Οι «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι όπως δεν τις έχετε ξαναδεί

Οι «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι όπως δεν τις έχετε ξαναδεί

Η εποχή που ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας μας έχει φέρει αντιμέτωπους μπροστά από ένα μείζον και παγκόσμιο θέμα το οποίο ονομάζεται Κλιματική Αλλαγή. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις αγωνιώδεις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, φαίνεται πως έχουν επηρεάσει τις μετεωρολογικές συνθήκες και την σύνθεση της ατμόσφαιρας.

Η μόνη μας επιλογή, πλέον, είναι να μάθουμε να προστατεύουμε και να σεβόμαστε το περιβάλλον ώστε να το σώσουμε και να σωθούμε. Και, ακόμα πιο σημαντικό, είναι να διδάξουμε τη νέα γενιά να φέρονται στη γη που τους φιλοξενεί με σεβασμό. Η οικολογική συνείδηση, μέρος της καθολικής παιδείας που οφείλουμε να τους προσφέρουμε, θα επιτευχθεί μέσα από το δικό μας παράδειγμα αλλά και την επιλογή των σωστών ερεθισμάτων.

Οι «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι

Η θεατρική παράσταση «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι, ένα διαχρονικό αριστούργημα που υμνεί τις εναλλαγές της φύσης και την κυκλικότητα του χρόνου, δοσμένο, όμως, μέσα από μία πρωτότυπη παράσταση με «πράσινο» χαρακτήρα είναι ένας καλός τρόπος για να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας την οικολογική συνείδηση.

Μία παράσταση που φιλοξενείται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί μια δημιουργική συνέργεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τη Lidl Ελλάς και υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εναλλακτική Σκηνή.

Είναι η πρώτη φορά που μια επιχείρηση λιανικού εμπορίου, ένα σούπερ μάρκετ, συνεργάζεται με έναν εμβληματικό εθνικό φορέα, διαχρονικό φάρο της μουσικής τέχνης και παράγουν μαζί πολιτισμό, καλλιεργούν την οικολογική συνείδηση και προάγουν την καλλιτεχνική παιδεία.

Η συνεργασία της Lidl Ελλάς με την Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκίνησε το 2018, με τη Lidl Ελλάς ως χορηγό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μουσικής, θεάτρου και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ήταν το έναυσμα για να προχωρήσουν στο επόμενο, πραγματικά τολμηρό βήμα. Να συνδέσουν με πρωτότυπο τρόπο την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης με τον πολιτισμό, να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και να προσκαλέσουν σε δράση κυρίως την επόμενη γενιά.

Φωτο V. Isaeva

Οι περιβαλλοντολογικοί κίνδυνοι και η αξία της ανακύκλωσης

Η παράσταση πραγματεύεται με έξυπνο και ευφάνταστο τρόπο τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Lidl Ελλάς. Οι Τέσσερις εποχές ζωντανεύουν στη σκηνή με τρόπο μοναδικό σε μια παράσταση μουσικού θεάτρου η οποία θίγει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον και τους κινδύνους που διατρέχει.

Θέματα όπως η μείωση της χρήσης πλαστικών, η σπατάλη τροφίμων και η κυκλική οικονομία παρουσιάζονται στα παιδιά με τρόπο παιγνιώδη και ψυχαγωγικό, αναπτύσσοντας παράλληλα την οικολογική τους συνείδηση, αλλά και την καλλιτεχνική τους παιδεία.

Η ιδέα της ανακύκλωσης βρίσκεται στον πυρήνα της δραματουργίας της παράστασης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 96 ετών, ενώ είδη μιας χρήσης, από πλαστικές σακούλες και μπουκάλια μέχρι πλαστικά καλαμάκια και γάντια, μεταμορφώνονται σε εντυπωσιακά κοστούμια.

 

Περίληψη της παράστασης

Στο έργο θα γνωρίσουμε τις τέσσερις εποχές: τον χειμώνα, την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Οι εποχές απολαμβάνουν τη ζωή που τους δόθηκε στο έπακρο, σε τέτοιο βαθμό που σταδιακά αδιαφορούν για οτιδήποτε άλλο υπάρχει γύρω τους. Ένα παιχνίδι ανταγωνισμού χτίζεται επί σκηνής. Ποιος θα αποδειχτεί καλύτερος και πιο ισχυρός απέναντι στον άλλον; 

Η μουσική συνεχίζει να παίζει, ο ρυθμός ποτέ δεν σταματά κι όμως κάτι αλλάζει, κάτι καταστρέφεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Οι προειδοποιήσεις ξεκινούν, η μουσική προσπαθεί διαρκώς να τους συνεφέρει, όμως τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τη νίκη. Τυφώνες, ατέλειωτες βροχές κι ύστερα ξηρασίες, μυρωδιές που εξαφανίζονται, πάγοι που γίνονται νερό, ζώα που χάνονται. Οι τέσσερις εποχές, έρμαια πια στο χάος που έχουν δημιουργήσει, προσπαθούν μαζί να επιβιώσουν…

 

Συντελεστές

Οι συντελεστές της παράστασης

Σκηνικά: Patari Project

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου 

Συνθέτης: Νίκος Γαλενιανός 

Δραματουργός: Χουάν Αγιάλα

Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Σκηνικό: Ευαγγελία Θεριανού

Κίνηση: Άννι Πούι Λινγκ Λοκ 

Φωτισμός: Σοφία Αλεξιάδου.

Τις Τέσσερις εποχές ερμηνεύουν οι: Αλέξης Βιδαλάκης, Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Στέφη Πουλοπούλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αποστόλης Ψυχράμης.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Αγρανιώτης (βιολί), Αλέξης Καραϊσκάκης (τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν).

Από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για 32 πρωινές παραστάσεις για παιδιά και νέους.

v