«Κόρη μου, να αγαπάς το σώμα σου σημαίνει να αγαπάς τον εαυτό σου»

«Κόρη μου, να αγαπάς το σώμα σου σημαίνει να αγαπάς τον εαυτό σου»

Σπάνια ένα κορίτσι θα κοιταχτεί στον καθρέφτη και θα του αρέσει η εικόνα που βλέπει. Ακόμα και το πιο μικρό και ασήμαντο ψεγάδι, φαντάζει στα μάτια του τεράστιο και σημαντικό. Αυτό συμβαίνει αρχικά στην προεφηβεία και ακόμη πιο έντονα στην εφηβεία, όταν το σώμα αλλάζει και από παιδικό μεταμορφώνεται σιγά-σιγά σε γυναικείο.

Σε μια κοινωνία που τα πρότυπα ομορφιάς είναι αυστηρά και που λίγα κιλά παραπάνω θεωρούνται ελάττωμα, είναι καθήκον μας να μάθουμε στα κορίτσια μας να αγαπάνε το σώμα τους όπως είναι και, κατ’ επέκταση τον εαυτό τους. Διαφορετικά, θα μεγαλώσουμε γυναίκες ανασφαλείς χωρίς αυτοπεποίθηση.

Αποδεχτείτε πρώτα την δική σας εικόνα

Για ένα κορίτσι, η μαμά του είναι το πρώτο της πρότυπο. Εάν εσείς δεν είστε ικανοποιημένη από την εμφάνισή σας και σχολιάζετε συνεχώς τα ελαττώματά σας το πιθανότερο είναι αυτή η έλλειψη αυτοπεποίθησης να μεταφερθεί και στην κόρη σας. Αποφύγετε δηλώσεις του τύπου «πάχυνα, δεν μου κάνει τίποτα» ή «πώς έχω γίνει έτσι» και γενικά μην κακοχαρακτηρίζετε και υποτιμάτε τον εαυτό σας.

Δείξτε έμπρακτα στην κόρη σας ότι έχετε αποδεχτεί την εμφάνισή σας, ότι έχετε αγαπήσει τα ελαττώματά σας και ότι πορεύεστε με αυτά χωρίς να σας ενοχλούν! Η επιρροή που έχετε στο παιδί σας είναι τεράστια, γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε την και χαρίστε στην κόρη σας την εικόνα μιας γυναίκας που αγαπάει και σέβεται το σώμα της.

Εστιάστε στην προσωπικότητα και όχι στην εμφάνιση όταν συζητάτε

Είτε συζητάτε για την ίδια, είτε για κάποιο άλλο άτομο μην εστιάζετε μόνο στην εξωτερική εικόνα. Δείξτε ότι σας ενδιαφέρει ο άνθρωπος συνολικά, ο χαρακτήρας και οι πράξεις του δηλαδή. Αν διδάξετε στα κορίτσια σας ότι η εσωτερική ομορφιά είναι ανώτερη της εξωτερικής, τότε αυτή η γνώση θα γίνει κτήμα τους, και θα την εφαρμόζουν και στον ίδιο τους τον εαυτό.

Χρησιμοποιήστε λέξεις θετικές και συγκεκριμένες. Αντί να πείτε «τι καλό παιδί που είσαι!», προτιμήστε το «είσαι πολύ ευγενική και αυτό μου αρέσει».  Ένας άλλος τρόπος για να πετύχετε τον στόχο σας είναι να της υποδείξετε κάποιο παράδειγμα γυναίκας που, παρά τις ατέλειές της, παραμένει γοητευτική χάρη στον χαρακτήρα της.

Συζητήστε για τα πρότυπα της μόδας και των media

Αργά ή γρήγορα οι κόρες μας θα έρθουν σε επαφή (αν δεν το έχουν κάνει ήδη!) με τα πρότυπα της ομορφιάς που προβάλλει η βιομηχανία της μόδας και τα social media. Από την στιγμή που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε είναι ωφέλιμο να συζητάτε μαζί για τις εικόνες που βλέπετε. Εξηγήστε της ότι η ομορφιά είναι υποκειμενική και εστιάστε περισσότερο στην υγεία του σώματος.

Είναι μια καλή ευκαιρία επίσης, ώστε να της μιλήσετε και για τις διατροφικές διαταραχές και να της μάθετε να ξεχωρίζει το υγιές από το «άρρωστο»-όσο ωραίο και αν θεωρείται.

Διδάξτε της να φοράει αυτό που της πάει και όχι αυτό που είναι στη μόδα

Ό,τι ισχύει για τους ενήλικες, ισχύει και για τα παιδιά: ακόμη και αν ένα ρούχο είναι στη μόδα, αν δεν σου πάει-μην το φοράς! Εφόσον έχουμε (ακόμα!) λόγο στις ενδυματολογικές επιλογές των κοριτσιών μας, είναι σημαντικό να τους δείξουμε, και με το δικό μας παράδειγμα, να αγοράζουν ρούχα με τα οποία νιώθουν άνετα και όμορφα.

Εξηγήστε τους για τα είδη των σωματότυπων και κάντε μια έρευνα για να βρείτε τι ταιριάζει στην καθεμιά. Είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να περάσετε χρόνο μαζί και να ενισχύσετε ουσιαστικά την αυτοπεποίθησή της.

 

v