σημαντική χρήση του: να προστατεύει την ατμόσφαιρα του μπάνιου από τα σταγονίδια που πετάγονται καθώς το νερό πέφτει με ορμή. Κάπως έτσι, τα μικρόβια φτάνουν ως τις πετσέτες, τον νεροχύτη, ακόμη και στην οδοντόβουρτσά μας.

Η λύση είναι προφανής: να κλείνετε το καπάκι. Κι επειδή είναι θέμα συνήθειας, βρείτε κάποιον τρόπο να το θυμάστε κάθε φορά μέχρι να συνηθίσετε ώστε να το κάνετε μηχανικά.

Μαζεύουμε τα μαλλιά στο πάνω μέρος του κεφαλιού όταν λουζόμαστε

Αν το μαλλί σας χτενίζεται δύσκολα και είναι διαρκώς μπερδεμένο, ακόμη και αν έχετε χρησιμοποιήσει conditioner, τότε ίσως να μην τα λούζετε σωστά. Αν μαζεύετε τα μαλλιά στο πάνω μέρος του κεφαλιού καθώς λούζεστε, τότε μπλέκονται ξανά και όταν στεγνώσουν είναι σαν να μην έχετε λουστεί καθόλου.

Για να γλιτώσετε το μπέρδεμα, λούζετε τα μαλλιά κατά τη φορά που έχουν από φυσικού τους και κάντε μασάζ τοπικά στο δέρμα, χωρίς να μαζεύετε το μαλλί σ’ αυτό το σημείο. 

Πηγή: brightside.me

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v