6 τύποι σχέσεων «μαμάς και κόρης» και πώς επηρεάζουν το παιδί

6 τύποι σχέσεων «μαμάς και κόρης» και πώς επηρεάζουν το παιδί

Η σχέση μας με την μητέρα μας είναι καθοριστική για την ενήλικη ζωή μας και επηρεάζει την εξέλιξή μας σε όλα τα επίπεδα. Η αυτοπεποίθηση ενός κοριτσιού, το πείσμα του, η υπευθυνότητά του, οι φιλίες του ή ο σύντροφος που θα επιλέξει εξαρτώνται κατά πολύ από το οικογενειακό του περιβάλλον, και ιδιαίτερα από τη σχέση που αναπτύσσει με την μητέρα του.

Σαν αδελφές…

Στην περίπτωση αυτή, η μητέρα και η κόρη είναι απόλυτα ίσες και συμπεριφέρονται περισσότερο σαν αδερφές.  Μοιράζονται τα πάντα, περνούν χρόνο μαζί και συχνά παίρνουν τις σημαντικές αποφάσεις του σπιτιού και της ζωής τους από κοινού. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει σε αυτές τις σχέσεις, όμως, είναι να αντιστραφούν οι ρόλοι και η κόρη να αναλάβει τον ρόλο της μητέρας.

Πώς επηρεάζει την κόρη: τα κορίτσια που μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι συχνά πιο υπεύθυνα και σταδιακά αποκτούν ηγετικές ικανότητες. Εκτιμούν και σέβονται τα όρια και τις ελευθερίες των άλλων αλλά ταυτόχρονα νιώθουν συναισθηματικά παραμελημένα και φοβούνται την απόρριψη.

Καλύτερες φίλες

Αυτή η σχέση βασίζεται κυρίως στην εμπιστοσύνη και την κατανόηση. Η μητέρα εμπλέκεται αρκετά στη ζωή της κόρης της αφού είναι πάντα η πρώτη που μαθαίνει τα νέα της, τους προβληματισμούς και τις σκέψεις της. Η μητέρα, από τη μεριά της, είναι πάντα δίπλα στο παιδί της να την βοηθάει και να την στηρίζει. Η μεταξύ τους σχέση είναι ξεχωριστή και δύσκολα αποχωρίζεται η μία από την άλλη.

Πώς επηρεάζει την κόρη: τα κορίτσια με αυτές τις μητέρες δεν φοβούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που συναντούν και, αν χρειαστεί, να πάρουν ρίσκα. Μεγαλώνουν γνωρίζοντας πως η μητέρα τους τις αγαπά και τις καταλαβαίνει και δεν φοβούνται την απόρριψη.  

Απλοί συγκάτοικοι

Αν η μαμά της οικογένειας δεν έχει ελάχιστη συμμετοχή σε όσα συμβαίνουν στην κόρη της ενώ είναι η τελευταία που μαθαίνει τα νέα της, μάλλον η σχέση τους ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Σε αυτή την περίπτωση, η μητέρα και η κόρη δεν μπλέκονται η μία στη ζωή της άλλης, δεν συζητούν τα νέα τους και δεν μοιράζονται τους προβληματισμούς τους εκτός κι αν αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο. Για την ακρίβεια, παρόλο που ζουν στο ίδιο σπίτι, γνωρίζονται ελάχιστα μεταξύ τους.

Πώς επηρεάζει την κόρη: τα παιδιά που δεν σχετίζονται ουσιαστικά με την μητέρα τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη ή άγχος, ενώ συνήθως έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και απογοητευτικές ερωτικές σχέσεις αργότερα. Ωστόσο, γίνονται υπεύθυνα και ανεξάρτητα αφού από νωρίς έπρεπε να λύνουν μόνα τους τα προβλήματά τους.

Υπηρέτρια – πριγκίπισσα

Η συγκεκριμένη κατηγορία, παρόλο που η μαμά φαίνεται πως θυσιάζεται για την κόρη της, δεν έχει μεγάλες διαφορές από την προηγούμενη. Η μητέρα προσπαθεί να εκπληρώσει όλες τις βιολογικές και πρακτικές ανάγκες της κόρης της, όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ουσιαστική σχέση απέναντί τους. Η ναρκισσιστική συμπεριφορά της κόρης που εστιάζει κυρίως στο «φαίνεσθαι» από τη μία και η δουλική συμπεριφορά της μητέρας – υπηρέτριας από την άλλη, δεν τις αφήνουν να επικοινωνήσουν ισότιμα και με σεβασμό μεταξύ τους.

Πώς επηρεάζει την κόρη: ένα κορίτσι που μεγαλώνοντας αποκτά ναρκισσιστική συμπεριφορά, το πιθανότερο είναι να εξελιχθεί σε έναν εγωιστή και εγωκεντρικό ενήλικα που θα ζητά μόνιμα επιβεβαίωση και θα εξαρτάται από την γνώμη των άλλων.

Αυστηρή δασκάλα – μαθήτρια

Μία ακόμα δυσλειτουργική σχέση είναι όταν η μητέρα είναι εξαιρετικά αυστηρή και απαιτητική από την κόρης της. Ικανοποιείται πολύ δύσκολα ενώ η επιβράβευση για την προσπάθεια του παιδιού είναι σπάνια. Αυτή η μητέρα δυσκολεύεται να εκδηλώσει την αγάπη και την περηφάνια της στην κόρη της, πιστεύοντας πως έτσι θα την προετοιμάσει για τον κόσμο και θα την βοηθήσει να γίνει ένας επιτυχημένος ενήλικας. Στην πραγματικότητα, όμως, χτίζει μαζί της μία σχέση χωρίς βάθος και ουσιαστική επικοινωνία.

 Πώς επηρεάζει την κόρη: Τα κορίτσια που μεγαλώνουν από τέτοιες μητέρες, βιώνουν βαθιά ανασφάλεια για τον εαυτό τους ενώ ταυτόχρονα ψάχνουν διαρκώς για την αναγνώριση και την αγάπη.

Μαμά θαυμάστρια

Σε αυτή την περίπτωση μια μαμά είναι η καλύτερη… θαυμάστρια της κόρης της και δεν λείπει λεπτό από κοντά της. Είναι πολύ υποστηρικτική αλλά και απαιτητική, ζώντας τα επιτεύγματα του παιδιού της σαν να ήταν δικά της. Δυσκολεύεται να βάλει όρια μεταξύ τους και μάλλον, προσπαθεί να ζήσει μέσα από την κόρη της όλα της τα απωθημένα και τις κρυφές επιθυμίες.

Πώς επηρεάζει την κόρη: ένα κορίτσι που μεγαλώνει με μια τέτοια μητέρα που δυσκολεύεται να βάλει όρια μεταξύ τους, χρειάζεται πάντα κάποιον δίπλα του και δεν είναι σε θέση να πάρει τις δικές του αποφάσεις. Αυτό την ακολουθεί και κατά την ενηλικίωση, με αποτέλεσμα να ψάχνει για δεκανίκια και όχι για ουσιαστικές και ανεξάρτητες σχέσεις.

Εν κατακλείδι... 

Τα καλά νέα, βέβαια, είναι πως ακόμα κι αν η μητέρα μας δεν ήταν τέλεια ή η κατάλληλη για εμάς, μετά την ενηλικίωση έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να γίνουμε ο άνθρωπος που θα θέλαμε να είμαστε.

 Πηγή: brightside.me

v